Hirdetés

Razer Blade 15 teszt – látványos, de ennél ma már több kell



|

Bár a cím azt sugallja, hogy nem ájultunk el ettől a gamerlaptoptól, azért örülnénk, ha ilyen masinánk lehetne - de persze nem ennyiért.

Hirdetés

"Még mindig a legjobb gaming laptop"

- állítja magáról a Razer notebookjának weboldala. A fő üzenet nem is hazudik, miszerint hordozható és erős gépről van itt szó, de hogy a tökéletes, vagy a legjobb lenne, az már véleményes. Hogy pontosan miért is vagyunk ilyen kötözködő kedvünkben, és hogy miért tartjuk mégis fontosnak ezt a gépet megmutatni nektek, az tesztünkből kiderül, olvassatok hát tovább.

Nagybetűs Gaming

A Razer több éve tervez és gyárt már egyedi gaminglaptopokat, és bár ugyanazokból a komponensekből építkezik, mint a többi gyártó, nem egyszer sikerült már maradandót alkotnia. A Blade-szériába tartozó masinákat a mai napig a topliga fontos tagjaiként tartják számon a gamerek, leginkább azért, mert külsőre és felhasználói élményre is prémium gamer PC-k. Ez egyértelműen azt is jelenti, hogy bár a dizájn és a vonalvezetés egészen minimalista, azért az RGB LED-ek nem hiányoznak.

A tesztre érkezett Blade 15 egy bevált recept alapján készült: a teljesen csicsamentes fedlapon mindössze a Razer logó világít, egyéb dizájnelemek sem itt, sem a csuklótámaszon, de még a gép alján sincsenek. A klasszikus, 15,6"-os laptop kinyitásához középen található egy nút, ahova könnyedén beakaszthatod az ujjaidat, ám a kinyitás nem egyszerű: a zsanér erősen tart, az ujjad könnyen lecsúszik, így azon kaptuk magunkat, hogy két kézzel nyitjuk a laptopot, ami nem jó hír. Az alumínium ház tapintásra is abszolút prémium érzést biztosít, kétség sem férhet hozzá, hogy topkategóriás laptopra költötted a pénzedet.

Hirdetés

A billentyűzet körül meglepően széles a keret, ami a két, oldalra elhelyezett hangszórónak is köszönhető. Ezek szép sztereóban, az átlagosnál jelentősen hangosabban szólnak, de méretükből adódóan nem meglepő, hogy dobozhangja van a gépnek, ami játékhoz, filmnézéshez nem elég.

Magyar szitázású billentyűzettel szerelt Razer laptop sajnos nincsen, ez sem az, viszont nincsenek osztott gombok sem, hacsak a kurzorvezérlőt nem tekintjük annak. A gombok laposak és taktilis tulajdonságuk nem rossz, de gamergép ellenére a gombok úthossza nagyon rövid, a gombsapkák felülete teljesen lapos és nagyon sima, így többször is megcsúszott rajta az ujjunk. Nincsen külön lapvezérlő sor sem (Page Up/Down, Home, End stb.), ahogy extra vezérlőgombokat sem kapsz: a speciális rendszerfunkciókat Fn gombbal az F-soron érheted el. Természetesen a gombonkénti RGB-világítás nem hiányzik, ráadásul teljes fényerőn már-már bántóan erős a fénye a gomboknak - szerencsére ez több lépcsőben állítható.

A kijelző körüli átlagosan vastag kávát egy körbefutó gumiperem védi. A Razer Blade 15 igazi büszkesége pedig éppen a kijelző. Egy WQHD-felbontású (2560×1440), 240 Hz-es adaptív frissítésre képes, villámgyors OLED-panellel van dolgunk, ami nagy fényerő, csodás színek és szuper betekintési szögek mellett várja, hogy megcsodáld rajta kedvenc játékaidat. A kijelző HDR-kompatibilis is és a gyári adatok szerint 100% DCI-P3 színtérlefedettséget biztosít. Ehhez 500 nites fényerő tartozik, ami viszont kiemelkedőnek nem, csak átlagosnak tekinthető - persze OLED-ről lévén szó ez nem rossz érték.

Oldalt szokatlanul sok port fogad, ami igazán jó hír. Sajnos Ethernet nincsen, van viszont Thunderbolt 4, Type-C USB 3.2 G2, három normál USB, HDMI 2.1, jack és meglepetésként még egy SD-kártyaolvasó is. Szintén kellemes meglepetés volt a Windows Hello-kompatibilis IR-kamera a felső kávában, ami jelentősen leegyszerűsíti a biztonságos belépést a Windowsba. Az internetre egy Killer Wi-Fi 6E modullal kapcsolódhatsz, a 230 wattos tápegység pedig egyedi porton csatlakozik a géphez és közepesen nagy méretű. A beépített akkumulátor 80 Wh-s, amiről azt gondolhatnánk, hogy irodai munkára nagyon sokáig elegendő egy töltéssel, ám a tesztünkben ennek ellenkezőjét kellett tapasztalnunk.

