Hirdetés

Új Quadro RTX-kártyák bemutatására készül az Nvidia



|

A professzionális célra fejlesztett vezérlőkből eddig mindössze két típust jelentett be a gyártó. Áprilisban végre jöhet a többi modell is.

Hirdetés

Az elmúlt években viszonylag egyszerű séma mentén építette fel termékei piaci bemutatkozását az Nvidia. Egy-egy friss architektúra életútjának ugyan mindig is kiemelt része a játékosoknak szánt GeForce videokártyacsalád, ám emellett a professzionális felhasználási területekre finomhangolt változatokra is nagy hangsúlyt helyeztek az adott generáció első félévében.

Vélhetően a globális chiphiány, a grafikus vezérlők rendkívül limitált elérhetősége és az óriási piaci kereslet okozta, hogy a Quadro-termékvonal egy picit a háttérbe szorult az elmúlt fél évben. A történet ott kezdődött, hogy a műszaki, tudományos célterületekre, 3D-tervek és animációk készítésére alkalmas kártyák évtizedek óta ismert nevét kivonta a forgalomból az Nvidia, a "Quadro" elnevezés helyett szimpla betű-számkombinációkkal azonosítja a legutóbbi kiadást. Mi azért még hivatkozunk rá, hogy könnyebb legyen szétválasztani az egyes termékágakat.

Hirdetés

Az RTX A6000 és A40 tavaly októberi bejelentése még ütemterv szerint érkezett, és a lehengerlő paraméterekkel rendelkező újdonságok minden bizonnyal megnyugtatták azokat a célcsoportokat, amelyek tagjai épp generációváltásra készültek. A GA102-es grafikus lapkára épülő hardverek 10 572 darab stream processzorral és 48 GB-nyi fedélzeti memóriával rendelkeznek, ugyanakkor fő különbséget jelent az alkalmazott hűtési módszer, ami az A6000 esetén az ún. "blower-type" aktív hűtéses borda, míg az A40-nél a teljesen passzív kialakítást választották a mérnökök. Felhasználási területtől és konfigurációtól függően dönthetünk egyik-másik mellett.

Az OpenCL-szabványt és az eszközillesztővel kapcsolatos hitelesítést kezelő Khronos Groupnak köszönhetően azonban két újabb "Quadro" szint érkezéséről számolhatunk be egy Twitter-posztnak hála. Ez különösen jó hír lehet azok számára, akik közepes számítási teljesítményű munkaállomásokon dolgoznak, és nincs szükségük a kb. 2 millió Ft értékű csúcsmodellre.

A tanúsítvány szerint napokkal a piaci start előtt állhat az A5000-es és az A4000-es kiadás, amelyekről részletes specifikációs adat ugyan még nem érhető el, de azt így is feltételezhetjük, hogy ezek a típusok a szerényebb tudású GA104 vagy GA106 grafikus lapkákra épülhetnek. Tehát, ha tippelnünk kell, az A5000 nagyjából az RTX 3070 hardveres tudásával azonos szintet nyújthat, míg az A4000-et akár az RTX 3060 teljesítményéig viheti le az Nvidia.

Az árazás pedig e tippeket figyelembe véve feleződhet, harmadolódhat az A6000-es 2 millió Ft-os árcédulájához képest, a tanúsítvány állapota pedig azt jelzi, hogy a kártyák megjelenése áprilisban várható.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.