Hirdetés

Vajon miért ekkora divat az RGB-LED-világítás a gamer PC-kben?



|

A gyengéd, kaleidoszkópszerű fény egy félhomályos szobában szinte már szinonimája a játéknak. Vajon múló divat csupán a PC-k világítása, vagy ez még csak a kezdet?

Hirdetés

Népszerűsége ellenére gyakran nem világos, hogy a fogyasztók - és különösen a játékosok - miért részesítik előnyben az RGB-világítást az eszközeiken. Szakemberek szerint nehéz nyomon követni, hogy hol és mikor kezdődött ez a trend, és nehéz megtalálni az indokát is.

Dr. Marcus Carter, a Sydney-i Egyetem digitális kultúrák szakának tanára szerint a válasz a gyártók gyakorlatiasságából és a fogyasztók büszkeségérzetéből ered. Az ausztrál PC Worldnek nyilatkozva elmondta, hogy a válasz részben a LED-izzó mint technológia fejlődésének és evolúciójának történetében rejlik.

A LED-ek először az 1960-as években váltak elérhetővé piros, majd zöld, aztán narancssárga színben, és egészen az 1990-es évek közepéig kellett várni, amíg a kék LED-ek is megjelentek a színen. Nem véletlen, hogy a kék világító dióda feltalálása 2014-ben Nobel-díjat kapott. A gamergépek ráadásul nem csupán a médiafogyasztás helyszínei, hanem a kreativitás kifejeződései. Az RGB-világítások könnyen testre szabhatók, és így bármilyen általános szoba, gép vagy gamersarok esztétikájával harmonizálhatnak.

Hirdetés

A Sydney College of the Arts vezető oktatója, Dr. Jane Gavan, aki a fény felhasználására szakosodott a design, a művészet és a termékinnováció területén, a kereskedelemben alkalmazott, nappali fényben is pompázó színekkel kapcsolatban végzett kutatást.

Eredményei szerint "ezeket a világításokat gyakran használják arra, hogy a tulajdonosát megkülönböztessék a hozzáadott értékük révén. A színes, világító eszközöknek van egyfajta státuszvonzereje".

Sally Gainsbury docens, a Sydney-i Egyetem Szerencsejáték-kezelési és -kutatási Klinikájának társigazgatója szerint "van némi bizonyíték arra, hogy a fények és a hangok hatással vannak a szerencsejátékra azáltal, hogy a játékokat vonzóbbá, szórakoztatóbbá teszik. Olyannyira, hogy az szinte teljesen rabul ejti a játékost, egyfajta kondicionált reakciót vált ki, amely pozitív érzéssel társítja a játékgépeket, ami meghosszabbíthatja a (szerencse)játékkal töltött időt."

Bár a fentiek mind lehetnek okai bizonyos emberek esetében a színes világítás alkalmazásának, de biztosak lehetünk benne, hogy nem ez a teljes igazság. Megkérdeztünk jól ismert szakembereket a saját tapasztalataikról.

Erdős Márton, PC World főszerkesztő

Nem tagadom, hogy van létjogosultsága a jól beállított, ízléses RGB-világításnak egy gamer PC esetében, pláne akkor, ha egyedi, a tulaj saját stílusát kifejező megoldásról van szó. Ha mindez még a gamersarok dizájnjával is harmonizál, akkor ott igenis hasznos az akár LED-enként címzett RGB-szalag. Ugyanakkor borzalmasnak tartom a bazári módon villogó, csicsás és túltolt, "RGB-sített" gépeket, ahol minden LED őrülten villog a szivárvány minden színében - aminek egyértelmű, hogy az egyetlen célja a mutogatás, a figyelemfelhívás volt.

Szerencsére az alaplapi LED-vezérlés az utóbbi néhány generációval rengeteget fejlődött, és ma már viszonylag egyszerűen összeállítható ízlésesen világító gamergép is. Szintén van értelme a LED-eknek, ha kifejezetten a szemed kímélése a cél - például a monitor mögött vagy célzottan a billentyűzetre irányítva. Magam is boldog és büszke tulajdonosa vagyok egy nem mai, de még ma is jónak számító gamer PC-nek, ám ebben csupán a POST LED-ek világítanak;

hiába van ARGB-vezérlés az alaplapon és néhány LED-szalag a fiókban, a leglátványosabb eleme a PC-mnek, a garantáltan LED-mentes Noctua CPU toronyhűtő.

