Hirdetés

Samsung Galaxy Z Fold2 teszt – befoldozott hibák



|

A legújabb Samsung csúcskészülék az év egyik legjobb és legeredetibb telefonja, olyan amelynek az első Foldnak kellett volna lennie - kár, hogy még mindig piszkosul drága.

Hirdetés

Nehéz hosszasan érvelni egy 750 ezer forintos telefon mellett. Azt a szerkesztőségen belül senki sem tagadja, hogy rendkívül drága, viszont mivel a hajlítható telefonok egy merőben új termékvonalat képviselnek, nem feltétlenül lehet hagyományos okostelefonként megítélni azok árát, még ha életciklusuk hossza vélhetően azonos.

A legújabb Samsung Galaxy Z Fold2 egyszerre telefon, és mini tablet, amely akár játékkonzolként is tud működni. Ezen kijelentések az első generációs Foldra is igazak voltak, bár utóbbi igazán egyik területen sem tudott maradandó élményt kínálni, így kíváncsiak vártuk, hogy a második generációs Fold vajon ki tudja-e javítani az előd hibáit. Részben sikerült neki.

Hirdetés

Első benyomások

Talán a legfontosabb változás, hogy a Fold használhatatlanul pici 4,6 hüvelykes előlapi kijelzője helyére egy 6,2 hüvelykes - 2260x816 pixel - felbontású AMOLED panel került, ami a mindennapok során is jól használható. Míg az első Fold esetén igazi kín volt például egy SMS megírása az előlapi kijelzőn, addig a Z Fold2 esetén már parkolás indításhoz nem kell ki-be nyitogatni a telefont.

Második meglepetés a telefon kinyitásakor érheti a felhasználót, ugyanis eltűnt az első generációs Foldnál hallható kattanó hang, amely bizonyos szempontból karakteressé is tette az elődöt. A Z Fold ugyanis megörökölte a Z Flipnél már bemutatott hajlítható ultravékony üvegből (röviden: UTG) készült kijelzőt, a mechanika alatt található mini tisztító seprűkkel, CAM mechanizmussal.

Ennek köszönhetően a telefon - a Z Fliphez hasonlóan - nem csak becsukott és kinyitott állapotban tud létezni, a zsanér 75 és 115 fok közötti szögben is megállítható, így mini laptop élményt nyújtva, amelyet a Samsung hajlított módnak nevezett el.

Utóbbi támogatja több alkalmazás esetén is az osztott képernyőn történő megjelenést, ami a Z Fliphez hasonlóan működik, ami leginkább a kamera appnál használható, videolejátszásnál, illetve bármely olyan appban, ahol a virtuális billentyűzet a megosztott alsó képernyőre helyezhető.

Harmadik látványos változás, hogy még a belső kijelző is megnőtt: 7,3 hüvelykről, 7,6 hüvelykre, amely pár grammos súlynövekedést is jelent, ráadásul az ultravékony üvegréteg miatt a telefon tapintása is jobb, nagyobb fényerőre képes, amellyel együtt jár, hogy a rajta megjelenített képek kevésbé fakók, sokkal inkább amolyan samsungosan túlszaturáltak. Sokak örömére a belső belógó kamerasziget is eltűnt az első generációs Foldhoz képest, az új modellben azt már befúrták a kijelzőbe.

Kijelző

Érezhetően a Galaxy Z Fold2 az első generációs Fold és Flip legjobb megoldásait ötvözi, mintha a korábbi termékek leginkább csak prototípusok lettek volna. A hatalmas belső kijelző, a CAM mechanizmus és az azzal járó hajlított mód egy kerek egész alkot, és ezúttal tényleg egy jól használható, kevés hibától eltekintve sallangmentes terméket tettek le a Samsung mérnökei az asztalra. Persze a hajlított megoldás még mindig nem tökéletes.

Egyrészt az UTG üveg fölötti hajlított védőréteg nem kínál Gorilla Glass szintű strapabíróságot, így különösen figyelni kell továbbra is arra, hogy összehajított állapotban még véletlenül sem szabad semmit a két kijelző közé préselni, másrészt középen még mindig kitapintható és néha látható a rejtett zsanérnál lévő mélyedés, harmadrészt továbbra sem sikerült vízállóvá tenni a technológiát, így különösen figyelni kell a vízcseppekre.

