Hirdetés

Reszkess, GeForce: megjelentek az AMD új csúcskártyái



|

A mai nappal kezdetét vette az AMD Radeon RX 7900 XT és az RX 7900 XTX értékesítése, de valószínűleg nem sokan kaparinthatják meg őket az ünnepekig.

Hirdetés

Az 1600 dolláros GeForce RTX 4090 és az 1200 dollárért vesztegetett RTX 4080 képében az Nvidia már szeptemberben leleplezte az új generációs videokártyáit, az AMD pedig szokás szerint valamivel később terítette a saját lapjait.

A pirosak a Radeon RX 7900 XT-vel és az RX 7900 XTX-szel nyitották meg az RX 7000-es modellcsalád történetét, amelyek a mai nappal a boltokba is eljutottak, így néhány szerencsés már ezekkel ugorhat neki az ünnepekre betervezett játékmaratonnak.

Az AMD újdonságai teljesen figyelmen kívül hagyják a félelmetes teljesítményt nyújtó RTX 4090-et, és kizárólag az RTX 4080-at vették célba, amit az agresszívra sikeredett árazás is jelez: a 7900 XTX-ért 999 dollárt, a valamivel gyengébb 7900 XT-ért pedig 899 dollárt kérnek.

Hirdetés

Ami az erőviszonyokat illeti, az első tesztek alapján az RTX 7900 XT alulról súrolja a zöldek 300 dollárral drágább újdonságát, míg az RX 7900 XTX valamivel jobb teljesítményt kínál annál, még mindig 200 dollárral olcsóbban. A kártyákról szóló cikkek leginkább az új AMD-vasak raszterizációs képességeit dicsérik, a ray-tracingben azonban az RTX 4080-nak áll a zászló.

Érdemes megjegyezni, hogy a hivatalos árak a referenciadizájnokra vonatkoznak, az egyedi hűtéssel ellátott modellek várhatóan drágábbak lesznek, a hazai árcédulákat pedig eleve megdobja majd a 27%-os ÁFA és a gyenge forint. Ahogy azt korábban megírtuk, az idei évben nem is érdemes bőséges készletekre számítani, a hiány elsősorban az egyedi variánsokat sújtja majd.

2023 első felében vélhetően javul a helyzet, így érdekes lesz látni, mire mennek a pénztáraknál a jobb ár-érték aránnyal, kisebb mérettel és barátibb fogyasztással csábító Navi31-es GPU-k a GeForce-csúcsmodellekkel szemben.

 Téged meggyőztek az AMD új videokártyái?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.