Hirdetés

Piszkos trükkel próbálják újként eladni a lestrapált videokártyáikat a bányászok



|

Néhány kriptofarmer egészen messzire megy, hogy egy kis plusz pénzt csiholjon ki a használt GPU-k eladásából.

Hirdetés

A dolgok jelen állása szerint végül azoknak lett igazuk, akik arra fogadtak, hogy a pandémia alatt berobbant kriptovaluta-őrület csak egy túlfújt lufi, amely hatalmas durranással fog kipukkadni: a legnépszerűbb virtuális pénz, a Bitcoin árfolyama a 2021 őszén regisztrált 20,65 millió forintos csúcsról idén januárra 6,17 millió forintra zuhant, és egyelőre nem látszik, hogy vissza tud kapaszkodni a közeljövőben.

Ez pedig a bányászat iránti lelkesedést is alaposan lelohasztotta, így elöntötték a piacot a BTC és más valuták termelésére használt, feleslegessé vált hardverek. Egy friss jelentés most rávilágít, hogy egyes pórul járt farmerek milyen elszántan igyekeznek átverni a vásárlóikat.

Hirdetés

A Tom's Hardware két spanyol nyelvű YouTube-videóra alapozva írja, hogy néhány bányász újrafesti a videokártyákon található memóriachipeket, hogy azok megsárgulása ne legyen árulkodó a hardver mögött álló kínkeserves, forró munkaórákról. Az alábbi képkocka kiválóan megmutatja, miről is van szó:

Nem árt tehát résen lenni, ha ilyen "eskü, ez nem bányász!" videokártyákba botlunk. A jó hír, hogy számos egyéb árulkodó jele is lehet annak, hogy egy hardver már megjárta a hadak útját, mire a kezünkbe került: porfelhalmozódás a kevésbé tisztítható részeken, bütykölésből eredő karcok, hiányzó garanciális matricák és csavarok, oxidálódott csatlakozók, a NYÁK színének enyhe elváltozása stb.

Egykori bányászvasakat vásárolni persze nem feltétlenül ördögtől való döntés, egy ilyen tranzakció viszont csak úgy lehet tisztességes, ha a vásárlót is tájékoztatják a kártya múltjáról, illetve ha az ár is pontosan tükrözi a helyzetet. Azok az idők ugyanis már szerencsére elmúltak, amikor szinte képtelenség volt új GPU-t vásárolni, az árak azonban nem tértek vissza a korábbi színvonalra, így továbbra is csábítók az olcsóbb, használt megoldások.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.