Hirdetés

Office 2019 megateszt: íme minden újdonság!

|

Három év után frissült a Microsoft irodai programcsomagja. Az új kiadás az Office 365 felhasználóinak is tartogat meglepetéseket.

Outlook

A kliensoldali üzenetkezelő programok egyre inkább háttérbe szorulnak az online levelezőrendszerekkel szemben, rugalmasságuk és egyszerű kezelhetőségük rendkívül vonzó azoknak, akiknek kevesebb mint napi száz levelet kell feldolgozniuk. Ezen az új Outlook sem változtat, amelynek egyik fontos újdonsága az ingyenes Hotmail levelezőrendszerből került át, nevezetesen a beérkező üzenetek automatikus kettéválasztása [Szűrt] (fontos) és [Egyebek] (nem fontos) levelekre. Az online alternatívákhoz képest a legnagyobb aduászt a hangos diktálás megjelenése jelenti.

Sajnos utóbbi az Outlookban sem működik még magyar nyelven, angolul viszont már klaviatúra használata nélkül is tudsz a programmal levelezni. Globális cégek munkavállalóinak hasznos lehet a találkozók három időzóna szerinti ütemezése, így nem kell minden esetben külön számolgatni, hogy például Új-Delhiben még ébren lesznek-e a kollégák. Ezenfelül az Outlook 2019 hozott még néhány új beállítási lehetőséget is: megadhatod például, hogy a törölt üzenetek automatikusan olvasottnak legyenek jelölve, hogy a program automatikusan letöltse az online csatolmányokat, illetve hogy az értesítések még tolakodóbbak legyenek, és még véletlenül se lehessen megfeledkezni róluk.

Access

Felzárkózik az Office adatbázis-kezelője, amely számos, az Excelből már ismert diagrammal gazdagodott. Az új verzióval így a programon belül még hatékonyabbá vált az adatmegjelenítés, nem kell feltétlenül másik programhoz fordulni egy alapszintű üzleti intelligenciáért. Új funkció emellett a nagy számok támogatása, ami a külső SQL-adatbázisokhoz kapcsolódást segíti, kizárva egy gyakori hibalehetőséget. Visszatért a felhasználok kérésére a dBASE-támogatás is, ami a korábban készített állományokkal történő munkát könnyíti meg.

A hatékonyabb programkezelés terén több újdonsággal is találkozhatsz: egyrészt a tulajdonságlapok rendezhetővé váltak, nem feltétlenül kell átbogarászni azokat a lényeges információkért, valamint megjelent a címkézés lehetősége, valamint a [hogyan csináljam] sáv, amely először az Office 2016-os kiadásában debütált, és leginkább egy alapszintű mesterséges intelligenciával felszerelt digitális mentornak felel meg.

Visio

Viszonylag kevesen ismerik az Office Visio eszközét, és ez talán nem is nagy baj, hiszen a program kezelése szaktudást igényel, így leginkább a nagyobb vállalatok, üzemek számára lehet hasznos. A segédprogrammal ugyanis ábrázolható egy cég működése, megmutatva azt, hogy pontosan mi történik a szervezeten belül. Mivel ennek alapját a céges adatbázisok adják, komoly adatbáziskezelő-tudás szükséges hozzá. Az új kiadás persze megpróbál több kulcsrakész eszközt adni a felhasználók kezébe, ami leginkább a frissen megjelent diagramsablonokkal érhető tetten.

Az újonnan beépített adatbázismodelldiagram-sablon például egy meglévő adatbázisból megpróbálja visszanyerni egy reverse engineer varázslóval az adattáblában lévő logikai kapcsolatokat, hogy az alapján javasoljon egy szerkezetet. Jelentősen javult az együttműködés az AutoCAD programokkal, a 2017-es kiadásokból is integrálhatók a Visióba modellek, és azok betöltődésére sem kell már hosszasan várni.

Project

Frissült az Office projektmenedzsment-eszköze is, amely elsősorban szintén a nagyobb szervezetek munkáját igyekszik megkönnyíteni. Mindezt szó szerint kell érteni, hiszen a Project 2016 sok helyen alaposan megnehezítette a felhasználók, jellemzően a projektmenedzserek dolgát. Eddig például a különféle tevékenységeknek illett ismerni a kódját a gyors és hatékony munkához, az új kiadással viszont hasonló memorizálással már nem kell törődni, a [Megelőzők] oszlopon belül ugyanis megjeleníthető egy projekt minden egyes tevékenysége, így azok meghívása is egyszerűvé vált.

A jobb áttekintésben segít ezenfelül az [Összefoglaló tevékenység] mező, amely jobb kattintással bármikor felvehető oszlop, illetve az ütemtervsávok címkézésének lehetősége. A Project emellett akadálymentesítési megoldásokkal is gazdagodott, ám ezzel nincs egyedül, a legtöbb Office 2019 alkalmazás tartogat e téren kellemes meglepetéseket. A Project 2019 számos területen túllépett elődjén, de ezzel együtt is komoly riválisokkal rendelkezik a projektmenedzserek mezőnyében, és nem feltétlenül jelenti a legjobb választást. Csomagban viszont olcsóbb, pontosan ez az új Office 365 üzleti szolgáltatáscsomagok legfőbb előnye.

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.