Hirdetés

Üzent az Nvidia fejese: felejtsétek már el az olcsó videokártyákat!



|

Kriptoválság ide vagy oda, az Nvidia hosszabb távon is méregdrága hardverekkel számol.

Hirdetés

A sok-sok szivárgás után az Nvidia nemrég végre hivatalosan is leleplezte az GeForce RTX 40-es videokártyák első képviselőit, az RTX 4080-at és az RTX 4090-et, melyekről ebben a cikkünkben írtunk részletes értékelést.

Az optimistább szemlélők arra számítottak, hogy a kriptopiac letérdelésével és az Ethereum energiatakarékosabbá tételével jelentkező keresletcsökkenés a friss vasak árazásában is tükröződik majd, ám az 1199 dolláros RTX 4080 és az 1599 dolláros RTX 4090 mindenkit visszapofozott a valóságba.

Hirdetés

A bemutató után pedig maga Jensen Huang, az Nvidia bőrkabátos kapitánya tette egyértelművé, hogy ha a zöld csapaton múlik, akkor végképp búcsút kell intenünk az olcsó videokártyának. A vezérigazgató az amerikai PC World munkatársának árazást feszegető kérdésére válaszolva terítette ki a lapjait:

"A Moore-törvény halott. [...] Egy 12 hüvelykes lapka ma már sokkal drágább. Az az elképzelés, hogy a chipek ára csökkenni fog, már a múlté."

- mondta Huang, utalva az Intel-mérnök Gordon E. Moore-hoz kötött törvényszerűségre, mely szerint a technológia fejlődése miatt a félvezetők összetettsége nagyjából 18 havonta megduplázódik, a hardverek árát is lenyomva. A vezető szerint az árak mérséklődését az alkatrészek drágulása és az elérhető plusz teljesítmény szűkülése lehetetleníti el.

A kritikusok viszont úgy látják, hogy az Nvidia valójában csak a kriptokrach miatt raktáron ragadt előző generációs kártyákat szeretné rásózni a sokáig mellőzött játékosokra, ezért lettek méregdrágák az RTX 40-es modellek, és ezért csúszhat akár a jövő évig is a középkategóriás variánsok debütálása.

Erre utal, hogy a zöldek most egyetlen nagy termékcsaládként próbálják beállítani a közel 2 éves RTX 3060-tól az októberben érkező RTX 4090-ig terjedő felhozatalt. Ha pedig ebből nem lenne elég egyértelmű a helyzet, az új generáció leleplezése után a cég szóvivője is közölte, hogy az RTX 3080 továbbra is remek értéket kínál, s még velünk marad egy darabig.  

Kérdés, hogy mit lép erre az ősellenség AMD, amely november 3-án prezentálja az új Radeon-vasakat. A pirosak mellett pedig már az Intellel is számolni kell, akik a belépő- és a középkategóriában jelentenek konkurenciát az új videokártyáikkal, az RTX 3060 rivális Arc A770-nel még le is pipálva az Nvidia ajánlatát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.