Hirdetés

Így csinálj PC-s rendszermonitort a régi mobilodból



|

Fontos tudnod, hogy muzsikál a géped játék közben, de nincs második kijelződ a diagnosztikához? Pedig van, legfeljebb nem így gondoltál rá.

Hirdetés

A különféle PC-s rendszermonitor szoftverekből Dunát, és egyéb nagy vízhozamú folyókat lehet rekeszteni. Ezekkel aztán könnyen figyelheted akár valós időben is, hogy különféle feladatok és terhelések alatt mennyire pörög fel a CPU és a GPU, a memória hány százaléka telik be a futó folyamatokkal, vagy épp milyen hőfokra izzanak fel a fontosabb alkatrészek. Sokan főleg játékok futtatása alatt lennének kíváncsiak ilyesmire, de nehézkes a dolog megvalósítása, mivel a monitort pont maga a játék foglalja el, amitől nem látni a mért eredményeket. Ha azonban van kéznél egy olyan régi androidos mobil, amit már nem használsz, de még működik, máris megoldható ez az apró probléma.

Hirdetés

A művelethez tehát egyrészt életre kell kelteni a már nem használt androidos mobilt. SIM kártyára nem lesz szükség, csak a Wi-Fi működjön. Ha ennyi összejött, töltsd le a telefonra a Play Store-ból a Trigone által készített Remote System Monitor nevű appot. Ha ezt leszedted és elindítottad, a lenyíló menüben, a "Get server software" pontban találod a PC-re való szoftver letöltéséhez szükséges linket, amit a PC böngészőjéből kell megnyitnod, majd telepíteni. Jelenleg egyébként itt figyel a PC-s szoftver.

Innentől annyira van csak szükség, hogy a két eszköz ugyanazon a hálózaton legyen, az app elindítása után vígan pörögnek a különféle mutatók a rendszer állapotáról. Sokféle nézet közül választhatunk, akár a látványosabb, kördiagram jellegű, akár a puritánabb, de pontosabb grafikonos megjelenítés is elérhető, és összerakhatunk teljesen testre szabott nézeteket is a számunkra legfontosabb elemek összegereblyézésével.

Még egy fokkal hatásosabb a dolog, ha egy régi, kimustrált tabletet keltesz életre, ezen ugyanis akár három hasábos nézetben láthatsz egyidejűleg annyi kütyüt és mérőműszert, amennyi egy B kategóriás sci-fi őrült tudósának laborjában se férne el.

A mobilt érdemes folyamatosan töltőn tartani eközben, így ugyanis beállíthatod, hogy a kijelző ne kapcsoljon le addig, amíg külső áramforrásról érkezik a delej. Ez persze egy új mobilnál nem tanácsos az akku élettartamának megkímélése érdekében, de ha már régebbi készülékről van szó, amit nem használsz, akkor nyugodtan megteheted. Esetleg arra figyelj, hogy ne maximális fényerőn legyen a kijelző, vagy tedd jól szellőző állványra, így akkor sem melegszik túl, ha órákon keresztül játszol és az öreg készülék közben folyamatosan világítva ontja magából az adatokat.

A PC kikapcsolásakor ne felejtsd el a mobilt is leállítani és kihúzni a töltőkábelt, hogy tényleg ne legyen baj a folyamatos töltésből - esetleg megteheted azt, hogy a figyelt PC egyik USB portjáról táplálod a telefont, és a gépedet úgy állítod be, hogy kikapcsolás után az a csatlakozó ne is legyen aktív, így a mobil is szépen elalszik ilyenkor. Volt olyan is, aki a telefont szépen betette a PC gépházába, ahol a plexi oldalfalon keresztül mosolyogtak az információk, a hűtésről ekkor a gép belső légáramlása gondoskodott.

Hasonló monitorozó megoldással már próbálkoztak mások is, létezik például egy Raspberry Pi-re fejlesztett változat, amelyhez elég egy minigép és erre kötve bármilyen kis kijelző, ehhez a PC-re telepített szerver-alkalmazást és a Raspberryre szánt klienst külön lehet letölteni - ennek a fejlesztését viszont a jelek szerint leállította a készítője, szóval a megoldás működik ugyan, de frissítéseket nem érdemes várni. A telefonos módszer viszont meglepően jól működik, az egyetlen apró szépséghiba, hogy a Remote System Monitor app néha reklámokat dobál fel a mobil kijelzőjére, de ez sem zavaró, mi legalábbis nem éreztünk késztetést az ezeket eltüntető prémium opció megvásárlására.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.