Jómagam ezt már megtapasztaltam a Galaxy Fold esetén, amelyet egy kiadós nyári záport követően kellett egy napon keresztül szárítani. S ha már itt tartunk: a Foldok kapcsán szinte minden esetben felmerül a kérdés, hogy a mechanika mennyire tartós. December óta használok napi szinten első generációs Foldot, amely kapott már esőt, egyszer padlózott, és volt, hogy táskába bedobva kulcsok között utazott. Egyelőre semmilyen meghibásodásnak nincs jele, ami jó eséllyel a gyári toknak is köszönhető.

A jó hír az, hogy a Fold2-nél még tovább fejlesztették a zsanért és a kedvezményes kijelző garancia is megmaradt, a rossz hír, hogy a 750 ezer forintos vételárba nem fért bele, hogy a készülék mellé tokot is mellékeljenek - mint ahogy a Galaxy Buds sincs a készletben - így azt külön kell megvásárolniuk a Fold2 tulajdonosoknak.

Más tekintetben nem érheti panasz a terméket, hiszen a 6,2 hüvelykes Infinity-O kijelzős Fedlapi kijelző és a 7,6 hüvelykes Főképernyő is jól használható, ráadásul utóbbinak mind tapintása, mind fényereje javult, amelyet már nem zavar meg a belógó hatalmas kamerasziget, és ami talán a legnagyobb fegyvertény: immár 120 Hz-es képfrissítésre képes adaptív módon, amelynek köszönhetően az új Fold - az elődjéhez hasonlóan - gond nélkül kibír akár egy napot is intenzív használat mellett egy töltéssel.

A 4500mAh kapacitású dual kiépítésű akkumulátor rendszert e tekintetben jól méretezték, ráadásul a készülék Vezetékes és vezeték nélküli gyorstöltésre és vezeték nélküli töltésmegosztásra is képes.

Hardver és kamera

A készülék belsejébe egy 7 nm-es Snapdragon 865+ került egy Adreno 650 társaságában, ugyanaz a duett, amely például az Egyesül Államokban kapható Note 20-as mobilokban is teljesít. A fejlett SoC, a gyors UFS 3.1 tárolási szabvány és a 12 GB RAM egy ízig-vérig csúcskészüléket kínál hardveres szempontból, így az izomerőt tekintve is a Fold2 jelenleg az egyik legerősebb mobilnak tekinthető.

Mindezt a benchmark méréseink is alátámasztották, ahol sok esetben jobb eredményeket mértünk, mint amelyeket az Exynos 990 alapú Samsung Galaxy Note 20 Ultránál láttunk. Méréseink:

GeekBench Single/Multi core: 963 / 3160
GFXBench GL Man. On/Off: 76/79 fps GL3.1.1
GFXBench GL T-Rex On/Off: 120/222 fps ES 2.0
PCMark8: 10 873 pont Work 2.0
PCMark8 üzemidő: 637 perc
3Dmark: 6741 pont Slingshot EXTREME oGL ES 3.1 / 5984 pont Vulkan

És íme néhány rivális értéke:

Huawei Mate Xs
GeekBench Single/Multi: 767 / 2980 pont
PCMark8 Work 2.0: 8700 pont
3DMark: 5657 pont Slingshot EXTREME oGL ES 3.1 / 4290 pont Vulkan

Samsung Galaxy Z Flip
GeekBench Single/Multi: 772 / 2592 pont
PCMark8 Work 2.0: 9941 pont
3DMark: 5721 pont Slingshot EXTREME oGL ES 3.1 / 4658 pont Vulkan

Samsung Galaxy Fold
GeekBench Single/Multi: 703 / 2542 pont
PCMark8 Work 2.0: 9447 pont
3DMark: 5648 pont Slingshot EXTREME oGL ES 3.1 / 4899 pont Vulkan

LG G8X Thinq Dual Screen
GeekBench Single/Multi: 754 / 2369 pont
PCMark8 Work 2.0: 9315 pont
3DMark: 5052 pont Slingshot EXTREME oGL ES 3.1 / 4072 pont Vulkan

Azaz követi az első generációs Fold példáját az új hajlított mobil, amely a látványos külső alatt egy brutális hardvert rejt, viszont az elődjétől eltérően nem kínál 512GB tárhelyet, csak 256GB-ot, amely ugyan sokaknak elég lehet, viszont fájó pontként merülhet fel aktív használat mellett, hogy a microSD kártyás bővítésre nincs lehetőség.

