Hirdetés

Philips 27B1U7903 monitor teszt - akcióban az OLED igazi ellenfele



|

Igazi csemege érkezett hozzánk a Philips profiknak szánt monitora képében, amely MiniLED háttérvilágítással remek feketét és kontrasztot ígér.

Hirdetés

Ha azt mondjuk, monitor, a legtöbbeknek nem a Philips neve lesz az, amely elsőre beugrik, pedig az MMD által gyártott termékek (ez a vállalat licenceli a Philips és az AOC neveket) többnyire nemcsak jó minőséggel, hanem jó ár/érték aránnyal is rendelkeznek. Mostani tesztünk alanya mondjuk épp egy kivétel: A 27B1U7903 egy prémium termék, 4K-s felbontással és remek HDR-képességgel. A minőségre így természetesen ezúttal sincs panasz, de az árcédulán ezúttal igencsak vastagon fogott a filc.

Mennyire fontos a külső?

A monitorok dizájnja, főleg a prémium kategóriában jó ideje egy kaptafára készül, a Philips monitora mégis tud újat mutatni. A MiniLED-es kialakításnak hála a fényforrások a panel mögé kerültek, így a káva nemcsak két oldalt és fent hiányzik, hanem végre lent is teljesen eltűnt. Láttunk már ilyen megoldást persze, de az OLED-monitornál volt, nem pedig LCD-nél. A káva nélküli kialakítás persze most is azt jelenti, hogy a keret, amely igazából nem eltűnt, hanem csak egy síkba került a panellel, kikapcsolt állapotban nem látható - ha a monitort használjuk, akkor fent és oldalt 8 mm-nyi, lent pedig egy 10 mm-es fekete csík látszik. "Cserébe" a monitor meglehetősen vastag, és ezúttal nem arról van szó, hogy középen van egy vastagabb doboz az elektronika számára, hanem arról, hogy a vastagság szinte a teljes felületen egységes, 68 mm. Ez a MiniLED technológia velejárója, hiszen a hátul elhelyezett fényforrások relatív sok helyet foglalnak el.

Az állvány légies kialakítású, sem a talp, sem maga a tartó nem "tele". Az állvány tökéletes beállítási lehetőséget ad, a monitort elforgatni, emelni, dönteni lehet és pivot módba is forgathatod - a pivot ráadásul mindkét irányba működik. A magasságállítás 13 cm-es sávban lehetséges. A monitor nehéz, majdnem 10 kg-os, ennek ellenére az állvány tökéletesen stabil pozícióban tartja. Olyannyira, hogy bármilyen irányban is szeretnénk a panelt állítani, kényelmesen megtehetjük azt egy kézzel is.

Hirdetés

Egy monitornál mindig szeretjük, ha a tápegység beépített, és a Philips 27B1U7903 nem is okoz csalódást ebből a szempontból sem. Csatlakozóból rengeteget kapunk: a videojel számára két HDMI 2.0 és egy DisplayPort 1.4 csatlakozó került beépítésre, míg az USB hub egy Thunderbolt 4 (USB4) bemenettel, egy Thunderbolt 4 (USB4) kimenettel, négy Type-A USB 3.2 csatlakozóval, valamint egy gigabites Ethernet csatlakozóval rendelkezik. A Thunderbolt 4 videojel-továbbításra is képes, valamint - notebookot - 90 wattal tölteni is tud. Sőt, megoldható akár az is, hogy ez a monitor a Thunderbolt 4 csatlakozóval kommunikál a PC-vel, a másik Thunderbolt 4 dugaszra pedig egy második monitor csatlakozik.

A második USB-C csatlakozó a Power Delivery szabványt legfeljebb 15 wattos töltéssel támogatja. A sort egy jack csatlakozó zárja, aminek akkor vehetjük hasznát, ha az egyébként nem túl jó minőségű, 2×3 wattos beépített hangszórók helyett valami komolyabbat szeretnénk használni. A csatlakozókkal kapcsolatban némi hiányérzetet hagyott bennünk, hogy nincs oldalra néző, ezért könnyen elérhető USB csatlakozó, valamint ebből a modellből kimaradt a KVM funkció is, pedig ez olyasvalami, amit a Philips rengeteg olcsóbb monitora is fel tud villantani.

A káva alsó részén, középen egy rejtett infra szenzort is találunk, ennek segítségével a monitor mindig tudja, hogy ül-e előtte valaki, és ha nem, akkor energiatakarékosságot szem előtt tartva csökkenti a fényerőt.

Felszereltség

Az árcédula ismeretében nem túl meglepő, hogy a monitor jól felszerelt, de amint látni fogjuk, ez nem azt jelenti, hogy mindenből a maximumot nyújtja. Persze nincs gond ezzel, hiszen a monitor nem játékra készült, hanem az igényes otthoni felhasználók és a kreatív szakmában dolgozó profik számára: ilyen minőségében pedig kifogástalan.

