Hirdetés

Törvénnyel állítanák meg a konzolfelvásárló botokat



|

Az USA-ban és az Egyesült Királyságban is megjelent törvényjavaslat, ami a népszerű termékek tömeges, botokkal történő vásárlását tiltaná.

Hirdetés

Ugyan már kezdhetünk hozzászokni a gondolathoz, hogy a 2022-es év sem hoz majd enyhülést az elektronikai termékek ellátási láncának túlterhetltségében, így minden bizonnyal jövőre is maradnak a magas árak és az alacsony készletek. Ugyan a törvényhozók a probléma több összetevőjén, így a chiphiányon és a magas keresleten nem tudnak változtatni, azok ellen megpróbálnak fellépni, akik nyerészkedéssel rontják tovább a helyzetet.

Nemrég az Egyesült Államok több demokrata képviselője különböző fogyasztói érdekvédelmi szervezetek támogatásával nyújtott be egy törvényjavaslatot, hogy megmentség a karácsonyt. Az új jogszabály megtiltaná, hogy automatizált eszközökkel kerüljék meg, vagy manipulálják egy-egy kereskedő online rendszereit, így megfosztva más fogyasztókat az esélytől, hogy (normál fogyasztói áron) vásároljanak meg nagy érdeklődésre számot tartó termékeket.

Hirdetés

A javaslat egyik beterjesztője, Chuck Schumer így írta le a problémát a tervezetről szóló sajtóközleményben:

"Az átlagos ajándékvásárló nem tud versenyezni a túlságosan is gyakori Grincs-botok fénysebességével, így vagy nyerészkedőknek, vagy köztes viszonteladóknak kénytelenek váltságdíjnak megfelelő árat fizetni, mikor karácsonyi ajándékot szeretnének vásárolni. Egy rendkívül emberpróbáló év után egy szülőnek vagy amerikainak sem szabadna több száz - vagy több ezer - dollárt költenie kényszerből a gyermekeiknek és a szeretteiknek szánt karácsonyi ajándékokra."

Ugyan a közlemény szövegezése alapvetően játékokra hivatkozik az érintett termékek megnevezésekor, egyértelmű, hogy a népszerű ajándéknak számító játékkonzolok, így a megjelenésük óta szűkösen elérhető Xbox Series X és a PlayStation 5 botok által történő felvásárlását is tiltaná a jogszabály, amit 2019-ben már egyszer benyújtottak, de akkor elakadt a kongresszusi bizottságok meghallgatásain.

Ehhez hasonló törvény egyébként jelenleg is hatályban van az USA-ban, a 2016-ban elfogadott BOTS Act a rendezvényekre szóló belépők esetében tiltja a botok által történő vásárlást, majd a megszerzett jegyekkel történő nyerészkedést.

Az amerikai kezdeményezéssel párhuzamosan hasonló, kifejezetten a játékra alkalmas hardverekre vonatkozó törvényjavaslat mögé állt be harmincöt képviselő az Egyesült Királyság parlamentjének alsóházában is. Igaz, 2021. februári bemutatása óta nem foglalkozott vele a képviselőház, pedig ugyanebben a hónapban több mint tizenötezer aláírást gyűjtött össze egy petíció, amit az illetékes minisztérium kapott meg, azt kérve, tiltsák be a játékkonzolokkal történő nyerészkedést.

A szigetországban egyébként szintén törvény tiltja például a koncertjegyek unfair felvásárlását és továbbértékesítését, így itt sem lenne példa nélküli az intézkedés, ami a videokártyák és a konzolok megvásárlását tehetné egy kicsit kevésbé fájdalmassá.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.