Hirdetés

Brutális Intel laptop-processzorok érkeztek



|

Akár 5 GHz-ig felpörgethető a legerősebb újdonság, bár persze ezért keményen zsebbe kell nyúlni és nem is az ultrakönnyű, papírvékony modellekbe szánják.

Hirdetés

Várható volt, hogy a tavaly ősszel bemutatott, asztali gépekbe szánt 9. generációs Core processzorokat követik majd a laptopokba szánt variánsok, erre mostanáig kellett várni. A csúcsragadozó valóban minden eddigi mobil prodinál erősebb, de a többi sem apróholmi.

Hirdetés

Az új sorozatból egyértelműen mindenki a most bejelentett Core i9-9980HK előtt borul le, amely alapból 2,4 GHz-es órajelet kapott, de turbó üzemmódban elérhetjük vele az 5 GHz-et, ami laptopba szánt processzorhoz képest embertelenül hangzik. A nyolcmagos, 16 szálas feldolgozásra képes chipben 16 MB gyorsítótár kapott helyet. Ennek elődje a tavalyi i9-9900K, amely az első 5 GHz-re képes konzumer processzor volt (mármint mindenféle extrém túlhajtás és folyékony nitrogén nélkül persze). Az Intel a mobilos brutálchipet természetesen szintén olyan mobil munkaállomásokba szánja, ahol fontos a gyors adatfeldolgozás, a sokszálú működés, tehát gamer konfigokban és különféle multimédiás-munkás csúcsgépekben lehet rá számítani. Értelemszerűen a legújabb generáció is 14 nanométeres technológiával készült.

Megkaptuk a szokásos összehasonlító adatokat is: a gyártó szerint az i9-9980HK 18 százalékkal növeli meg a másodpercenkénti képkockák számát egy ugyanolyan konfigurációban dolgozó, tavalyi 8950HK-hoz képest a Hitman 2-ben, 4K videószerkesztés esetén pedig 28 százalékkal gyorsabb. Ha Black Ops 4-et futtatunk, miközben rögzítjük és streameljük is egyszerre a játékot, a képfrissítés a tavalyi modellhez képest 2,1-szeres, ami elég nagy szó. Ha egy még előbbi generációhoz, az i7-6700HQ-hoz hasonlítjuk, a Total War 2-ben 56 százalékkal nő az fps érték, a 4K videók szerkesztése 54 százalékkal gyorsabb és az átlagos teljesítmény is 33 százalékkal növekszik. Ezek persze mindig bizonyos mennyiségű szódával fogyasztandó értékek, majd Marci jól kiméri mindezt, ha befut az első tesztpéldány, de azért nem hangzik rosszul, na.

Az első reakciók egyöntetűen azt mondják, hogy ha egy erős tavalyi csúcsgéped van, csak a mostani teljesítménynövekedés miatt nem kell hanyatt-homlok a boltba rohanni, de egy 3, vagy több éves konfiguráció esetén már elgondolkodtató a csere, ha tényleg fontos a teljesítmény. Ami még a mostani generáció mellett szól, az az Optane Memory H10 moduil támogatása, amely kombinálja a memória-alapú tárolást az SSD technológiával, márpedig ez szintén eléggé fontos sebességnövelő tényező lehet. Emellett itt már támogatott az AX200 Wi-Fi 6 adapter, ami akár 2,4 Gbps sávszélességet tesz lehetővé, és szintén elérhetővé vált a 128 GB DDR4 RAM kezelése is.

Az új chipek értelemszerűen a fogyasztás terén kedveznek a laptopos felhasználásnak. Míg a tavalyi Alienware Area 51m például a 9900K desktop processzorra épül, a 95 wattos fogyasztás miatt nem épp az ultrahordozhatóság és akku-hatékonyság csúcsa. Ehhez képest az új processzorok 45 wattosak, ami máris sokkal barátibban hangzik.

Természetesen a csúcsragadozó mellett az i5 és i7 szériák is kaptak újgenerációs modelleket, mutatjuk is, mit tudnak a kis drágaságok.

Naná, hogy a legnagyobb gyártók, így az ASUS, a Lenovo, az Acer, a Razer, a HP és az MSI máris jelezték, hogy érkeznek a most bejelentett processzorokra épülő új laptopok, bár persze pontos dátumokat és főleg árakat egyikük sem közölt.

A mobilos felhozatal mellett frissült a desktop processzorok köre is, megjelent például az i9-9900, ami ugyanúgy képes az 5 GHz elérésére, mint a tavaly őszi 9900K, de ez valamivel olcsóbb lesz, viszont hivatalosan nem túlhajtható. A lista alján új Pentium Gold és Celeron chipeket is találunk, amelyek túlzottan nem szárnyalják túl a tavalyi modelleket, de olcsóbb laptopokban bizonyára sokfelé találkozhatunk majd velük.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.