A panel a manapság igen népszerű, 27 colos képméret mellett nyújt 4K-felbontást. Az ebből adódó 163-as PPI érték értelemszerűen igen meggyőző: normál távolságból nézve a képpontok bőven nem látszódnak. A panel egy Quantum Dot technológiával felturbózott IPS-panel, 60 Hz-es képfrissítési frekvenciával és 4 ms-os válaszidővel - komoly játékhoz tehát a monitor nem jó választás. Minden máshoz viszont igen, hiszen IPS-paneltől nagyon jó 1300:1-es statikus kontrasztarányt és akár 1400 nites maximális fényerőt is kaphatunk. Utóbbi adat HDR-ben értendő, SDR videókkal 1000 nit a maximum - papíron. Egyébként a monitor teljesíti a VESA DisplayHDR 1400 követelményeit, amelyre rajta kívül jelenleg kevesebb, mint tíz versenytárs képes.

A színkezelés önmagában megér egy misét, hiszen profi munkára tervezett monitorról van szó. A Philips 27B1U7903 színtér lefedettségei az alábbiak szerint alakulnak: DCI-P3: 97,2, sRGB: 154%, Adobe RGB: 99,2, REC.709: 99,1%, REC.2020: 80,4%. Ezeket az értékeket a monitor hozza is, saját méréseink alapján mindössze néhány százalékos szórással. A színkeverés 10 bites, a menüben pedig természetesen minden, az előbb megnevezett szabványhoz tartozik dedikált színprofil, amelyekkel együtt a SmartImage profilokat is használhatjuk (Photo, Movie, Easy Read stb.). A monitor természetesen előre kalibráltan érkezik, DCI-P3 és AdobeRGB profillal egyaránt 2 alatti átlagos deltaE értékkel, ami azt jelenti, hogy az elvárt és a megjelenített színek közötti különbség szemmel nem látható.

A menü ezúttal is a Philipstől megszokott, nem túl barátságos felületet hozza, cserébe a beállítási lehetőségekből nincs hiány - igaz, a fehéregyensúlyt csak egyetlen RGBCMY tengely mentén lehet korrigálni. Ennél nagyobb probléma, hogy a kezeléshez szükséges gombok a káva hátsó részére, jobb oldalra kerültek és süllyesztettek. Ha azt mondjuk, hogy nehézkes velük a kezelés, akkor még finomak voltunk. Szerencsére a beállításokkal, a kezdeti beüzemelést követően jellemzően nem kell foglalkozni, így ez a hétköznapok során nem fog bosszúságot okozni.

Képminőség

Az igazán nagy attrakció természetesen a MiniLED kialakítás, amely nem más, mint a local dimming felturbózott változata. A két technológia lényege pontosan ugyanaz: a kijelző területét zónákra osztva minden zóna saját, egyedileg szabályozható háttérvilágítással rendelkezik, amelynek fényerőssége a tartalom függvényében változik. Az egyetlen lényegi eltérés az, hogy a MiniLED esetében a zónák száma lényegesen nagyobb. Míg egy átlagos local dimming világítás ebben a méretben 128-256 zónával működik, addig a Philips 27B1U9703 esetében 2304 zóna teljesít szolgálatot. Egészen pontosan egy 64×36-os mátrixot kell elképzelni, amiből azért látszik, hogy a világ megváltása még odébb van. A MiniLED elméletileg a gyenge fekete ellen jelent megoldást, csakhogy amíg nem kap minden egyes képpont saját fényforrást, addig a MiniLED nem lesz tökéletes megoldás, csak egy olyan technológia, ami javít a helyzeten. Csak összehasonlításképpen, a 2304 zónával szemben egy 4K-s OLED-monitornál 8 294 400 egyedileg szabályozható képpont van. A Philips monitoránál minden zónához 3600 pixel tartozik direktben közvetlenül (némi átfedés természetesen van). Ha kikapcsoljuk a local dimming funkciót, akkor a statikus kontraszt 1211:1-hez, míg bekapcsolt állapotban 16200:1-hez úgy, hogy látható mellékhatásokkal (felhősödés, elmosódott kontúrok stb.) nem kell számolni.

A direkt megvilágításnak azonban nemcsak a fekete és a kontraszt miatt van előnye, hanem azért is, mert a betekintési szögek jobbak, a maximális fényerő nagyobb, a fényerőeloszlás pedig szinte teljesen egyenletes. De nézzük részletesebben! A betekintési szögek nemcsak papíron, hanem a valóságban is jók, ami azt jelenti, hogy az IPS-panelnek hála a színek nem torzulnak, a fényerő viszont már akkor is érezhetően alacsonyabbnak tűnik, ha 10-15 centimétert elmozdulunk az optimális pozícióból. A maximális fényerő SDR módban 1002 nit volt, HDR-ben pedig 1740 nit - utóbbi érték jóval magasabb, mint a specifikációban szereplő adat. Egy OLED-monitorral ellentétben a maximális fényerő nem változik akkor sem, ha a képnek nemcsak egy kis része világos, hanem a teljes felülete. A fényerő eloszlás is közel tökéletes, körben végig viszont, egy nagyjából 5 cm-es sávban, 5%-os csökkenés figyelhető meg. Szerencsére ez csak homogén felületnél látható, normál használat közben fel sem tűnik. A színkezelés nemcsak papíron, és nemcsak a rengeteg támogatott színprofil miatt van teljesen rendben, hanem azért is, mert az árnyalatok pontosak, elszíneződést a szürkeárnyalatos tesztben sem láttunk.

