Hirdetés

Nyerészkedők uralják az eBayt, óriási üzlet lett a videokártyák eladása



|

A döbbenetesen magas árakat bárki láthatja, az egész mögött húzódó üzlet eredményességi mutatóinak ismeretében pedig egyre többen próbálnak csatlakozni.

Hirdetés

A videokártyahiányról és az új generációs konzolok piacán tapasztalható nyerészkedő taktikákról és helyzetről többször beszámoltunk a közelmúltban. A globális chiphiány és a nagy félvezetőgyártók
telített gyártási kapacitásai korábban nem tapasztalt mértékben sújtják a végfelhasználói és üzleti számítástechnikai területeket, a már bejelentett, elvileg piaci startra kész hardverek és asztali vagy hordozható PC-k kereskedelmi elérhetősége új mélypontokra ért.

A probléma ráadásul nemcsak a konkrét végrehajtóegységek, processzorok, grafikus lapkák gyártását érinti, hanem egyéb, a hardvergyártáshoz szükséges alkatrészekből (memória chipek, kondenzátorok, vezérlőlapkák, elosztók, tápellátó áramkörök stb.) is óriási hiány van.

Hirdetés

A helyzet annyira súlyos, hogy a globális autóipar régiónként kénytelen üzemszünetet bevezetni, az egyre komplexebb tudású számítógépekkel felvértezett járművekhez többhetes csúszással, olykor csökkentett mennyiségben érkeznek csak meg a szükséges alkotóelemek. A mélypontokból való visszatérést ezúttal nem tudják megvárni a piacok, nem véletlen, hogy az Egyesült Államok kormányzati szinten kívánja kezelni és javítani a chiphiány okozta krízist.

Van egy terület azonban, ahol látszólag sikerült a jó oldalát megfogni az óriási kereslet ellenében álló szerény kínálat okozta már-már katasztrófális helyzetnek. Sokan megérezték az üzleti lehetőséget abban, hogy 2021 első hónapjaiban a már ismert gyártáskapacitásbeli nehézségek és a geopolitikai célok miatti nézeteltérésekből fakadó vámtarifanövekedések (USA vs. Kína) mellé bejön február 12-étől egy szezonális hatás is, a kínai holdújév ünnepe. Ekkor a zömében Tajvanon és Kínában található gyárak kb. egy hétre leállnak és bezárnak, és az újranyitást követően is szükség van legalább 2-3 hétre, mire minden egyes ellátási láncban helyreáll a korábbi gyártási, szállítási sebesség.

Nemcsak a GA102-es GPU-ból van hiány, hanem pl. a GDDR6X memória lapkákból sincs elegendő mennyiség.

Aki tehát épp most vásárolna videokártyát, ennél rosszabb időzítést nem is választhatott volna. A kínálati oldal tovább szűkül (ez egyébként látható a hazai webshopok GPU-ra szűrt találati listáin is), emiatt pedig az online piactereken további áremelkedésre lehet számítani.

Egy legfrissebb kutatás szerint az idei évben valamivel több mint 14 000 darab NVIDIA grafikus kártyát adtak el az eBayen, amik meghirdetett árai gyakorlatilag napról-napra emelkednek. A GeForce RTX 3070 február 1-én mért középértéke 855 USD, ami kb. 70%-kal magasabb az NVIDIA által meghatározott ajánlott fogyasztói árhoz képest. A grafikonon jól látszik az is, hogy a nyerészkedő viszonteladók minimum fedezeti pontja egyébként 507 USD-n lenne, a becsült azonban már 629 USD-re változott a minimális készlet okozta árváltozások miatt.

Az év első napjaiban sem volt ideális a helyzet, és úgy fest, a február új magasságokba röpíti az RTX 3070-et.

A különbség így is 229 USD kártyánként, de a grafikonon azonnal feltűnhet, hogy 1000 USD feletti árcédula sem rettenti el az RTX 3070-re vágyókat. Az egy szinttel lejjebb pozícionált RTX 3060 Ti esetében még nagyobb a különbség az ajánlott fogyasztói ár és az átlag eladási ár között; ha csak ez utóbbi szinten kereskedünk, szinte 100%-os profitot sajtolhatunk ki egy szem termék értékesítéséből. A "szerencsésebb" nyerészkedők 1000 USD felett is értékesítettek ebből a típusból, és az is beszédes, hogy az RTX 3080 699 USD-s ajánlott fogyasztói ára felett sokkal állt be a 3060 Ti 855 USD-s február 1-i középára.

A trendvonal alapján egy picivel lejjebb teljesít az RTX 3060 Ti, február végére azonban a 3070-nel együtt állhat be az 1000 USD-s árszintje.

Ami a darabszámokat illeti, a 3060 Ti-ből és a 3070-ből összesen eddig kb. 8 400 darabot értékesítettek, de még a 3090-esből is elkelt majd' 2 300 példány. A 24 GB memóriával szerelt csúcsmodell február 1-i középértéke 2 099 USD, ami 600 USD-vel több, mint az ajánlott fogyasztói ár. Ennél a típusnál nem ritka a 2 500 USD feletti áron lezárt eladás, sőt, egy-két példány a 3 500 USD fölé is be tudott csúszni.

3000 USD felett is kelendő lehet egy RTX 3090. Hazánkban 1 millió Ft felett is találni bolti példányokat.

Az AMD rajongói sem örülhetnek, a Radeon 6800/6900 párosból sokkal limitáltabb az elérhető mennyiség, mindössze 1216 db-ot értékesítettek. Az árak növekedése itt sem okoz meglepetést, a 6900 XT hiábakapott 999 USD-s árcédulát, a február 1-én mért középár 1 509 USD volt. Még rosszabb a helyzet a 6800 XT esetén, hiszen itt 649 USD-ről kellene indulnia a terméknek, ehelyett 1 271 USD-s középáron áll a hónap elején. Ez a 3060 Ti-nél látottakhoz hasonlóan szintén majd 100%-os növekedés.

Se készlet, se jó ár; ez jellemzi jelenleg az új Radeon videokártyákat.

A helyzet pedig a változatlan körülményeknek köszönhetően egyre csak rosszabbodik. Az RTX 3060 Ti átlagos eladási ára lassan eléri az 1000 USD-s lélektani határt, ami azért kellemetlen, mert egy szintre kerül az RTX 3070-nel. Utóbbi esetében is az 1000-es szint elérése várható, ám a készlethiány miatt együtt mozog a két típus; hol ebből, hol abból tudnak eladást generálni a nyerészkedők. A két felsőkategóriás modell esetében az RTX 3080 drágult gyorsabban (jelenleg 1500 USD feletti az átlagár), míg az RTX 3090 meghirdetett ára 14%-kal magasabb, és lassan a 2500-as lépcsőt ostromolja.

A fenti adatok kizárólag az eBayen alapulnak, de a trendek máshol is hasonlóak. Több piactéren, "használt" piacon és webshopokban folyamatosan növekvő árakkal találkozni, amit előszeretettel kihasználnak azok, akiknek sikerül egy-egy (vagy akár több) példányt megkaparintania. A nyerészkedők helyzetét stabilizálja az erős bányászláz is, az alacsony darabszámért két ellentétes felhasználói csoport küzd, és ebben a harcban a videokártyára csak pénzzé tehető áruként tekintő egyének érezhetik egyedül győztesnek magukat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.