Hirdetés

Office 2019 megateszt: íme minden újdonság!



|

Három év után frissült a Microsoft irodai programcsomagja. Az új kiadás az Office 365 felhasználóinak is tartogat meglepetéseket.

Hirdetés

Tudtad, hogy szeptember végén megjelent az Office legújabb kiadása? Nem a te hibád, ha nem, hiszen az előző verziófrissítésektől eltérően a redmondi szoftvercég nem verte nagy dobra az érkezését. Nehéz is egy olyan terméknél kiemelni egy mérföldkövet, amelyik folyamatosan fejlődik. Az Office 365 felhasználói október elején csak annyit láthattak, hogy az egyik indítás alkalmával kissé átalakult a szerkesztőprogram felhasználói felülete. Valójában esetükben annyi jelentősége van a verziólépésnek, hogy több funkcionális újdonság érkezett, mint amennyi egyébként szokott.

Hirdetés

Sokkal nagyobb a változás viszont azok számára, akik még mindig a dobozos szoftverhez ragaszkodnak, hiszen ők megkapják mindazt a frissítést, amihez az Office 365 előfizetői már az elmúlt években hozzájutottak. A puszta felzárkózáson kívül megváltozott a csomagolás, amivel a dobozos Office 365 vásárlói is szembesülnek majd. Emellett ez az első alkalom, hogy nem készül külön Mac kiadás, ami annak köszönhető, hogy a két irodai csomag végre összeért, felszámolva a több évtizedes párhuzamosságot ‒ Windows esetén viszont a 10-es rendszer használata alapkövetelmény lett.

Az Office 365 eközben felhasználóalapú licencelésre váltott, és a Home kiadás vásárlói az eddigi öt helyett hat felhasználói licencet kapnak, a Vállalati Prémium kiadásban pedig többek között megjelent egy új ügyfélkezelő modul (Outlook Customer Manager) és egy online foglaláshoz használható kulcsrakész megoldás (Booking). A OneDrive pedig zsarolóvédelemmel gazdagodott, és 30 napon belül visszaállítható az online tárhely bármely korábbi pillanatképe.

És azt tudtad, hogy a PC World év végi előfizetői akciója keretében most rendkívül kedvező áron juthatsz hozzá az Office kliensekhez és az 1TB tárhelyhez?

1 TB tárhely és további 12 ok a PC World előfizetés mellett

Miért éri meg PC World előfizetőnek lenni? Mutatunk több mint egy tucat okot, ha az 1 TB tárhely nem lenne önmagában elég meggyőző.

Word

Kezdjük az újdonságok bemutatását az általunk leginkább kedvelt - vagy legalábbis legtöbbször használt ‒ programmal, a Worddel. A szövegszerkesztő főként globális újdonságokkal gazdagodott, azaz az itt bemutatott funkciók sok esetben az Excelben és a PowerPointban is megtalálhatók. Megjegyeznénk, hogy a OneNote nem véletlenül maradt ki a felsorolásunkból, a programot ugyanis a Microsoft teljes egészében kiszervezte irodai programcsomagjából, így elszeparált Windows 10-es alkalmazásként él majd tovább.

A 2019-es Word egyik fő újdonsága a valós idejű csoportmunka megjelenése, ami ugyan az Office 365 felhasználóinak már korábban elérhető volt, ám a "dobozosok" is együtt dolgozhatnak kollégáikkal egy dokumentumon úgy, hogy közben láthatják, ki mivel foglalkozik. Hasonló újdonság a Microsoft Translator beépítése, amit a szalagon a [Vélemény] fülön belül, a [Nyelv] szakasz alatt találhatsz meg. Ugyanitt kapott helyet a [Felolvasás] utasítás is, ami nevéhez méltóan hangosan felmondja neked a leírt szavakat. Habár nem üti meg a "Vers mindenkinek" szintjét, magyar nyelven mégis jól használható, ami az újonnan érkező [Diktálás]-ról nem mondható el; várnod kell még, hogy magyarul is tollba mondhass a Wordnek. A dokumentumok megtekintése is többféleképpen lehetséges.

Kedvencünk a [Nézet] szalagfülön belül a vízszintes lapmozgás megjelenése, amivel a könyvekhez hasonlóan oldalra is lapozhatod dokumentumaidat. Itt helyezkednek el még a taneszközök, amelyek a szöveg jobb tagolásával segítik az összpontosítást és a szövegértést; érdemes kipróbálni, hogy neked beválik-e. A friss Wordben továbbá megjelent egy LaTeX modul is, ez segít a leírt matematikai képletek kezelésében és feldolgozásában, így a jövőben nem kell feltétlenül a Word beépített képletszerkesztőjét használnod, külső forráshoz is fordulhatsz.

