Hirdetés

Sokkal jobban fogyhat a GeForce RTX 4070 Ti, mint az AMD újdonságai



|

Egy európai viszonteladó forgalma alapján az embereket nem érdekli, hogy a Radeon RX 7900 XTX lenne az erősebb választás.

Hirdetés

Az AMD még decemberben dobta piacra a legújabb csúcskártyáit, a Radeon RX 7900 XT-t és az RX 7900 XTX-et, amelyek nagyjából a GeForce RTX 4080-nal és a 4070 Ti-jal játszanak egy ligában, teljesen feladva a teljesítményben rettenetesen elhúzott, ám annak megfelelően méregdrága RTX 4090 elleni harcot.

A friss vasak egyik legérdekesebb képviselője az RTX 4070 Ti, hiszen ez eredetileg a 900 dolláros RTX 4080 12 GB-ként lett bemutatva, ám abban a formában borzalmasan fogadta a közvélemény, így az Nvidia végül új néven, és 100 dollárral olcsóbban dobta piacra.

Hirdetés

A jelek szerint pedig a zöldeknek bejött ez a húzás, a TechEpiphany nevű youtuber által megszerzett eladási adatok alapján ugyanis az Nvidia újdonsága sokkal jobban fogyhat, mint a vele nagyjából megegyező teljesítményű RX 7900 XT, és a jelentősen erősebb RX 7900 XTX. Az alábbi számok egy nagy német viszonteladótól, a Mindfactorytól származnak, és a január hónap harmadik hetére vonatkoznak.

Amint az látható, összesítésben hiába jóval magasabb (565 helyett 807 euró) a GeForce-vasak átlagos eladási ára, az Nvidia 57,23%-os részesedéssel dominálta a vizsgált időszakot, míg az AMD 42,26%-ig, az Arc-kártyákkal nyomuló Intel pedig mindössze 0,51%-ig jutott. A legnépszerűbb modell a GeForce RTX 4070 Ti lett 545 eladott példánnyal, mögötte az előző generációs RTX 3060-nal (485) és a Radeon RX 6700 XT-vel.

Ezzel szemben az RX 7900 XT (200) és az RX 7900 XTX (300) együttesen is csak 500 darabos eladást produkáltak, vagyis nagyon messze vannak az RTX 4070 Ti-tól. Egyrészt ez nem kifejezetten meglepő, hiszen az Nvidiánál bejátszik a piacvezető brand iránti márkahűség, illetve az RTX 4070 Ti olcsóbb is, mint a 970 euróról induló RX 7XXX-széria, másrészt viszont az Nvidia középkategóriás hardverét az új néven sem dicsérték agyon a tesztek, vagyis nem egy kifejezetten jó hírű kártyáról van szó.

Akárhogy is legyen, az előző generációs RTX 3060 és az RX 6700 XT népszerűsége jelzi, hogy a vásárlók továbbra is az olcsóbb kártyákra lennének igazán vevők, így érdekes lesz látni az erőviszonyok alakulását, ha végre ezeket is megvillantja az új generációból az AMD és az Nvidia. Ami pedig az Intelt illeti, a német adatok beigazolni látszanak, hogy a kékek még az olcsó ajánlataikkal sem tudtak komoly jelenlétet szerezni a piacon, amiben persze a régebbi játékokkal való kompatibilitási gondok és a driverek rossz híre is szerepet játszott.

Fontos persze megismételni, hogy mindössze egyetlen forrás eladási adatairól van szó, így nem szabad messzemenő következtetésekre jutni a számokból.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.