Hirdetés

Van rá esély, hogy régebbi videokártyák is megkapják az AMD új felskálázó szoftverét



|

A Radeon Super Resolution nevű megoldást az AMD először más videokártyáin szeretné működésre bírni, csak később jöhet a régebbi GPU-ik támogatása.

Hirdetés

Mikor az AMD nemrég leleplezte felskálázó technológiája, az FSR második generációját, bónusz meglepetésként bedobtak egy másik, nagyon hasonló szoftvert is. A Radeon Super Resolution, vagy röviden RSR nagy előnye, hogy a videokártya driverében fut, így nem kell hozzá dedikált hardver, mint az Nvidia DLSS-éhez, sőt, még az adott játéknak sem kell támogatnia a technológiát. A legnagyobb buktató így az, hogy jelenleg csak a Radeon RX 5000-es és újabb GPU-k kaptak RSR-támogatást, jó hír viszont, hogy ez nem feltétlenül marad így örökre.

Hirdetés

A kompatibilitás bővítésével kapcsolatos terveikről és az esetleges jövőbeli lehetőségekről az AMD részéről Glen Matthews, a szoftvermenedzsmentért felelős igazgató nyilatkozott a PC Gamernek, az elmondottak alapján pedig nem érdemes arra számítani, hogy egyhamar mondjuk a Steam hardverfelmérésében népszerűbbnek bizonyuló RX 580-nal bővítik majd a támogatott videokártyák listáját. Matthews elmondása szerint ugyanis legközelebb azokra az integrált videokártyákra szeretnék kiterjeszteni a Radeon Super Resolution implementálását, amik a Ryzen 6000-es APU-kban kaptak helyet (ezek 2022. elején megjelent, laptopokban használt megoldások), ezzel a munkával pedig a második naptári negyedévben készülhetnek el.

A csapat következő feladata várhatóan ősztől kezdve az lesz, hogy olyan laptopokon tegye használhatóvá a Radeon Super Resolutiont, amik Ryzen 6000-es processzort és ettől különálló Radeon videokártyát használnak. Ezt követően fogják csak eldönteni, milyen videokártya vagy konfiguráció kaphatja meg később a kompatibilitást, így némi remény van, hogy a korábbi generációs asztali GPU-k következzenek, de hogy erre ténylegesen mekkora az esély, egyelőre nehéz felmérni.

Azt egyébként az AMD első kézből is megtapasztalhatta, hogy milyen hasznos tud lenni a felskálázó technológia egy kevésbé erős videokártya esetében. Ugyanis a Steam Deck megépítésekor a Valve-vel közösen egy, a Radeon Super Resolutionhöz nagyon hasonló technológiát alkalmaztak, ami az energiatakarékosan működő, egyedi AMD APU-t is képessé teszi rá, hogy modern játékokat futtasson elfogadható frame rate mellett.

Ti hogy látjátok, megeshet, hogy az év végéig, esetleg 2023. elejéig is egy régebbi AMD videokártyánál maradjatok?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.