Hirdetés

Ryzen és Vega: teszten az ideális kombináció



|

Egyeduralkodó a notebookok piacán az Intel, ám a Ryzen mobil-CPU-val végre van esélye az AMD-nek, hogy bebizonyítsa, van más, jobb megoldás. A legújabb AMD mobil-APU-t teszteltük.

Hirdetés

Legyen szó bármelyik árszegmensről, hatalmas a választék a notebookok piacán, de ahogy közelebbről megvizsgáljuk a konfigurációkat, látható, hogy szinte mind Intel processzorra épül. Aki ma AMD-s laptopot szeretne, annak komoly kutatómunkát kell végeznie, és majdnem biztos, hogy csakis kompromisszumos megoldást fog találni. Az ok egyszerű, a korábbi AMD platformok kiábrándító számítási teljesítménye mellé magas fogyasztás és hőtermelés társult, így a PC-gyártók sem erőltették az ilyen gépeket. Egyedül az alsó kategóriában lehetett néhány használható AMD-s notebookot találni. Ahogy azonban az asztali gépekbe készült Ryzen megrázta a piacot, a mobilváltozat is új színt hoz a laptopok piacára. Tesztlaborunkba a legújabb Acer Nitro 5 notebook érkezett, amely nem a belépőszinten, hanem mindjárt a középkategóriában igyekszik bebizonyítani a mobil eszközökbe szánt Ryzen platform létjogosultságát.

Hirdetés

Szerény gamer

Noha hivatalosan februárban jelentek meg az első Ryzen-alapú notebookok, már tavaly is volt egy érdekes próbálkozás, méghozzá az Asusé. A RoG szériában egy olyan notebook jelent meg, amelybe AMD Ryzen CPU-t és Radeon GPU-t szereltek, ám mivel akkor még nem volt elérhető belőle a mobilváltozat, asztali chipeket használtak fel a mérnökök. A végeredmény egy nehéz, nagyméretű, de hihetetlenül erős gamernotebook lett, magas ára, zajos hűtése és az RX580-as GPU játékok alatti közepes teljesítménye miatt azonban nem aratott elsöprő sikert.

Ezzel szemben a valóban mobilokba szánt Ryzen processzorok fogyasztását kiemelten kezelte az AMD, így az asztali modellekben megismert 65-95 wattos TDP helyett ezúttal már 15 wattos TDP-re lőtték be a teljesítményt. A Zen-alapú processzor, az AMD Ryzen 7 2700U négy darab, fizikai CPU-magra épül, emellett aktív az SMT (Simultaneous MultiThreading) is, így egyszerre nyolc programszálat képes feldolgozni a chip. A fogyasztás és a hőtermelés alacsonyan tartása végett kritikusan fontos a dinamikus, terhelésfüggő órajelszabályzás, ezért a jelenleg elérhető legerősebb Ryzen 7 mobilprocesszor, a 2700U alapórajele csupán 2,2 GHz, azonban akár 3,8 GHz-ig is képes felszökni, amint szükségünk van a nagyobb számítási teljesítményre. A mobil PC-kben használatos szabványokhoz igazodva ezek a processzorok is az alaplapra forrasztottak, vagyis később nem cserélhetők, illetve a dupla csatornás memóriavezérlő DDR4-2400-as szabványú, így a RAM-modulokból a hagyományos modellek tökéletesen megfelelnek.

A rengeteg utasításkészlet-kiegészítés és speciális modul közül a legfontosabb az integrált grafikus vezérlő. Ezen a területen is igazi mérföldkő az új mobil készülékekbe szánt Ryzen család, ugyanis itt köszönthetjük elsőként a Vega-alapokra épített Radeon RX Vega 10 iGPU-t. A 2700U-jelölésű processzor esetében ez 640 shadert jelent, amelyek 1,3 GHz-es frekvencián üzemelnek. A Vega mikroarchitektúra a jelenlegi legfejlettebb grafikus chip az AMD kínálatában, és kifejezetten DirectX 12-es API-val képes maximális hatékonysággal üzemelni. Ezt az integrált Vega 10-es mobil-GPU-t persze továbbra sem a GeForce vagy Radeon mobil-GPU-kkal kell összevetni (például dedikált videomemóriát sem kapott), ám az Intel UHD Graphics ellenében már komoly esélyekkel indul harcba.

