Hirdetés

Végre kiderült, hogy a ketchup vagy a fogkrém-e a jobb GPU-hőpaszta



|

Nem mindennapi anyagokat eresztett össze a hagyományos hőelvezetőkkel egy lelkes olvasó.

Hirdetés

Egy valamirevaló PC-építő gondosan igyekszik megválasztani, hogy milyen hűtőpasztát használjon a hardverhez, hiszen a megfelelő anyag nemcsak a biztonságot garantálja, de a gyártó által ígért maximális teljesítmény eléréséhez is nélkülözhetetlen.

A német ComputerBase olvasója, AssassinWarlord azonban ráunt a jól ismert márkák összehasonlítgatására, és egy rendhagyó teszttel állt elő, amelyben egy sor szokatlan anyagot küldött ringbe a direkt erre a célra kifejlesztett hőelvezetők ellen.

Hirdetés

A nem mindennapi kísérlet főszereplője a Radeon 2013-ban megjelent belépő szintű videokártyája, a Radeon R7-240 volt, amelyet 30W-os fogyasztással 5 percen át túráztatott a Furmark benchmark alatt. A teszt során 22 különböző anyaggal vizsgálta a grafikus chip hőmérsékletét, melyek egy része hagyományos hőelvezető lapka volt, mint például a 0,5 m-es Arctic TP2, az 1 mm-es EC360 GOLD vagy éppen 1mm a 0,5 mm-es EKWB.

A többi tesztalany viszont kifejezetten színes társaságot alkot: egy szelet sajt, egy szelet burgonya, csecsemőknek szánt testápoló, fogkrém és ketchup is akad a felhozatalban. Mivel egy szigorúan tudományos tesztről van szó, AssassinWarrior egy precíz kimutatást is készített az eredményről. A színes oszlopok a különféle hőelvezetőkhöz tartoznak, felettük pedig a terhelés során mért hőmérsékleti értékek olvashatók.

Forrás: ComputerBase/AssassinWarrior
Forrás: ComputerBase/AssassinWarrior

Amint az az adatokból látható, a ketchup (71 Celsius) és a fogkrém (90 Celsius) simán lepipáltak néhány hőelvezető betétet is, a sajt, a krumpli és a babakrém viszont hozták a papírformát, megütve a thermal throttling mellett elérhető maximális, 105 Celsius-fokos értéket. Ez persze nem jelenti, hogy a legközelebbi esedékes hőpasztázásnál megteszi majd a doboz alján maradt ketchup is, hiszen a paradicsomos szósz hosszabb távon már csak a kiszáradás miatt sem őrizni meg a hőelvezetési tulajdonságait.

Magyarán semmiképp se térjünk el a profi hőelvezetőktől, főleg, hogy AssassinWarrior kiváló szórakozást nyújtva már helyettünk is vállalta a kockázatot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.