Ugyanígy kritikus pont volt az első generációnál a dual SIM kezelés hiánya, azaz jelenleg a telefon csak egyetlen egy SIM kártyával használható. eSIM lehetőség ugyan került a mobilba, viszont sajnos utóbbi bővítés csak Telekom előfizetők számára érthető el. Például a Telenor-Vodafone páros mellett nincs lehetőség két előfizetés párhuzamos használatára, így az érintett előfizetők egyelőre hoppon maradnak.

A misztikus Fekete és misztikus Bronz készülék mindemellett 5G támogatást kapott, ami alapelvárás 2020 végén bármely mobiltelefontól, viszont a sokak által óhajtott S-pen nem került a készülékbe, vélhetően hely, vagy költségtakarékossági okokból.

Talán majd a Fold3 elhozza mindenki számára a hajlított, tollas álmot. Nincs 3,5-es jackcsatlakozó sem, bár utóbbin vélhetően már csak kevesen lepődnek meg, mint ahogy ahhoz tartozó adaptert sem érdemes a csomagban keresni. Mi örültünk volna, ha az első Fold aprócska, az oldalszélre helyezett ujjlenyomat-olvasóját javították volna az új generációban, ám sajnos ez nem történt meg, így továbbra is sok esetben futhat hibába az, aki mindenáron ujjával oldaná fel a mobilt.

Még szerencse, hogy az arcfelismerés megbízhatóan, tényleg sallangmentesen működik.

Bizonyára sokan reménykedtek abban, hogy a Samsung Galaxy széria szintű kamerarendszer kerül majd a készülékbe, akár 5x optikai zoommal. Ez nem valósult meg, a 12-12-12 megapixeles kamerarendszer nem hozza még a Galaxy S20 szintjét sem, ugyanakkor tisztes teljesítményre képes, leginkább jó fényviszonyok között.

Mi alapvetően elégedettek voltunk a készülék fotós képességeivel, még ha a komponensek érezhetően takarékos kezek válogatták.

A szoftveres feldolgozás, az autófókusz jó, a kamera alkalmazás is tud hajított módban működni (ami megkönnyíti az éjszakai fotózást), van a felhasználót automatikusan követő keret mód, valós idejű háttérelmosás szelfi-módban ás például Dual előnézet mód, amikor nem csak a fénykép készítője, hanem maga a fotó alanya is láthatja az elkészített képet a fedlapi kijelző segítségével. Többek között ilyen képeket sikerült készítenünk a készülékkel:

Mire ez a nagy felhajtás?

Az biztos, hogy a Fold2 nem azoknak való, akik a lehető legjobb kamerás mobilt keresik. Vannak jobb, és olcsóbb vételek e tekintetben. Nem pályázik a "gyerek első mobilja" címre sem, mint ahogy általános készülékként sem érdemes bevetni. A dupla kijelző és a hatalmas tablet méretű főképernyő miatt szokni kell a használatát, hiszen például az egykezes tömegközlekedésen történő használatot nem igazán támogatja, és a nagy méretével, súlyával mindenképpen számolni kell.

Viszont, akik elsősorban nem telefont, hanem egy erőteljes, mobil-tablet páros keresnek, azoknak ideális választás lehet a Samsung Galaxy Z Fold2, már amennyiben meg tudják azt fizetni.

Az kétségtelen, hogy tabletként és mobilként is jól használható, ráadásul a két kijelző közti váltás is egyre gördülékenyebb, legalábbis egyre kevesebb applikáció tudja menet közben is változtatni a felbontását. A nagyobb képernyő és az erőteljes hardver mellett természetesen játékhoz is kiváló választás lehet a második generációs Fold, legyen szó natív, vagy éppen cloud módon futtatott játékokról.

