Hirdetés

Újfajta áram-csatlakozót használhatnak a NVIDIA Ampere kártyák



|

Több érintkező, több energia - nagyjából ezzel el is mondható, mi szükség van a frissítésre. Igaz, az új csatlakozó elméleti maximumát esélyesen jó ideig semmi sem használja ki.

Hirdetés

Egyelőre pletyka szintjén mozog az a hír, amelyet egyes hírportálok már teljesen megalapozott információként, mások viszont minden bizonyítékot nélkülöző sületlenségként adnak tovább. Iparági források szerint azonban inkább igaznak tűnik az, hogy az NVIDIA idén érkező, Ampere kódnéven fejlesztett grafikus vezérlőit újfajta áram-csatlakozóval tudjuk majd táplálni.

Hirdetés

Az állítólagos új csatlakozó 12 tűs, a mérete pedig 19 x 14 x 8,35 milliméter. Ez nagyjából úgy képzelhető el, mintha két normál, 6 tűs csatlakozót a legrövidebb élük mentén egymás mellé tapasztanánk.

A nyilvánosságra került sematikus ábrák alapján hat 12V érintkező és hat földelés található az új egységben: a 12V tűk maximum 9A átvitelére képesek. Ezáltal elméleti szinten egy ilyen PCIe csatlakozó akár 648W teljesítmény leadására is képes, ami a mostanában használt legerősebb kártyákat is lealázza.

Jó kérdés, hogy a gyártók hogy oldják meg azt az átmeneti időszakot, amíg a tápegységekhez ilyen csatlakozókat is mellékelnek - esélyesen az első szériás grafikus kártyák dobozában valamiféle átalakítók kapnak majd helyet, amelyek két standard csatlakozóból faragnak egy nagyot, de ez nem működik minden táp esetében, hiszen a maximális teljesítmény leadásához 16AWG kábelek szükségesek.

Az persze sejthető, hogy az elméleti maximumot egyik új kártya sem közelíti majd meg, emellett pedig a modernebb tápokon 18AWG kábeleket találunk, amelyek áramerősség terén maximum 7A-ig vannak hitelesítve. De még így is összerakható 504W a kombinált csatlakozóhoz, és kötve hinnénk, hogy ennyire "éhes" lenne még a legerősebb induló szériás RTX 30XX kártya is. Az előzetes híresztelések szerint a legnagyobb új erőmű is 350W-nál áll majd meg, tehát egy PCIe slot két 8-tűs csatlakozóval már ezt is túllövi 375W-nál.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.