Hirdetés

Szakít az Nvidiával és teljesen kivonul a GPU-piacról az egyik legnagyobb videokártyagyártó



|

Komoly gondok gátolják az EVGA és a chipeket szállító Nvidia további együttműködését.

Hirdetés

A kaliforniai EVGA 1999 óta gyárt PC-s alkatrészeket az alaplapoktól a tápegységeken át a perifériákig, a legtöbben viszont az Nvidia-alapú videokártyáiról ismerhették a céget. Ezért is tűnt hihetetlennek, amikor Steve Burke, a GamersNexus YouTube-csatorna arca tegnap megszellőztette, hogy a vállalat teljesen kivonul a GPU-piacról. Néhány órával a videó megjelenése után viszont az EVGA termékmenedzsere is megerősítette a hírt egy fórumbejegyzésben, melyben közölte, hogy a cég valóban nem dob piacra új generációs (RTX 40-es) kártyákat, a meglévő modelljeit viszont továbbra is árulni és támogatni fogja.

Cikkünk írásáig az EVGA nem közölt hivatalos indoklást, így a döntés hátterét illetően csak a GamersNexus eredeti jelentésére támaszkodhatunk, amely belsős forrásokkal készült interjúkra hivatkozik. Eszerint a gyártó már régóta elégedetlen volt az Nvidiával, amely rendszeresen az utolsó pillanatban közölte az új termékekre vonatkozó információkat, beleértve az ajánlott fogyasztói árat is.

Hirdetés

Az EVGA állítólag azt is nehezményezi, hogy a zöldek egyes modelleknél minimális, más modelleknél pedig maximális árakat szabnak meg, megakadályozva, hogy a partnerek nagyobb haszonnal értékesíthető prémium videokártyákat gyártsanak. Végezetül pedig a cég az Nvidia házon belüli Founders Edition kártyáinak létezését sem nézte jó szemmel, amelyek agresszív árazása aláássa a külsős gyártók termékeinek eladhatóságát.

A jelentés szerint az Nvidia április óta tud az EVGA szándékáról, és nem is ez az egyetlen gyártó, amelynek hasonló problémái vannak a zöldekkel. A szakításban ugyanakkor komoly szerepet játszott a GPU-árak idei bezuhanása is, melynek következtében az EVGA jelenleg több száz dollárt veszít a drágább kártyák értékesítésén.

A GamersNexus-videó alapján a márka meglévő ügyfelei továbbra is részesülnek majd az ügyfélszolgálatban, az RTX30-as hardverekből viszont már csak a meglévő készleteket fogják értékesíteni, amelyek még az év vége előtt ki is fogyhatnak. Az EVGA ugyanakkor annak ellenére sem tervez leépítéseket, hogy a videokártyák eddig a bevételei 78%-áért voltak felelősek. Ebből adná magát a feltételezés, hogy a gyártó a továbbiakban az AMD-vel, vagy a a friss belépő Intellel kíván együtt dolgozni, de állítólag ez sincs tervben a cégnél.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.