Hirdetés

Tényleg olcsóbbak lesznek a videokártyák?



|

Biztató jelentéssel szolgált az iparág egyik legismertebb szakértője, de azért még nem érdemes készíteni a pénztárcát.

Hirdetés

Az elmúlt hónapokban voltak arra utaló jelek, hogy a kriptovaluták árfolyamának év eleji bezuhanásával valamelyest a videokártyákért is kevesebbet kell fizetnünk, ám egyelőre nem úgy tűnik, hogy egyhamar visszatér a listaár környékén kapható hardverek kora. Dr. Jon Peddie, a Jon Peddie Research veterán elemzője most egy látványos grafikonnal jelentkezett, amely megmutatja, hogy miként jutottunk el a csillagászati árakig, az elszomorító illusztráción túl viszont egy biztató előrejelzést is kaptunk a jövőre nézve.

A GPU-árak emelkedését a kriptobányászat fellendülése rúgta be, a kártyákból bespájzoló bányászok okozta készlethiányra pedig a nyerészkedők tettek rá egy jókora lapáttal, akik idővel profi módon, automatizált botokkal kezdték elhappolni a készleteket a mezei vásárlók elől, hogy aztán zsíros haszonnal engedjék vissza a piacra a hardvereket.

Hirdetés

Ahogy a grafikon is mutatja, a 2020 elején berobbant pandémia tovább rontott a helyzeten, szétzúzva az egyébként is küszködő ellátási láncokat és az egekbe lökve a lakossági keresletet. Így 2021-re már a 800 dollárt közelítette a videokártyák átlagos eladási ára, ami csaknem kétszer annyi, mint a 2019 elején mért 430 dolláros szint. Az pedig a Jon Peddie Research egy másik jelentéséből derül ki, hogy manapság már ezer dollár felett jár az átlagos eladási ár.

Forrás: Jon Peddie Research

Peddie szerint a felfújt árakból nem az AMD és az Nvidia, hanem a nyerészkedők és az olyan viszonteladók profitálnak, mint a Best Buy vagy az Amazon, akik már azt is fizetős tagsághoz kötik, hogy egyáltalán legyen esélyünk rendelni a keresettebb modellekből. Az elemző továbbá rámutat, hogy a dedikált videokártyák ára kétszer-háromszor nagyobb mértékben emelkedett, mint a laptopos GPU-ké, amiből Peddie arra következtet, hogy az extrém drágulást nem a készlethiány, hanem csakis a kártyákra rárepülő bányászok és nyerészkedők okozzák.

Ami pedig a jó hírt illeti, a szakértő szerint jó esély van rá, hogy előbb-utóbb beszakadnak az árak, mivel a besokalló játékosok egyszerűen nemet fognak mondani a vásárlásra. A kereslet csökkenése pedig a nyerészkedőket is kifüstöli a piacról. Azt azonban még Peddie sem tudja, hogy mikor kerülhet sor a lufi kidurranása, de mi is megtehetjük a magunkét az ügy érdekében azzal, hogy nem vásárolunk nyerészkedőktől. Se videokártyát, se next-gen konzolt, se Steam Decket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.