Hirdetés

Samsung Galaxy Z Flip teszt - valódi ékszerdoboz



|

A Galaxy széria legújabb hajlékony modellje árában és kialakításában is prémium készülék, mégsem érdemes egy az egyben összehasonlítani a jelenlegi top készülékekkel.

Hirdetés

A Galaxy Z Flip nem az ész, hanem a szív választása. Nehéz érvelni mellette, vagy éppen ellene a klasszikus tesztelői eszközökkel, hiszen sokan lesznek, akik amiatt fogják választani, mert hogy cuki és különleges. Utóbbi tény, előbbi pedig ízlés dolga. Habár a készülék bejelentésekor a Samsung illetékesei kérdésünkre unisex készülékként jelemezték a legújabb hajlékony modelljüket, mi mégis megkockáztatjuk, hogy a Z Flip egy női telefon lett, amely kis méretével bármely táskában könnyen elfér, és akár egy púdertartónak is hihetnénk, ha az előlapján nem árulkodna két hatalmas kamera. A lenti videóban megnézheted, hogy mik voltak az első benyomásaink a készülékről, amelyet a többi tesztelőhöz hasonlóan mi is csak 24 óráig próbálhattunk ki, így a lentebb leírtak egy rövid, ámde mozgalmas napon alapulnak.

Tény az is, hogy a legújabb - mármint hagyományos - OnePlus, Huawei és Samsung csúcstelefonok specifikációikban mind felülmúlják a Z Flip képességeit, viszont a nyers erő csak azoknak lesz fontos, akik tényleg paraméterek alapján vásárolnak, előzetesen több tesztet is elolvasnak, és alaposan átnézik a benchmark teszteket. Viszont a Z Flip vásárlókat ezek a száraz tények kevésbé fogják érdekelni, tesztünk szereplője ugyanis nem egy hagyományos telefon, hanem egy divattárgy, és e téren bizony korszakalkotó, még ha részleteiben nem is csillog.

Fold kontra Flip

A Samsung valamelyest kijavította a Galaxy Fold gyermekbetegségeinek egy részét, miközben továbbra sem tudta megalkotni azt a hajlítható készüléket, amely láttán elsőként ne a "koncepció" felirat villogna a szemünk előtt. Pedig a Flip nem a Fold útját követi, bár mégis hasonló koncepcionális problémákkal küzd. Míg a Fold a hajlítható kijelzővel egy mini 7,3" hüvelykes képátlójú mini tabletet kínált, addig a Z Flip "csupán" egy 6,7"-es phabletet ígér, ami rendkívül kicsire összehajtható. Ez üdítő a Fold "tégla nokiás" dizájnjához képest, viszont mindkét esetben a végeredmény az, hogy a használható mérethez ki kell hajtani a készüléket, ami plusz egy mozgást jelent a Z Flip esetén ahhoz képest, mintha eredetileg is egy 6,7"-es phabletet használnál, mondjuk egy lényegesen olcsóbb Samsung Galaxy Note 10+-t. Maga a kihajtás persze menő látvány, megfejelve becsukáskor jelentkező kattanó hanggal, ám a csoda ez esetben is három napig tart, amely után zavaró lehet az állandó hajtogatás.

A Z Flip a kisebb belső és lényegesen kisebb előlapi kijelzőnek köszönhetően viszont olcsóbb a Foldnál, ami mindenképpen mellette szól, viszont a több mint félmilliós vételára még továbbra is sokaknak meredek lehet, pláne hogy a legújabb Samsung Galaxy S20 készülékek mind erősebbek nála, ráadásul strapabíróbbak is - ezt a hamarosan érkező S20 csoporttesztünkben részletesen bebizonyítjuk majd.