Mivel a Samsung Galaxy Z Fold2 tesztünket nem sokkal megelőzve épett ki az Xbox Game Pass Ultimate előfizetés részét képező xCloud felhőalapú játékstreaming-szolgáltatás a béta stádiumból, így rögtön a Fold2 segítségével is kipróbálhattuk azt, hogy milyen játszani menet közben, egy 7 hüvelykes nagy képernyőn.

Az élmény felemás volt, hiszen jelenleg csak nagyon kevés tok és tartó van, amelyben a Fold2 kihajtva belefér, így csak akkor tud felhőtlen lenni a móka, ha a játékosok egy offline parti keretén belül a Player 2-t megkérik, hogy végig tartsa a mobilt. Összehajtott állapotban természetesen akár egy kerettel is az Xbox vezérlőhöz csatolható a telefon, ami gond nélkül működik. Szerencsére a Samsung Galaxy Z Fold2-nek van még egy trükk a tarsolyában: ilyen a Samsung Dex, amivel a telepített appokat bármely számítógépen, notebookon is el lehet indítani, amely már megadja a nagyképernyős Xbox-játékélményét, akár egy kisebb és gyengébb notebookon is a mobil bevonásával.

Tesztünk szereplője mint látható meglepően sokoldalú, több egy unalmas, hétköznapi telefonnál, és habár messze nem egy hibátlan készülék, jó eséllyel indul a 2020 legjobb okostelefonja címért.

Samsung Galaxy Z Fold2 5G

Ár: 749 900 Ft Ft
  • Snapdragon 865+
  • Adreno 650
  • 12 GB RAM
  • 256 GB tárhely (nem bővíthető)
  • 7,6" foldable Dynamic AMOLED 2X (1768 x 2208) főképernyő
  • 6.23", Super AMOLED, (816x2260) fedlapi kijelző
  • 12+12+12/10+10 előlapi/hátlapi kamerarendszer
  • 4500 mAh
  • 5G támogatás
  • Andrid 10.0
  • 282 g
PRO
  • jól használható fedlapi kijelző
  • prémium hardver
  • jó multitasking képességek
  • egyedi kialakítás
Kontra
  • nem bővíthető tárhely
  • továbbra sem vízálló
  • nincs dual SIM támogatás
  • a védőtok nem az alapcsomag része
  • magas vételár
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7165
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Samsung Galaxy Z Fold2 5G
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 7
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2020-09-20 22:14:02
    [gameinfo_webpage] => https://www.samsung.com/hu/smartphones/galaxy-z-fold2/
    [gameinfo_tags] => samsung,hajlítható,foldable,fold,android,mobil
    [gameinfo_url] => samsung-galaxy-z-fold2-5g
    [gameinfo_pro] => jól használható fedlapi kijelző
prémium hardver
jó multitasking képességek
egyedi kialakítás
    [gameinfo_kontra] => nem bővíthető tárhely
továbbra sem vízálló
nincs dual SIM támogatás
a védőtok nem az alapcsomag része
magas vételár
    [gameinfo_data] => Snapdragon 865+
Adreno 650
12 GB RAM
256 GB tárhely (nem bővíthető)
7,6" foldable Dynamic AMOLED 2X (1768 x 2208) főképernyő
6.23", Super AMOLED, (816x2260) fedlapi kijelző
12+12+12/10+10 előlapi/hátlapi kamerarendszer
4500 mAh
5G támogatás
Andrid 10.0
282 g
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 5
            [1] => 16
        )

    [gameinfo_price] => 749 900 Ft
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => 
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 7
            [manufacturer_name] => Samsung
            [manufacturer_url] => samsung
            [manufacturer_link] => http://www.samsung.com
            [link] => /gyarto/samsung
        )

    [link] => /termekinfo/samsung-galaxy-z-fold2-5g-7165.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => jól használható fedlapi kijelző
            [1] => prémium hardver
            [2] => jó multitasking képességek
            [3] => egyedi kialakítás
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => nem bővíthető tárhely
            [1] => továbbra sem vízálló
            [2] => nincs dual SIM támogatás
            [3] => a védőtok nem az alapcsomag része
            [4] => magas vételár
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.1
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    6

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    9

  • Kijelző:

    8

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    8

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.