Időutazás…a múltba

A Blade 15 szép, erős és jó gép, de nagyon egyszerűen bele tudunk kötni az általunk tesztelt modellbe, sőt, bele is kell kötnünk. Ennek oka teljesen egyszerű: ez egy 2022-es konfiguráció, márpedig 2023 elején fontos változás történt a gaminglaptopok világában. Megérkezett az új Intel Core processzorcsalád, de ami még fontosabb, az új Nvidia GeForce RTX 40-es széria is, és jelentősen erősebbek ezek a chipek, mint a tavaly használatos RTX 30-asok. Márpedig ebben az RZ09-0421-es modellben még 12. generációs Intel Core i9-12900H CPU és Nvidia GeForce RTX 3070 Ti GPU dolgozik. a körítés 16 GB DDR5-4800-as RAM 2 modulban, valamint egy 1 TB-os Samsung 980 Pro PCIe 4.0 x4-es NVMe SSD. A processzorral és az SSD-vel nem is akadt különösebb gondunk, mindkettő kellőképpen gyorsnak számít még ma is, és a memória sem fojtja le fájdalmasan a gép összteljesítményét. Azonban a GPU ma már nem nevezhető csúcskategóriásnak, az RTX 40-es szériával nem összemérhető az ereje. A helyzetet jelentősen bonyolítja, hogy a korosodó RTX 3070 Ti-nak nem is FHD-ben, hanem WQHD-ben (1440p) kell dolgoznia, hogy a kijelző natív felbontásában élvezhesd a játékokat, és mivel itt mindössze 8 GB VRAM-mal gazdálkodik a GPU, a ray tracingről és az ultra részletességről le is mondhatsz.

Ezt pedig nagyon fájdalmas hallani rögtön azután a pillanat után, hogy egy zsák pénzt kifizettél egy külsőre prémiumkategóriás, "tökéletesnek" hirdetett gamingnotebookért.

A kétkilós laptop mindössze 17 mm vastag, de igyekeztek robosztus hűtést beépíteni a mérnökök. A párakamrás, kétventilátoros hűtés szerethető tulajdonsága, hogy nem túlzottan hangos, ugyanakkor a GPU-nál 100 Wattos a fogyasztási és hőtermelési keret, ami nem a klasszikus gamerlaptopok, hanem az ultravékony modellek szintje - de ez persze érthető. Viszont emiatt az órajelek és a boost időszakasz egészen szerény, és bizony nem éri el a Lenovo Legion és Asus TUF/Scar szintjeit (a Scar RTX 3080 Ti-s modellnél például 175 W a határ).

A másik gondunk a hűtéssel, hogy még így is hagyja átforrósodni a gépházat. Különösen aggasztó a helyzet a billentyűzet középső-felső részénél, ahol már félóra játék után tűzforró a felület, kellemetlen megnyomni a gombokat. A CineBench R23 és a WinRAR teszteknél kb. 8-10%-os Throttlingot is megfigyeltünk, ami szintén érthető - tekintve a gép 17 mm-es vastagságát és 2 kg-os tömegét, azonban árára pillantva már sokkal nehezebben elfogadható.

Prémium érzés

Ha Razer gaminglaptopot vásárolsz, a prémium érzés nem marad el: igényes alumínium gépház, jó dizájn, csodás kijelző és játékra tervezett komponensek. Az általunk tesztelt verzió igazi büszkesége a szuper kijelző, ám ez egyben a gyenge pontja is: a tavalyi hardver, azon belül is az RTX 3070 Ti egyszerűen kevés ahhoz, hogy megfelelő sebességgel megmozdítsa natív WQHD-felbontásban a mai játékokat. Cyberpunk alatt FHD-ben még 74 fps-t mértünk, de WQHD-ben ez már csak átlagosan 45 fps volt, vagyis néhol 30 fps alá is beesett, ha pedig a ray tracinget is bekapcsoltuk, a DLSS is csak minimálisan tudott javítani a helyzeten és még átlagosan is alig volt meg a 33 fps. A hűtésnél is láttunk már hatékonyabbat hasonló méretben is, bár meg kell hagyni, hogy nem visított, nem volt zavaró játék közben sem. Az angol szitázású billentyűzet kissé túl lapos, a dobozhangzás nem vett le a lábunkról, viszont a kijelző csodálatosan szép képet biztosít. Az üzemidőnél reménykedtünk, hogy igen jó eredményeket fogunk látni, de sajnos ez nem történt meg: irodai terhelés mellett, 50%-os fényerő mellett is mindössze 4 órán keresztül bírta szusszal a Blade 15, ami ebben a kategóriában is átlag alattinak számít. Szerencsére a Type-C-s töltést támogatja a gép, bár azt észben kell tartanod, hogy ilyenkor játszani nem igazán tudsz a notebookoddal.

