Hirdetés

Strapamobil körkép: telefonok extrém körülményekhez



|

Nem minden mobilra kell vastag szilikontokot applikálni rögtön a vásárlás után, léteznek olyan feketeöves strapamodellek, amelyek megvédik magukat.

Hirdetés

Nagyszerű munkaeszközök, kiegészítők, szárnysegédek és játszótársak az okostelefonok, a piac legtöbb terméke azonban már zsebmagasságból leejtve is ripityára törik, a pókhálós kijelző cseréje pedig a legtöbb esetben nem olcsó mulatság. Akadnak olyan munkák és tevékenységek (például extrém sportok), amelyek közben ezek a kényes királykisasszonyként viselkedő telefonok teljesen használhatatlanok. Ilyen esetekre a különféle esésbiztos tokokkal és kijelzővédő fóliákkal kívánják felkészíteni a gyártók okostelefonjaikat, a komolyabb és rendszeres fizikai behatást azonban még ezekkel sem lehet maximálisan kivédeni.

Hirdetés

Szerencsére az ilyen körülményeket elviselni kénytelen felhasználók sem maradnak telekommunikációs eszközök nélkül, a strapakészülékek piaca kifejezetten számukra kínál hasznos és remek ellenállósággal felvértezett modelleket. Hatalmas a kínálat a néhány tízezer forintért kapható alapmodellektől a full extrás, több százezres termékekig.

Két fontos szabvány

Az egyes modellek különböző mértékben állnak ellen a környezeti behatásoknak, ám ezekről már a specifikációkat szemlélve is remekül tájékozódhatunk. A leggyakrabban az IP (International/Ingress Protection)-védelem értékével találkozhatunk, ez az adat azonban csak a por- és vízállóságról nyilatkozik, és nem sorolja automatikusan strapakategóriába a készüléket. Jelölése általában két számjegyből áll, amelyet néhány esetben kiegészít egy betű. Az első érték a szilárd anyagok bejutásáról nyilatkozik: a 0 és 6 közötti skálán jelzett értékek közül a 6 jelenti a teljes porvédelmet.

A második mérőszám a vízzel szemben mutatott ellenállóságra hívja fel a figyelmünket: 0 és 9 közötti értékekkel találkozhatunk; a 7-es és az annál magasabb értékek jelölik gyakorlatilag a vízállóságot. Az IP67 jelölés tehát azt jelenti, hogy a telefon (vagy bármely más eszköz) teljesen por- és vízálló. Szerencsére már a középkategóriás okostelefonok is rendelkeznek ilyesfajta ellenállósággal, így a speciális strapamodellektől komolyabb védelmet várunk el - teljesen jogosan.

Az igazán ellenálló modellek az Egyesült Államok katonaságának tesztjein is állják a sarat, ezt pedig a készülékek specifikációi között a MIL-STD-810-es érték jelzi. Ez a szabvány egy összetett, több fázisból álló mérési skálát jelent, amelyen az adott képesség mellett szinte minden esetben megjelölik, hogy milyen próbákat állt ki sikeresen az épp szemlélt készülék. Természetesen az ellenállóságon kívül számos egyéb funkciót is érdemes figyelembe venni egy strapakészülékkel kapcsolatban, mert csak akkor lehetünk maximálisan elégedettek a beszerzett modellel, ha minden, számunkra szükséges extrával rendelkezik.

Belépőszintű strapatelefonok

Strapafronton a beugró modellek többsége csak mérsékelten "okos", akinek azonban elsődleges szempont az ellenállóság, nem is feltétlenül várja el, hogy készülékén percenként csipogjon a Facebook üzenetjelzője. Az alsó árszegmensben, vagyis 10-20 ezer forintért igazi klasszikus feature phone-okat kaphatunk a hívásokon és az SMS-küldéseken túl maximum 3G-s (ritkábban wifis) adatkapcsolattal, érintőképernyő helyett pedig nyomógombos kialakítással.

Természetesen nem érdemes komoly teljesítményt várnunk ezektől a telefonoktól, néhány extrát azonban találunk a vastag gumiborítás alatt. Kamerából jellemzően maximum egyet találunk, de az sem meglepő, ha még hátoldali képalkotó sem került a kiszemelt készülékre (VGA-nál komolyabb fotós és videós minőséget egyébként sem várhatnánk tőle). Kamera híján is felfedezhetünk belépőkategóriás telefonok felületén is egy LED-villanót, amellyel a túlélőfunkciókat erősíti a gyártó: ennek köszönhetően éjszaka akár zseblámpaként is funkcionálhat a mobil.

Mivel nem számíthatunk komolyabb multimédiás lehetőségekre - már csak az apró kijelző és az alacsony felbontás miatt sem -, sokszor memóriabővítésre sincs lehetőségünk, persze telepíthető appok és brutális méretű fényképek nélkül a felhasználható pár száz megabyte tárhely tökéletesen elegendő lehet. A belépőkategóriában tehát elsősorban azok a felhasználók találják meg számításukat, akik csakis hívásra és üzenetküldésre kívánják használni telefonjukat, és ennek érdekében feláldozzák a multimédiás funkciókat, vagy akik csupán egy olyan eszközt szeretnének, amelynek nem jelent problémát, ha a nyaralásra elfelejtik becsomagolni a töltőjét. Sőt, mivel 20 ezer forintért már bezsebelhető egy-egy ilyen modell, akár bulitelefonnak is tökéletesek; ellenálló külsejüknek köszönhetően egy teljes fesztiválszezon végén is garantáltan hívhatunk majd taxit velük. Persze ezért cserébe a szelfikről és a folyamatos internetkapcsolatról le kell mondanunk.

