Hirdetés

Történelmi zuhanásban az asztali CPU-k piaca, de az AMD így is pezsgőt bonthat



|

Nem mértek még az előzőnél gyengébb negyedévet az asztali processzorok története során.

Hirdetés

Az elemzők előre megjósolták, hogy a koronavírus miatt életbe léptetett tömeges távmunka kivezetésével csökkenni fog a kereslet a számítógépek és az azokhoz kapcsolódó termékek iránt. A 2022 első negyedévéről szóló adatok alapján ennek jelei már a 3%-os zsugorodást elkönyvelő PC-s piacon is megmutatkoztak, az asztali processzorok szegmensében viszont sokkal nagyobb, történelmi zuhanást mért a Mercury Research.

Az elemzőcég szerint az év első három hónapjában 30%-kal kevesebb asztali CPU-t szállítottak le, mint az előző negyedévben, ez pedig példa nélküli zuhanás a piackutatások 1993-as kezdete óta. A Mercury vezető elemzője, Dean McCarron úgy véli, hogy százalékos értelemben csak a PC-piac 1984-es összeomlása produkálhatott ennél súlyosabb visszaesést, ám az akkori darabszámok meg sem közelítették a mostaniakat.

Hirdetés

A minden X86-os processzort (PC, szerver, konzolok) magába foglaló összesített statisztika alapján azonban az AMD még így is növelni tudta a részesedését: 2022 első negyedévében a vállalat rekordnak számító 27,7%-ot hasított ki a CPU-piacból, míg az Intel részesedése 72,3%-on állt, ami 1,1%-os csökkenés az előző negyedévhez képest. Még szembetűnőbb az AMD lendülete, ha 2021 azonos időszakát nézzük, ekkor ugyanis még 79,3%-20,7% volt az állás a kékek javára.

Az Intel számára mégis reménykeltő lehet, hogy a nagyot zuhanó asztali CPU-k kategóriáján belül sikerült növelnie a részesedését, 2022 első negyedévében 81,7%-ot érve el, ami 1,1%-os gyarapodást jelent az egy évvel korábbi eredményéhez képest. Az AMD ezzel párhuzamosan 1%-os csökkenést produkált ebben a szegmensben, így 18,3%-on áll. A piac egészét nézve pedig annak örülhetnek a befektetők, hogy a laptopos és asztali processzorok 138 dolláros átlagos eladási ára rekordot döntött.

A Mercury adatai az alábbi táblázatban böngészhetők, amely tartalmazza szerverekbe szánt és a mobil CPU-k eladásait is.

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.