Hirdetés

RTX ON: most már a Steam Deck is natívan támogatja a technológiát



|

Fontos újdonságot hozott a Steam Deck legújabb béta rendszerfrissítése.

Hirdetés

Ugyan nem teljesen újkeletű dolog, eddig csak az tudta többé-kevésbé engedélyezni a ray tracinget a Steam Deckjén, aki hajlandó volt kicsit jobban beleásni magát a Linux rejtelmeibe. Ez most megváltozott, miután a Valve a legutóbbi rendszerfrissítésben végre natívan is elkezdte támogatni a technológiát.

Mindezt egy olyan kézikonzolon, ami olcsóbb, mint egy RTX 3060.

Hirdetés

A Valve nemrégiben elérhetővé tette a Preview csatornán a Mesa 23.1-es grafikus drivert, ami elsőre nem hangzik izgalmasnak, azonban számos játékban, például a Wo Long: Fallen Dynastyben is javítja az apróbb vizuális hibákat, továbbá

a Doom Eternalban natív ray tracing támogatást hoz.

A bejelentést a Steam Deck egyik fejlesztője tette meg egyébként Twitteren, aki rögtön egy képet is csatolt, amin tisztán látszik, hogy ugyan "csak" 35 fps-re képes a sugárkövetéssel felturbózott Doom Eternal, a frametime azonban beton stabil, ami rendkívül fontos a zökkenőmentes élmény eléréséhez.

Persze a Valve sem akarja ezt most úgy beállítani, mintha felvennék a versenyt a combosabb gamer PC-k specifikációjával, a recept jóval egyszerűbb: a Doom Eternal ray tracing a Vulkan API-on keresztül működik, ami natívan fut a Linuxon, így nincs szükség a DXR lefordítása a Valve saját kompatibilitási rétegén, a Protonon keresztül.

Miközben a DirectX ray tracing biztosan sokkal nehezebb dió lesz, így is lenyűgöző, hogy egy aprócska kézikonzol, a maga rendkívül alacsony fogyasztásával is képes a valósidejű sugárkövetésre. Izgatottan várjuk, hogy ezek után merre indul tovább a Steam Deck, hátha a jövőben a DXR-ra is találnak valami kompromisszumos megoldást.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.