Üveg is, meg nem is

A Z Flipen a gyártó ígérete szerint egy "hajlítható ultravékony üvegből készült kijelző" található, a valóság viszont ettől kicsit eltér: habár a mérnökök alkalmaztak üveget a készülékben, valójában továbbra sem azzal lépnek a felhasználók interakcióba, hanem a fölé húzott műanyag képernyővédő fóliával, amely a Foldhoz hasonlóan - egy leszorító mechanikával - van ráfeszítve az előlapra. Ebből adódik, hogy a kijelző közepén megtalálható apró domborulat továbbra is kitapintható, viszont az is igaz, hogy - a Foldhoz hasonlóan - szemből nehéz azt kiszúrni. Ezzel együtt a kijelző tapintása jobb, a fényereje nagyobb és ezáltal színei is telíteltebbek a hajlított Samsung elődjéhez képest, illetve az újfajta kettős CAM mechanizmusnak köszönhetően a kijelző egy bizonyos szögben megállítható, mintha egy laptopról lenne szó.

Ez több új funkcionalitást is magával hozott. Egyrészt ennek köszönhetően megjelent egy új, hajlított megjelenési mód, amelynek köszönhetően az applikációk a két kijelző között megoszthatják tartalmukat. Ezt egyelőre csak kevés app használja ki: a Youtube esetén fent a videó nézhető, lent a kommentek olvashatók, míg például fényképező és a galéria esetén fent látható az élő, vagy éppen a rögzített kép, a rendszer alulra a vezérlőket rendezi el. Újító megoldás, ám nagyobb Z Flip-bázis nélkül a fejlesztők vélhetően nem fognak tolongani, hogy átprogramozzák az applikációikat. E megoldást természetesen a többablakos kezelés is segíti, amely mellett például éjszakai felvételek készítésekor is hasznos lehet az, hogy a kagyló kivitel lehetővé teszi a fix rögzítést.

Viszont a hajlíthatóság áldozatokkal is jár. A koreai gyártó nem is mer por- és vízállóságot ígérni, a sérülékenységet a független tesztek is alátámasztották. Kiderült ugyanis, hogy a műanyag kijelzővédő továbbra is könnyen karcolódik, ráadásul a rejtett zsanérban lévő seprő technológia sem olyan tökéletes, mint ahogy azt a bemutatóban hallhattuk.

Az iFixit ugyanis egy lila poros teszttel pillanatok alatt használhatatlanná tett egy Z Flipet. bele sem merünk gondolni, hogy mi fog történni a strandra kivitt készülékekkel.

Ezen felül még egy apró probléma adódik: egy 1,1 hüvelykes. Az előlapra került másodlagos kijelzőről van szó, amelynek a 300x112-es felbontása gyakorlatilag csak értesítések megjelenítésére, valamint az új típusú szelfi-üzemmódra alkalmas, másra nem. Az értesítéseknél probléma, hogy a készülék, csak 10 karaktert tud megjeleníteni, így a legtöbb esetben kénytelen leszel kihajtani a mobilt, ha nem akarsz egy lassú képújság sebességével elolvasni egy üzenetet.

További koncepcionális hiba, hogy az always on lehetőség nem adott e megjelenítőnél, így az értesítések mindig csak egyszer, az adott pillanatban jelennek meg. E tekintetben a Fold előlapi megjelenítője jobban használható, hiszen ott egy teljes értékű Android dolgozik.

Hardver és kamera

Nem spórolták ki a legújabb csúcskomponenseket a Z Flipből, és ez meg is látszik az általunk mért benchmark eredményeken. A Snapdragon 855+ és Adreno 640 páros túlszárnyalta a tavalyi Samsung készülékek, többek között a Fold és a Note 10+ eredményeit is, bár a Galaxy S20 általunk mért pontszámait nem tudta megközelíteni.

Hirdetés

Alapvetően e téren elégedettek lehetünk, egyedül a 3300 mAh-s kapacitású akkumulátor az, amit keveslünk, ám a PCMark8 üzemidő mérésén még így is 711 percet mértünk, ami jó eredménynek számít. A méréseink:

AnTuTu: 471 573 pont
GeekBench Single/Multi core: 772 / 2592
GFXBench GL Man. On/Off: 55/71 fps GL3.1.1
GFXBench GL T-Rex On/Off: 60/166 fps ES 2.0
PCMark8: 9941 pont Work 2.0
PCMark8 üzemidő: 711 perc (repülő üzemmóddal)
3Dmark: 5721 pont Slingshot EXTREME oGL ES 3.1 / 4658 pont Vulkan