Acer Nitro 5

Méltó körítést készített az Acer az új AMD platformhoz: a Nitro 5 vérbeli gamernotebook kinézetű, a fekete-piros színkombináció, a kevlárhatású borítás, a masszív felépítés és a kiváló, piros háttérvilágításos billentyűzet félreérthetetlenül jelzi, hogy nem egy irodai igáslóról van szó ezúttal. A tesztre érkezett konfigurációban az AMD Ryzen 7 2700U processzor mellett 8 GB RAM, 256 GB-os, SATA6G SSD és egy másodlagos, 1 TB-os HDD foglal helyet. A processzorba integrált Vega is kapott társat, méghozzá egy szintén vadonatúj Radeon RX560X grafikus chipet, amelyhez 4 GB GDDR5 videomemória kapcsolódik. Az integrált GPU és a Radeon is támogatják a FreeSync-technológiát, a 15,6 colos, full HD felbontású, IPS-paneles matt kijelző azonban nem kapta meg ezt az extrát sajnos, így FreeSynchez külső monitorra lesz szükségünk.

Szintén hiányoltuk az iGPU és az RX560 összekapcsolhatóságát - ez a régebbi chipeknél automatikusan extra teljesítményt jelentett, itt viszont a két eltérő mikroarchitektúra nem képes együtt dolgozni. A hangzásra nincs miért panaszkodni, a vaskos házba rejtett Dolby Audio Premium jelölésű hangszórók szépen és hangosan szólnak. Nem maradt ki a Wi-Fi ac (MU-MIMO-val) és a gigabites LAN sem. A notebook 2,7 kg-ot nyom, a 48 Wh-s, beépített akkumulátort pedig nagyméretű tápegység tölti. Tesztünkben arra voltunk kíváncsiak, mire képes egymagában a Ryzen 7 2700U processzor, az integrált Vega 10 grafikus vezérlő, és vajon labdába rúghat-e a hasonló árazású GTX 1050-ek mellett az új Radeon RX560X GPU.

Integrált örömök

A tesztre érkezett Acer Nitro 5 PC-ben a ma elérhető legerősebb Ryzen 7 mobilprocesszor dolgozik, ezért a hasonlóan alacsony fogyasztású, nyolcadik generációs Intel Core i5/i7 8000U CPU-kkal hasonlítottuk össze. Az Intel az UHD Graphics 620-as, integrált grafikus vezérlőt kínálja, ezzel szemben a Ryzen 7 2700U-ban a legerősebb integrált Radeon RX Vega 10 dolgozik.

A szintetikus tesztek eredményeképpen pontosan azt kaptuk, amit már többször is láttunk asztali környezetben: az AMD Ryzen processzor felveszi a versenyt az Intel modellekkel, párhuzamos feladatvégzésben különösen jól teljesít (CineBench, AIDA64 CPU), miközben fogyasztása nem rosszabb, mint vetélytársáé. Az igazán fontos kérdés azonban a Vega iGPU ereje volt: örömmel jelenthetjük, hogy a Radeon elsöprő, megalázó győzelmet aratott az Intel UHD 620 felett. A Vega 10-es GPU még HBM2 memória nélkül is nagyon jól teljesít, olyannyira, hogy átlagos, akár még hétvégi játékosok számára is elég lehet teljesítménye. Persze arra senki se számítson, hogy GTX-i magasságokig ér fel az integrált Radeon, de a gyenge, többnyire csak marketingfogásból alkalmazott GPU-kat (Radeon M5, GeForce 920MX stb.) lepipálja, az Intel integrált vezérlőjére pedig köröket ver. Ez azért hatalmas eredmény, mert mindeközben a fogyasztás alapszintű, egy ultrabookban is jól hűthető a Ryzen 7 2700U, az alaplap is kisebb, egyszerűbb lehet, emellett pedig nem kell átkapcsolható grafikával bajlódnunk Windows alatt. A Ryzen mobilprocesszorokkal végre olyan notebook vagy hibrid építhető, amely kecses, vékony, és nem melegszik, ugyanakkor tekintélyes számítási teljesítményt nyújt, és akkor sem hagy cserben, ha 720p-s játékra kerül a sor (erre jó példa az Acer Swift 3).

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.