Középkategóriás strapatelefonok

Nagyjából a középső árszegmensben, körülbelül 30 ezer forinttól már feltűnnek a valamivel komolyabb ellenállással és tudással büszkélkedő strapakészülékek, amelyek hardveres és szoftveres képességei persze a közelébe sem érnek egy hasonló árkategóriájú, ám a külső hatások ellen védtelen mobilénak, de sokkal kevesebb kompromisszumot kell vállalnunk velük, mint egy belépőszintű modellel. Közöttük már teljes érintőkijelzős telefonokra vadászhatunk, amelyeket általában többmagos processzorok hajtanak, vagyis minden adott egy mobil operációs rendszer futtatásához.

Ennek köszönhetően megjelenik az Android a készülékeken, igaz, a már-már kifutónak vagy normál készülékekben belépőkategóriásnak számító hardver és a spórolós RAM-mennyiség miatt csak két-három generációval korábbi szoftververziókra számíthatunk. A középkategóriás strapamodellek pontosan azokban a gyermekbetegségekben szenvednek, mint amilyeneket az okostelefon-piac alsó szegmensében tapasztalhatunk - a gyenge hardverek és az optimalizálatlan rendszerek sok esetben jelentősen rontják az élményt.

Az 50 ezer forintos határt átlépve már kevesebb készülékben jelentkeznek az említett problémák, a legtöbb cég ezért igyekszik úgy kialakítani a piacra szánt készülékparkját, hogy a legnagyobb vásárlóréteghez szóló kategóriában megbízható modelleket kínáljon a felhasználóknak. Ezért a negatívumok mellett pozitívum is akad bőven, például a nagyméretű érintőképernyőnek köszönhetően már igazán komoly teljesítményű akkumulátorok is helyet kapnak a készülékekben, így még az optimalizálatlan teljesítmény ellenére is kiemelkedő üzemidővel számolhatunk.

Bár a középkategóriás készülékek specifikációs listáján a kamerák felbontása egészen ígéretes, a tényleges képminőség nagyjából a néhány tízezer forintért beszerezhető akciókamerákéval vetekszik, különleges alkotásokat pedig csak annak köszönhetően készíthetünk segítségükkel, hogy az eszközt a víz alá is magunkkal vihetjük. A középső árszegmensben található készülékeket tehát azoknak a felhasználóknak javasoljuk, akik elfogadható kompromisszumos megoldásra vágynak: komplett okostelefonos ökoszisztémát kapnak, az ellenállóságnak azonban ára van, ami a hardveres és szoftveres képességekben észrevehető lesz.

Csúcsmodellek

A strapamodellek között is a topkategóriában találjuk azokat a telefonokat, amelyekre a gyártók valóban büszkék lehetnek, az anyagi határok leomlásával ugyanis már igazán extrém képességekkel is felvértezhették modelljüket az egyes gyártók. Ennek megfelelően néhány igazán meglepő újdonsággal is találkozhatunk, sőt olyan extra specifikációs elemek is megjelenhetnek, amelyekre bizonyos munkafolyamatok során kiemelten szükségünk lehet. Hardveres szempontból az extrákon kívül természetesen a készülék alapjai is a csúcsra termett modellekét idézik. A kijelző felbontása a legtöbb esetben full HD, a processzor és a RAM pedig tökéletesen elég ahhoz, hogy komplett okostelefonos élményt kínáljanak az extra védvonal mellé. Ehhez természeten hozzájárul még a friss rendszerek és az optimalizált működés is, valamint sok esetben az egyéb szoftveres extrák, amelyek a felhasználói élményt növelik.

A topligás készülékek dizájnja is sokkal kellemesebb, mint az alacsonyabb árszegmensben elhelyezkedő társaiké. A robusztus külalakot kölcsönző gumiborítást már csak kevés prémium modellen találjuk meg, ugyanis a legtöbb esetben már erőteljes fémburkolat védi a külső hatásoktól. A masszívan összeszerelt mobilok egyik komoly hátránya a csúcskategóriában, hogy igencsak ritka a cserélhető akkumulátor, így be kell érnünk az alapértelmezett teleppel. Sőt, sok esetben az előlap sem a klasszikus Gorilla Glass védelemmel rendelkezik, hanem különféle megerősített üvegborítással, amely remekül ellenáll a karcolásoknak, valamint az ütődéseknek. Sajnos bármennyire vonzónak tűnik a strapatelefonos csúcskategória, kicsit le kell hogy lombozzuk a lelkesedést: az eszközök árai itt is az egekben tanyáznak, azzal a különbséggel, hogy még a 200 ezer forintos ellenálló készülékekben sem feltétlenül kapjuk meg azt a csúcsteljesítményt, amit a hasonló áron beszerezhető, de nem strapabíró mobilokban tapasztalhatunk. A csúcskategóriás okostelefonokat elsősorban azoknak a felhasználóknak ajánljuk, akik képesek mélyen a zsebükbe nyúlni annak érdekében, hogy egy igazi, full extrás védelemmel felvértezett, ám korántsem tökéletes eszközt kapjanak a pénzükért.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.