Hirdetés

Óriási pánik tört ki, csökkennek a memóriaárak



|

A tavalyi év végén 5 százalékkal csökkent a memóriachipek ára - mindez óriási pánikot okozott a befektetők körében.

Hirdetés

A Reuters jelentése szerint 2017 utolsó negyedévében a memóriachipek árai hirtelen 5 százalékkal mérséklődtek, mindez pedig óriási pánikot váltott ki a befektetők körében. 

Hirdetés

Az 5 százalékos csökkenés nem hangzik soknak, főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy az elmúlt 1,5 évben megduplázódtak a vételárak, legalábbis a PC Part Picker statisztikái szerint. Az 5 százalékos csökkenés az ábrán még nem szerepel, ugyanis a végfelhasználóknak értékesített termékek ára még nem csökkent. 

A befektetők mindenesetre attól rettegnek, hogy az árak mérséklődnek, aminek következtében a nyereséggel kapcsolatos számításaikat a kukába vághatják. A történtek után megfelezték a növekedési előrejelzéseket 2018-ra vonatkozóan. Az átlagemberek számára furcsának tűnhet, de a 60 helyett mindössze 30 százalékos piacnövekedés valóban pánikot váltott ki, főleg olyan évek után, amikor a gazdaságot folyamatosan emelkedő árak és a szokásosnál lassabb keresletkiszolgálás jellemezte. Az egyes cégek és iparágak értéke eközben csillagászati magasságokba emelkedik. 

Természetesen a befektetők rémülete a tőzsdén is látszik, a Samsung és az SK Hynix részvényárfolyamai 7,5 és 6,2 százalékkal csökkentek. Az elemzők szerint túl nagy baj azért nem lesz, 2018 még így is kedvező év lesz a chipgyártók számára. Az okostelefonos ágazat ráadásul továbbra is döbbenetes növekedést generál majd. 

A Macquarie elemzőcég szerint a Samsung kapcsolódó divíziója már 47 százalékos haszonkulccsal dolgozott tavaly (a 2016-os 26,5 százalékos helyett), ez az érték pedig 55 százalékra emelkedik idén. Tavaly és idén megnégyszerezik a gyártók a gyártásra fordított befektetéseiket, amelynek összege 38 milliárd dollár lesz. A Nomura tippjei szerint jövőre akár 18 százalékkal is csökkenhetnek a vételárak, de a kereslet és a fejlett technológia miatt még így is bőven nyereségesek maradnak a szereplők. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.