Hirdetés

Sokaknak okozhat csalódást a GeForce RTX 4060 specifikációja



|

A jelek szerint nem lesz túl izmos az Nvidia nagy reményekkel várt középkategóriás újdonsága.

Hirdetés

Jelenleg ott tartunk, hogy a GeForce-videokártyák új generációja létezik is, meg nem is, hiszen a vastagabb pénztárcájú vásárlók valóban rárepülhetnek az RTX 4090-re, az RTX 4080-ra vagy az RTX 4070 Ti-ra, aki viszont valami megfizethetőbbre vágyik, annak továbbra is az RTX 30-as modellcsaláddal kell beérnie.

A középkategória első képviselője az RTX 4070 lehet, amelyről nemrég árulkodott egy szivárgás, most pedig a legjobban várt vas, a népkártyának ígérkező RTX 4060 specifikációja kerülhetett nyilvánosságra.

Hirdetés

A jól ismert hardveres leaker, kopite7kimi által szállított infók láttán azonban sokan elégedetlenkednek, mivel a szivárogtató úgy tudja, hogy az asztali RTX 4060 tulajdonságai szinte teljesen megegyeznek majd a február 22-én debütáló laptopos variánséval. Ez azt jelenti, hogy a hardver ugyanúgy az AD107-es GPU-t használja majd, 3072 FP32-es maggal és 8 GB GGDR6 memóriával, a fogyasztása pedig szintén 115 W lesz.

Ami viszont igazán kiakasztotta az emberek egy részét, az a 24 MB-os L2-es gyorsítótár, ez ugyanis 8 MB-al még kisebb is, mint az RTX 4060 mobil kiadásánál. Az aggodalmakat növeli, hogy a laptopos chip egy korai tesztje az mutatja, hogy a GPU játékbeli teljesítménye csak 5-17%-kal múlja felül az az asztali RTX 3060 12 GB-ot, vagyis ha a kártya is ezt nyújtja, akkor nem tépi le a fejünket az új generáció által kínált előrelépés.

Most is lényeges viszont, hogy az RTX 4060 asztali kiadásáról eddig semmiféle hivatalos információnk nincs, kopite7kimi szava pedig nem szentírás, így korai lenne előre temetni az új népkártyát. Pláne, hogy a lényegi következtetéseket még csak nem is a specifikációkból, hanem az éles tesztekből lehet levonni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.