A kamerateljesítményt tekintve már nem ennyire kedvező az összkép. Habár a Z Flip alapvetően szép képeket készít, ráadásul a kihajtható kivitelének köszönhetően megoldható timelapse, éjszakai és csoportképek esetén a stabil rögzítése, a főkamerái pedig a külső AMOLED kijelző segítségével akár szelfik készítésére is használhatók, a kéttagú kamerarendszer mégsem hozza azt a szintet, amit ma 300 ezer forint felett elvárnánk. E tekintetben a jelenlegi csúcsmobilok sokkal ügyesebbek, több részletet képesek kiemelni, és gyenge fényviszonyok mellett is jobban teljesítenek. Lejjebb láthatsz hármat a tesztképeinkből, amelyeket az ultrarövid, 1 napos tesztidőszak alatt készítettünk. Ha rájuk kattintasz, teljes méretben jelennek meg.

Merre hajlik?

Habár a Samsung kijavította a hajlítható technológia pár hibáját (nagy méret, drága ár), voltak olyan elemek, amellyel nem tudott mit kezdeni (strapabíróság), ráadásul új tévedésekkel is előrukkolt (fitnesztracker szintű előlapi kijelző). Ettől függetlenül könnyen lehet, hogy a Flip sikeres lesz. Nem azon okból, hogy jó ár-érték aránnyal rendelkezne, és amiatt sem, hogy specifikációk alapján hasítana az árukereső oldalakon. A különleges, divatos kialakítása miatt viszont sokakat elcsábíthat. Ékszert sem racionális okokból vásárolunk.

Samsung Galaxy Z Flip

Ár: 535 990 Ft Ft
  • Snapdragon 855+
  • Adreno 640
  • 256 GB tárhely
  • 8 GB RAM
  • 6.7" foldable dynamic AMOLED (1080x2636,425 ppi); Super AMOLED előlapi (112x300) kijelző
  • 12+12/20 MP fő/előlapi kamera
  • 167.3x73.6x7.2 mm (kihajtva)
  • 3300 mAh akkumulátor
  • 183 g
PRO
  • Újszerű kialakítás
  • Erőteljes hardver
  • Galaxy Foldnál kedvezőbb ár
Kontra
  • Továbbra is sérülékeny
  • A hajlékony kivitel felára
  • A külső kijelző nagyon apró
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 6920
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Samsung Galaxy Z Flip
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 7
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2020-03-09 08:40:37
    [gameinfo_webpage] => https://www.samsung.com/hu/smartphones/galaxy-z-flip/
    [gameinfo_tags] => samsung,okostelefon,android,hajlítható,snapdragon
    [gameinfo_url] => samsung-galaxy-z-flip
    [gameinfo_pro] => Újszerű kialakítás
Erőteljes hardver
Galaxy Foldnál kedvezőbb ár
    [gameinfo_kontra] => Továbbra is sérülékeny
A hajlékony kivitel felára
A külső kijelző nagyon apró
    [gameinfo_data] => Snapdragon 855+
Adreno 640
256 GB tárhely
8 GB RAM
6.7" foldable dynamic AMOLED (1080x2636,425 ppi);  Super AMOLED előlapi (112x300) kijelző
12+12/20 MP fő/előlapi kamera
167.3x73.6x7.2 mm (kihajtva)
3300 mAh akkumulátor
183 g
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 6
        )

    [gameinfo_price] => 535 990 Ft
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => 
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 7
            [manufacturer_name] => Samsung
            [manufacturer_url] => samsung
            [manufacturer_link] => http://www.samsung.com
            [link] => /gyarto/samsung
        )

    [link] => /termekinfo/samsung-galaxy-z-flip-6920.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => Újszerű kialakítás
            [1] => Erőteljes hardver
            [2] => Galaxy Foldnál kedvezőbb ár
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => Továbbra is sérülékeny
            [1] => A hajlékony kivitel felára
            [2] => A külső kijelző nagyon apró
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.6
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    6

  • Anyagminőség:

    7

  • Extra funkciók:

    9

  • Kijelző:

    7

  • Szoftver:

    7

  • Akkumulátor:

    7

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.