A programcsomag emellett egy továbbfejlesztett digitálistoll-kezelést is kapott, ami érintőkijelző és megfelelő Ink eszköz jelenléte esetén vehető használatba. Így aprólékosabb beállításokat érhetsz el, sőt a virtuálisan használt íróeszköz (toll, ceruza, kiemelő) stílusát is meghatározhatod attól függően, hogy éppen jegyzetelni vagy rajzolni szeretnél.

Excel

A Word a korábban részletezett hatékonyabb digitális tollkezelést is megkapta, ám az Excelben egy új lasszóeszköz is megjelent, amely jelentősen leegyszerűsíti a kijelölést bármilyen Ink eszközzel. Apropó kijelölés, az egeresek is kapnak egy új lehetőséget: már nem kell egy nagyobb kijelölést újrakezdeniük, ha véletlenül nem kívánt cellák is belekerültek, ugyanis a [Ctrl] gomb nyomva tartásával és az egérrel kattintva utólag eltávolíthatók a nem kívánt részek. Fejlődött emellett a táblázatkezelő automatikus kiegészítése is, így nem kell fejből tudnod minden képletet, mivel az Excel rögtön kiegészíti, amint elkezded egy részét leírni. Ez egyébként olyan funkció, amelyet az Office 365 felhasználói már egy ideje használhatnak, ám az előző dobozos verzióban még nem volt elérhető. Ezenfelül megjelentek új témák is, köztük a mostanság népszerű [Sötét], így ha akarod, fekete színűre válthatod a program felhasználói felületét.

Nem lehet új Excelt kiadni új képletek nélkül - ez az örök igazság ismét bebizonyosodott. Új függvény a CONCATENATE helyére lépő és rövidebb CONCAT, a több feltételt egyszerre figyelő IFS, az adott tartományban egy kritériumnak megfelelő legnagyobb és legkisebb számot visszaadó MAXIFS és MINIIFS, valamint a szövegkezelésben hatékonyan bevethető SWITCH és TEXTJOIN. Új diagramok is érkeztek: a tölcsérrel már korábbi Excel-sulinkban foglalkoztunk, mesterségesen készítve egyet. A továbbiakban viszont már nem kell trükközni, mivel az Excel része lett, illetve megjelent a térképdiagram, ami ugyan az előző verzióban is jelen volt külön eszközként, ám az új kiadásban egyszerűbbé vált a használata. Segítségével adataidat megjelenítheted a térképen, az viszont kevésbé jó, hogy térképet nem tölthetsz be külön, azt az Excel maga kezeli, tapasztalatunk szerint viszonylag szűkös repertoárral. Például Skandinávia térképe külön nincs, csak Európáé.

Az adatbányászok számára előnyös, hogy jelentősen fejlődött a Pivot táblák kezelése az új kiadásban, és a Power Pivot-modul is kapott egy jelentős ráncfelvarrást. A Power BI pedig mélyen integrálódott az Excelbe, így a közvetlen publikálás is lehetséges.

PowerPoint

Alakváltó áttűnések megjelenése, betekintő diák, térhatású modellek kezelése, szövegkiemelő, vektorgrafikus SVG-feldolgozás, hatékonyabb háttér-eltávolító, 4K-exportálási lehetőség bevezetése, paraméterezhető digitálistoll-eszköztár saját virtuális vonalzóval, Surface pen-alapú diaváltás.

Az eddigieknél is látványosabb prezentációkat készíthetsz, amennyiben jól és ízlésesen használod a PowerPoint 2019 képességeit. Az új verzióban egyrészt megjelent a 3D-objektumok beillesztésének lehetősége, amit a Word és az Excel is megkapott, ám nem véletlenül a prezentációkészítőnél emeltük ki ezt a funkciót. A frissen megjelent alakváltó áttűnéssel ugyanis életet lehelhetsz a térhatású modellekbe. Az alakváltó - angolul morph néven keresd - ugyanis képes mozgást imitálni, és ez jól jön akkor, ha egy 2D-objektumot akarsz az egyik koordinátáról a másikra átúsztatni, ám 3D-objektumok esetén valós forgatás történik, ami rendkívül jól mutat prezentálás közben. Megjelentek a betekintő diák is, amikkel a PowerPoint automatikusan generál egy tartalomjegyzék-szerű diát, segítségével így jobban strukturálhatod előadásaidat.

Kiemelhető még a Wordből áthozott hatékony háttér-eltávolító eszköz, a vektorgrafikus elemek kezelésének megjelenése, valamint a 4K-exportálás bevezetése, ami főként modern kivetítőket használván lehet hasznodra. A digitális tollakkal is hatékonyabban vezérelhető a friss PowerPoint, sőt a támogatott eszközök gombjaival a diaváltás is megoldható, így nem kell egy külön prezentert beszerezned erre a célra.

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.