Hirdetés

Steam toplista: képtelenség megtörni a GeForce-dominanciát



|

A legfrissebb havi kimutatás szerint nincs komoly változás a platfomon mérhető videokártya-használatban, egyre népszerűbbek a középkategóriás típusok.

Hirdetés

Legutóbb a Steam februári hardverhasználati listájáról szemezgettünk, ami nem tartalmazott óriási meglepetéseket, de tételenként vizsgálva érdekes VGA-preferenciákat lehet felfedezni. Mondhatnánk, hogy az olykor túltolt marketingüzenetek mellett a valós kép nagyon eltér attól, amit a két nagy gyártó szeretne mutatni magáról, de az Nvidia szemszögéből tekintve a táblázat soraira a teljes kép nem lehetne ennél kedvezőbb.

Erős fókuszban vannak az RTX 40-es kártyák és a hozzájuk köthető technológiák, szoftveres fejlesztések, a játékosok döntő többsége azonban még nem tart itt, sokan a ray-tracing tudással sem találkoztak még. Ők még más alapok, tulajdonságok miatt preferálják a GeForce VGA-kat, minden bizonnyal a driveres stabilitás és a játékok problémamentesebb futása (egyik érv a Radeonok ellenében) billenti a mérleget a zöldek irányába. A statisztikát döntően befolyásolják a notebookos felhasználók, de nézzük, mik voltak az elmúlt hónap legnépszerűbb videokártyái.

Hirdetés

Toppon az RTX 3060 és 2060

A lista első fele gyártót tekintve semmit sem változott, az összetételben azonban felfedezhetők eltérések a februári adatokhoz képest. Az előző generációs RTX-modellek közül dominálnak a 60-as GPU-k, az újonnan beszerezhető és a használt piacokon népszerű RTX 3060 vezeti a GeForce-csapatot, de népszerűségben nincs sokkal elmaradva az RTX 2060, aminek ár/érték arányán sokat lök a használt státuszból eredő kedvező árszabás.

Az egyhavi változások közé tartozik az RTX 4060 és 4070 feltörése, ami leginkább az árkorrekcióknak köszönhető. Előbbi árszintje szinte teljesen egybeesik az RTX 3060-nal, míg utóbbi esetében a Super verzió megjelenése teremtett kedvezőbb árcédulákat; egyes gyártók elkezdték akciózni a normál 4070-eket, nem csoda, ha egyre többen fedezik fel maguknak ezt a GPU-t. A listán lejjebb megtalálható még az RTX 4060 Ti, az erősebb csúcsmodellek azonban minimális arányt érnek el, és a Super-ajánlatok közül csak a 4070-es jelenléte számszerűsíthető.

Egyes elnevezésekből azonban azt látni, hogy a listát erősen befolyásolják a notebookos felhasználók, a gamingre hangolt típusoknál az RTX 3060 és 4060 laptop verziója terjed leginkább, tisztán látszik, hogy sokan kaptak/szereztek ilyen gépeket karácsonyra, majd januártól csökken ezen vezérlők aránya a teljes listát nézve. Árulkodó jel az AMD Radeon Graphics és az Intel Iris Xe Graphics integrált vezérlők betonbiztos helyezései, minimális a havi változás, a dedikált GPU nélkül létező notebookos felhasználói bázisnak a Steam egyértelmű választás, ha játékról van szó. Sőt, nem kell ehhez feltétlenül új hordozható masina, az idősebb laptopokban található Intel UHD Graphics aránya sem csökkent márciusban.

Hol vannak a Radeonok?

A Steam szerint valahol a polcokon vagy épp egy processzorba integrálva, mert az aktuális generáció használati adatai szinte értelmezhetetlenek, csak a csúcsmodellel találkozni a listán, a többi AMD-fejlesztés korábbi generációkból érkezik. Meglepő, hogy az integrált vezérlők után az RX580 fut be elsőként, mint leginkább használt dedikált VGA, az RX 6700 XT és 6600 létezése viszont már érthető, ezek piszok jó ár-érték aránnyal rendelkeznek. Sokan az RX 5700 XT-t sem akarják még elengedni, ami szintén érthető, az a kártya újonnan az egyik legjobb vételnek számított, és a madarak azt csiripelik, hogy az AMD hasonló stratégiát kíván alkalmazni az RX 8000-es Radeonoknál is.

Szóval vannak AMD VGA-k a listán, de egyrészt nagyon hiányoznak a Radeon GPU-val szerelt notebookok (a kínálat messze nem akkora, mint a GeForce-ok esetében), másrészt a 60-as típusszámú Nvidia kártyák tulajdonosait szinte lehetetlen meggyőzni arról, hogy Radeonra váltsanak. Nagy esély van arra, hogy a megszűnő GTX 16-os sorozat gyártása további emelkedést hoz az RTX 2060 és 3060 számára, vagy épp erősíti az RTX 4060 pozícióját. A használt piaci mozgolódások azonban még ezen is csavarhatnak egyet, az Nvidia-dominancia ledöntése azonban nem a Steamen fog megtörténni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.