Mindezért nagyjából 1,3 millió forintot kérnek, márpedig ez még a csodás kijelző és prémium külső mellett is túlzó. A lefojtott RTX 3070 Ti ma még minden játékot elfuttat, de 2-3 év múlva már nem ez lesz a helyzet, sőt, ha ray tracinget is aktiválsz és nagyfelbontású textúrát kapcsolsz be, azonnal elvérzik az idén már leváltott GPU. A Blade 15-öt hasonló áron már RTX 4070-es GPU-val is beszerezheted és ha megtetszett a külső, mindenképpen ezt a változatot ajánljuk, de a gép néhány hiányosságával így is meg kell majd barátkoznod (például angol billentyűzet, limitált hűtési kapacitás stb.). Érdemes a konkurens gyártók termékeit is megnézni választás előtt, ezen az árszinten kiváló gépeket kínálnak a cégek.

Razer Blade 15 (2022 - RZ09-0421)

Ár: 1 300 000 Ft
A Blade 15 szép, erős és jó gép, de nagyon egyszerűen bele tudunk kötni az általunk tesztelt modellbe, sőt, bele is kell kötnünk.
  • Intel Core i9-12900H CPU
  • Nvidia GeForce RTX 3070 Ti GPU, 8 GB VRAM (100 W TGP)
  • 16 GB DDR5 RAM, 1 TB NVMe SSD
  • 15,6” WQHD, 240 Hz (G-Sync), 500 nites OLED-kijelző
  • 1×TB4, 1×Type-C G2, 3×USB 3.2 G2, HDMI, jack, Wi-Fi 6E, SD
  • 6838 pont PCMark10
  • 9397 pont 3DMark Time Spy
  • 9873 pont CineBench R23
  • 6673,1/4938,5 MB/s CrystalDiskMark Sz. olvasás/írás
  • 6095/7677 pont Unigine SuperPosition 1080pEx/4Kopt
  • 45,5/33,7 fps Cyberpunk 2077 (WQHD, Ultra/Ultra RTX+DLSS)
  • 243 perc üzemidő, 80 Wh akku, gyorstöltés
  • 355×235×17 mm, 2 kg
PRO
  • prémium külső, szuper kijelző, jó CPU, arcfelismerés, sok port
Kontra
  • tavalyi konfiguráció, csak RTX 3070 Ti, átlag alatti üzemidő, nem elég hatékony hűtés, túlárazott
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8321
    [topic] => 1
    [group] => 12
    [gameinfo_name] => Razer Blade 15 (2022 - RZ09-0421)
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 107
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-04-25 16:47:16
    [gameinfo_webpage] => https://mysupport.razer.com/app/answers/detail/a_id/5900
    [gameinfo_tags] => razer, blade, blade 15, notebook, laptop, gaming, gamer pc, geforce, intel, teszt
    [gameinfo_url] => razer-blade-15-2022-rz09-0421
    [gameinfo_pro] => prémium külső, szuper kijelző, jó CPU, arcfelismerés, sok port
    [gameinfo_kontra] => tavalyi konfiguráció, csak RTX 3070 Ti, átlag alatti üzemidő, nem elég hatékony hűtés, túlárazott
    [gameinfo_data] => Intel Core i9-12900H CPU
Nvidia GeForce RTX 3070 Ti GPU, 8 GB VRAM (100 W TGP)
16 GB DDR5 RAM, 1 TB NVMe SSD
15,6” WQHD, 240 Hz (G-Sync), 500 nites OLED-kijelző
1×TB4, 1×Type-C G2, 3×USB 3.2 G2, HDMI, jack, Wi-Fi 6E, SD
6838 pont PCMark10
9397 pont 3DMark Time Spy
9873 pont CineBench R23
6673,1/4938,5 MB/s CrystalDiskMark Sz. olvasás/írás
6095/7677 pont Unigine SuperPosition 1080pEx/4Kopt
45,5/33,7 fps Cyberpunk 2077 (WQHD, Ultra/Ultra RTX+DLSS)
243 perc üzemidő, 80 Wh akku, gyorstöltés
355×235×17 mm, 2 kg
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 5
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 5
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 1 300 000
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A Blade 15 szép, erős és jó gép, de nagyon egyszerűen bele tudunk kötni az általunk tesztelt modellbe, sőt, bele is kell kötnünk.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 107
            [manufacturer_name] => Razer
            [manufacturer_url] => razer
            [manufacturer_link] => www.razerzone.com
            [link] => /gyarto/razer
        )

    [link] => /termekinfo/razer-blade-15-2022-rz09-0421-8321.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => prémium külső, szuper kijelző, jó CPU, arcfelismerés, sok port
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => tavalyi konfiguráció, csak RTX 3070 Ti, átlag alatti üzemidő, nem elég hatékony hűtés, túlárazott
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.6
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    5

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    5

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.