Mozgásmegjelenítés és input lag terén a monitor csak átlagos; már közepesen gyors mozgások esetén is van némi utánhúzás. Filmnézés közben ez persze nem fog gondot okozni, de a kijelzőt nem játékra tervezték, ez teljesen egyértelmű.

Profiknak az egyik legjobb

A Philips 27B1U7903 jelenleg az egyik legjobb az LCD-monitorok között - sőt, kreatív munkára talán a legjobb. Általánosságban véve csak azért nem jelenthető ki mindez, mert amint már utaltunk rá, ezt a kijelzőt nem játékra tervezeték. A lassú reakcióidő mellett gondunk az árral van még, hiszen az érte kért 500 ezer forint nemcsak önmagában sok, hanem akkor is, ha más, adott esetben OLED-paneles monitorokhoz hasonlítjuk. Ezeket leszámítva viszont a Philips monitora egy olyan eszköz, amely garantáltan hosszú ideig szolgálhat bárki asztalán; az teljesen egyértelmű, hogy tudása alapján nagyon-nagyon hosszú ideig nem lesz vele probléma.

Philips 27B1U7903/00

Ár: 500 000 Ft
  • Képátló: 27 col
  • Felbontás: 3840×2160 pixel
  • Paneltípus: QD IPS, MiniLED
  • Statikus kontrasztarány: 1300:1
  • Legnagyobb fényerő (SDR): 1000 nit
  • Legnagyobb fényerő (HDR): 1400 nit
  • Válaszidő: 4 ms (G2G)
  • DCI-P3 színtér lefedettség: 97,2%
  • sRGB színtér lefedettség: 154%
  • Csatlakozók: 2× HDMI 2.0, 1× DisplayPort 1.4, Thunderbolt 4 (fel), Thunderbolt 4 (le), 4× USB 3.2, Ethernet (10/100/1000), jack
  • Fogyasztás (tipikus) 74,5 watt
  • Méret: 613×515×204 mm
PRO
  • Tökéletes színek
  • 4K felbontás
  • Dizájnos talp
  • Thunderbolt 4
  • Jó fekete és kontraszt
Kontra
  • Drága
  • Lassú válaszidő
  • A menü kényelmetlenül kezelhető
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8318
    [topic] => 1
    [group] => 20
    [gameinfo_name] => Philips 27B1U7903/00
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 24
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-04-23 17:49:29
    [gameinfo_webpage] => https://www.philips.hu/c-p/27B1U7903_00/professional-monitor-4k-uhd-mini-led-thunderbolttm-4-monitor
    [gameinfo_tags] => Philips, 4K, UHD, IPS
    [gameinfo_url] => philips-27b1u7903-00
    [gameinfo_pro] => Tökéletes színek
4K felbontás
Dizájnos talp
Thunderbolt 4
Jó fekete és kontraszt
    [gameinfo_kontra] => Drága
Lassú válaszidő
A menü kényelmetlenül kezelhető
    [gameinfo_data] => Képátló: 27 col
Felbontás: 3840×2160 pixel
Paneltípus: QD IPS, MiniLED
Statikus kontrasztarány: 1300:1
Legnagyobb fényerő (SDR): 1000 nit
Legnagyobb fényerő (HDR): 1400 nit
Válaszidő: 4 ms (G2G)
DCI-P3 színtér lefedettség: 97,2%
sRGB színtér lefedettség: 154%
Csatlakozók: 2× HDMI 2.0, 1× DisplayPort 1.4, Thunderbolt 4 (fel), Thunderbolt 4 (le), 4× USB 3.2, Ethernet (10/100/1000), jack
Fogyasztás (tipikus) 74,5 watt
Méret: 613×515×204 mm
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 3
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 500 000
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => 
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 24
            [manufacturer_name] => Philips
            [manufacturer_url] => philips
            [manufacturer_link] => http://www.philips.com
            [link] => /gyarto/philips
        )

    [link] => /termekinfo/philips-27b1u7903-00-8318.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => Tökéletes színek
            [1] => 4K felbontás
            [2] => Dizájnos talp
            [3] => Thunderbolt 4
            [4] => Jó fekete és kontraszt
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => Drága
            [1] => Lassú válaszidő
            [2] => A menü kényelmetlenül kezelhető
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.6
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    10

  • Ár/Érték:

    3

  • Anyagminőség:

    10

  • Extra funkciók:

    9

  • Kijelző:

    10

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.