Berze András, GameStar újságíró

Szívem szerint egyértelműen rávágnám, hogy nem az RGB teszi a gamert, ugyanakkor ha valaki belenézne a gépházamba, teljesen jogosan mondaná, hogy bár vizet prédikálok, egészen más van abban a bizonyos pohárban. Nem elég, hogy van egy LED-csík a ház oldalában, a videokártyámon még egy LCD-kijelző is található, amire a GPU legfontosabb aktuális adata mellé bármilyen gifet ki tudok tenni. Sőt, azért vettem egy új, nagyobb asztalt, hogy ebben is gyönyörködhessek, ha úgy tartja kedvem.

A gamernotebookomat azonban már szándékosan úgy választottam, hogy üzleti környezetben se kelljen furcsa tekintetek kereszttüzében égnem, ha előkapom jegyzetelni. A magam részéről nem az alapján választom ki az alkatrészeket és a perifériákat, hogy milyen színben tudnak világítani, ugyanakkor kétségtelen, hogy egy egyébként pöpec konfigot még jobb színben tud feltüntetni, ha ízlésesen meg van világítva. Ha viszont valakinek annyi LED világítja meg az asztalát, amennyitől a Parlament is fényárban úszna, azt nem tudom komolyan venni.

Erdei Patrik, GameStar online főszerkesztő-helyettes

Éppen idén tíz éve vásároltam az első MacBookomat, és azóta csak Apple számítógépeket használok, amiket megbízhatóságuk mellett diszkrét, letisztult dizájnjuk miatt is szeretek. Még mindig a teljesítmény az elsődleges szempont, de az, hogy a külső is szép, remek extra. Ezzel együtt egyáltalán nem csábítanak a világító laptopok, sőt ha valamiért arra vetemednék, hogy windowsos gépet vegyek, az biztos, hogy egy Razer Blade lenne, ami itt-ott fénylik ugyan, de azt nagyon ízlésesen teszi. A Lenovo Legion gépei egyébként szintén ezért szimpatikusak.

Ami az asztali PC-ket illeti, a konzolszerű, készen összerakott gépek tetszettek a legjobban, mint amilyeneket az Asus kínált pár éve. Azok sem világítottak, de nagyon jól mutattak. A hagyományos, nagy tornyok esetében a funkcionalitás és a dizájn egyaránt fontos, gépház választásánál mindkét szempontot figyelembe venném, de ha a világítást programoznám, valószínűleg egy színt állítanék be, ami a környezethez passzol, és akkor már kiegészíteném további LED-ekkel, melyek a monitor mögötti részt és az asztalt is feldobják. Arra, hogy a gép villóddzon, nem vágyom.

Gyepes Máté, Aruba Cloud - Senior Marketing Manager

Könnyű lenne lerázni ezt a kérdést azzal a válasszal, hogy "Öreg vagyok én már ehhez…", de ezzel bizony magamat is becsapnám, mert az íróasztal mellett kék és fehér LED-fények világítják meg az egyébként teljesen fekete gépházat. Semmi csicsa, minden egyes világítási elem visszafogott, ízléses módon jelenik meg, és az egész lekapcsolható egy mozdulattal.

Bár ízlésről objektív módon véleményt formálni inkább kínos, mint hasznos, de talán sokan eljutottak már odáig, hogy visszafogottan, megfelelően programozva használják az egyes alkatrészekre és hűtőegységekre szerelt LED-eket.

Ekképp pedig szerintem egyáltalán nem baj, ha a gamerkonfigurációnak egy alapvető eleme marad. Több olyan periféria és külső egység is napvilágot látott, amin a formaterv szerves része a fénycsík, ezzel pedig valóban tetszetősebbé válik a PC vagy a notebook, csak ne essünk át a ló túloldalára. Emlékszünk még a LED-ek segítségével szavakat, logókat kirajzoló ventilátorokra? No, ez az irány ma már inkább ciki, és nem csoda, ha az ilyen termékek miatt sokan az RGB LED-ek ellen vannak. De tényleg csak egy kattintás vagy menüváltás, és máris minden elsötétül; a gamergép pedig ettől az igazi, hogy a kinézetét úgy alakítjuk, ahogy akarjuk.

Ha tetszett a cikk, akkor vedd meg a 2022/01-es PC World magazint, abban ugyanis még több ilyet találsz, ráadásul ajándékba jár hozzá néhány értékes szoftver és egy PC-s játék is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.