Hirdetés

Blu-ray dilemma: van még kraft a korongban?



|

Megjelentek a boltok polcain a legújabb generációs Blu-ray-lemezek a jelenlegi legjobb kép- és hangteljesítménnyel. Megnéztük, hogy megérik-e a pénzüket.

Hirdetés

Virágkorukat élték az optikai lemezek a kétezres évek elején. A háztartásokban tucatjával gyűltek a DVD-filmek, és igazi közösségi tereknek számítottak a DVD-kölcsönzők. A VHS-kazetták leváltása gyors és hatékony volt, más filmforrás híján az optikai lemezek igazi diadalmenetbe kezdhettek, ám a lendület nem tartott sokáig. A 2007-ben kirobbant Blu-ray-HD DVD formátumháború valójában már csak keveseket tüzelt fel, és a kék lemezek később sem tudtak nagyobb tömegekhez eljutni. A legújabb generációs ultra HD Blu-ray formátum emiatt nem a legjobb előjelekkel érkezett a piacra, és habár kétségtelenül a jelenlegi legjobb kép- és hangminőséget kínálja, az emberek többségét nem fogja meghódítani.

Hirdetés

Mindent bele

Annak ellenére sem számíthat nagy sikerre, hogy a szabvány megalkotói a jelenlegi top technológiákat összpontosították a formátumba. Az ultra HD Blu-ray ugyanis támogatja a 3840×2160 pixeles felbontást - a full HD négyszeresét -, a 60 fps képfrissítést, valamint a HDR (high dynamic range) színinformációkat. Tartalmait a legmodernebb HEVC (más néven H.265) kódolási eljárással tömörítik, és a 10 bites színmélységnek köszönhetően a filmek egymilliárdnál is több színárnyalat-információját lehet eltárolni, szemben az eddig használt 16,7 millió elemmel. Míg a "hagyományos", kétrétegű Blu-ray-lemezek legfeljebb 50 GB kapacitással rendelkezhettek, egy többrétegű ultra HD-korongon akár 100 GB adat is eltárolható.

Ennek megfelelően a lejátszók maximális átviteli sebessége is 128 Mbps-re nőt a korábbi 54 Mbps-ről. Emiatt a korábbi Blu-ray-lejátszók nem képesek kezelni az ultra HD-korongokat, miközben ugyanúgy 405 nanométeres kék fénynyalábot használnak, vagyis a visszafelé kompatibilitást legalább megoldották. Azaz az ultra HD-lejátszók a hagyományos Blu-ray- és a DVD, CD lemezeket is egyaránt olvassák. A 4K UHD Blu-ray, HDR matricával ellátott filmek megtekintéséhez így érdemes egy új, a technológiát támogató lejátszót beszerezni, valamint a teljes élményhez természetesen HDR-es 4K-tévé sem árt - lehetőleg OLED-panellel -, valamint a Dolby Atmos, DTS-X minősítéssel ellátott hangrendszert is fel kell írni a bevásárlólistára. A teljes rendszer ára így akár a másfél-két millió forintot is elérheti jelenleg, de erősítő nélkül is legalább milliós kiadással kell számolnunk, ha nem elégszünk meg a művi HDR élménnyel. Jó hír, hogy akár két legyet is üthetünk egy csapásra, az Xbox One S például akár ultra HD-lejátszóként és persze konzolként is használható, a PlayStation 4-tulajdonosoknak viszont mindenképpen egy plusz eszközt kell vásárolniuk a lejátszáshoz.

Nem mindig tűéles

A magas ár miatt nem is érdemes a Netflix, HBO Go és egyéb más streamingszolgáltatásokat párhuzamba állítani az ultra HD-lemezekkel. Teljesen más ligát képviselnek. Kiváló képminőségükkel a korongok a jelenlegi csúcsot képviselik, így leginkább azoknak a filmőrülteknek tudjuk javasolni, akik kedvenc filmjeikhez a lehető legjobb minőségben szeretnének hozzáférni, és hobbijukra nem sajnálják a pénzt. Ettől függetlenül nem szabad csodát várni a 4K felbontású lemezektől.

Habár gyorstesztünk alapján érzékelhető a különbség a Blu-ray- és az ultra HD Blu-ray-felvételek között, az eltérés mégsem látványos. Ugyan látható, hogy nagyobb felbontáson az 1080p-s tartalmak kissé elkentek, fakók a 2160p, azaz a 4K-s videókhoz képest, a filmek mégsem lesznek tűélesek, pont a homályosítások miatt válik a képkocka filmszerűvé, mivel a rendezők így tudják irányítani a tekintetünket. Azaz egy erdei jelenetben a háttér mindig homályos, a főszereplő pedig éles, máskülönben nem találnánk meg emberünket a képen. Egy dokumentum- vagy animációs filmben azonban kevésbé jelentkezik ez a probléma.

Sony UBP-X800

Bizonyos tekintetben a Sony csúcskategóriás Blu-ray-lejátszója egy igazi mestermunka, amely remek kép- és hangteljesítménnyel rendelkezik. Mindemellett nem hibátlan, például a Dolby Vision-támogatást egyszerűen kihagyták készítői, és persze csak olyan lakásba ajánlható, ahol a megfelelő társakat is lehet mellé párosítani, azaz egy 4K HDR-tévét és egy modern erősítőt, miközben egyébként gond nélkül le tud játszani minden korábbi Blu-ray, DVD formátumot. Az UBP-X800 számos kép- és hangjavító technológiát kapott, az úgynevezett Digital Sound Enhancement Engine mellett gazdag konténertámogatás és Bluetooth TX-, LDAC-modul is került a dobozba, azaz a nagy felbontású hang lejátszására képes füleseket is ki tudja szolgálni a termék. Hifik esetén viszont arra mindenképpen figyelni kell, hogy a házon csak koaxiális, HDMI-kimenet található, optikai vagy bármilyen analóg csatlakozót nem is érdemes keresnünk.

A lejátszó gépháza egyébiránt letisztult, viszont a dizájn oltárán feláldozták a funkcionalitást, hiszen az előlapra csak egy power- és egy kiadásgomb került, még a LED-visszajelzés is lemaradt. Mi ugyan örültünk ennek, ám sokakat zavarhat a visszajelzés hiánya. Ebből adódóan az UBP-X800 nem létezhet a távirányítója nélkül, amely egyébként jól strukturált gombsorral rendelkezik; közepén például egy Netflix-gomb jelzi, hogy az UBP-X800 a streamelésben is jeleskedik. A szolgáltatások sora ugyan nem túl hosszú (Netflix, Amazon Prime, YouTube, Mubi, Spotify), de pont elégséges. Összességében napjaink egy legjobb Blu-ray-lejátszóját volt szerencsénk megismerni, amely ugyan nem hibátlan, de a jelenlegi legjobb képminőséget kínálja megfelelő környezet és tartalom mellett.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.