Hirdetés

Videokártya-botrány: rengeteg GeForce lett egy csapásra sokkal rosszabb, mint volt



|

Komoly csapást mértek az új játékok az RTX 30-as családra. Tervezett elavulás Nvidia-módra, vagy szörnyű összeesküvés-elmélet? Netán felesleges hisztéria?

Hirdetés

Videokártyát választani, pláne vásárolni nem volt éppen egyszerű dolog az elmúlt években. A kriptobányászat, a Covid, a felemásra sikeredett generációváltások nem könnyítették meg a PC mellett kitartó gamerek életét. Sokan át is tértek konzolra (már ha éppen kapható volt PS5 vagy Xbox Series X). Egészen egészségtelen helyzet alakult ki a piacon, amin óriásit nyerészkedett az Nvidia és az AMD is. Voltak hónapok, amikor egy-egy középkategóriásként bejelentett videokártyáért 500 ezer forintnál is többet kértek, ráadásul még ez sem garantálta az önfeledt 4K-s játékot.

Hirdetés

A csalódottság, elkeseredettség egyre csak nőtt, és látszólag sem az Nvidia, sem az AMD nem tett érdemben azért, hogy a helyzet drasztikusan megváltozzon. A szituáció odáig fajult, hogy Jensen Huang egy sajtótájékoztatón kijelentette:

"olcsó videokártya márpedig többé nem lesz".

Közben megkaptuk az RTX 40-es kártyákat szédítően nagy teljesítménnyel, majd érkeztek a szintén gyors - és elvben barátságosabban árazott - Radeon 7000-es kártyák is, de a helyzet az, hogy mindkét család összes terméke nagyon drága, pedig a 2×-es szorzó ismét elmaradt teljesítményben és a 4K-s ray tracing továbbra sem egyértelmű minden játék alatt (nyilván 60 fps alatt nincsen élet).

Ezeken azonban nem nagyon van miért kiborulni - számítottunk a brutális árazásra és a csupán evolúciós előrelépésre. Ami viszont nagyon sok PC-s gamert szíven ütött, az nem is a GPU-k elavulása, hanem a játékok hirtelen megugró VRAM-éhsége. Még úgy is, hogy erre bizony számítani lehetett.

Sokan vágytunk rá évekig, de túl hamar vált túl erőtlenné
Sokan vágytunk rá évekig, de túl hamar vált túl erőtlenné

A GeForce RTX 3070, mint belépőszintű kártya

Az újabb AAA-kategóriás játékok memóriaéhsége kilőtt az egekbe: nagyobb textúrák, szofisztikáltabb effektek és élsimítás, ray tracing és óriási térképek - mind a videomemóriában van a helyük, aminek a folytonos frissítése viszonylag lassú és a gép számára igen megterhelő folyamat.

Az elmúlt években kialakult rend szerint 1080p-ig a 4-8 GB VRAM volt az ideális nagyjából közepes grafikai részletességig. A magas részletesség és/vagy ray tracing 8 GB-tal már megléphetőnek minősült néhány esetben. A 1440p-nél a 8-12 GB-ot tartották elfogadhatónak, míg 4K-s, ray tracinges játékélményhez az RTX 3090/RX 6800 vagy erősebb modellek kellettek. Nem csupán a GPU-k ereje miatt, a nagyobb kapacitású fedélzeti memória miatt is.

A Radeon RX 6800 és az erősebb modellek
A Radeon RX 6800 és az erősebb modellek

Az újabb játékok alatt végzett független tesztek aztán hamar bebizonyították, hogy az RTX 30-as széria számára a nyugdíjazás kora sokkal hamarabb eljött, mint arra sokan számítottak. A GeForce RTX 3070 ugyanis hiába számított sokáig luxusnak és erős VGA-nak, a maga 8 GB VRAM-jával az új játékok alatt, ha magasra van állítva a részletesség, ijesztően gyenge.

A gyomrost a Radeon RX 6800 viszi be a GeForce RTX 3070-nek.

Hiába kapott megjelenésekor éles kritikát a Radeon RX 6800, mondván ray tracingben gyengébb, nincsen DLSS (azóta az AMD felskálázó megoldása is szépen terjed), az AMD 16 GB VRAM-ot pakolt a kártyára. Ennek köszönhetően ma az a helyzet, hogy szinte minden játék alatt gyorsabb a Radeon RX 6800, mint a GeForce RTX 3070 nagy részletesség mellett, sőt, ray tracingben is megelőzi a GeForce-t, amit borzalmasan lefojt a mindössze 8 GB VRAM. Ehhez jön még az alacsonyabb (de legalábbis azonos) ár, és máris győztest hirdethetünk.

Az RTX 4070 sok mindent nagyon jól csinál, de olcsó ez a modell sem lesz
Az RTX 4070 sok mindent nagyon jól csinál, de olcsó ez a modell sem lesz

Az Nvidia válasza

A válaszcsapás a GeForce RTX 4070 lehet, ami több VRAM-mal operál, az ára nem teljesen irreális, a GPU fejlett és a legújabb szolgáltatásokat is támogatja (DLSS3). Hogy ez valóban jó kártya, azt hamarosan megjelenő tesztünkből is megtudhatod majd, ahogy azt is megvizsgáljuk, hogy tényleg igaz-e a hír, miszerint energiahatékonyságban is sikerült előrébb lépni (értsd: meglepően barátságos a kártya fogyasztása és hőtermelése).

A valós helyzet viszont az, hogy a 12 GB VRAM-mal szerelt RTX 4070 hazánkban még ritka, mint a fehér holló, és a kártya bejelentését az AMD sem hagyta szó nélkül. A Radeon RX 6000-es széria felsőkategóriás tagjainak árait egy szimpla tollvonással áthúzta, és barátságosabb számokat írt a helyükre. Ez érinti az RX 6950 XT-t és az RX 6800 XT-t is - a kártya pedig 3D-s teljesítményben közre fogja az RTX 4070-et.

8 GB VRAM, mint belépőszintű paraméter
8 GB VRAM, mint belépőszintű paraméter

Ezek a GeForce-ok ma már csak e-sportra jók

Az új játékok 1440p-s és 4K-s felbontásokban, magas részletesség mellett már 10 GB feletti VRAM-kapacitást igényelnek, ray tracinggel pedig ez az érték 15-17 GB-ig is felszökhet. Ebből is látszik, hogy a 8 GB ma már nem elég, olyannyira, hogy a középkategóriás sebességet is csak kevésbé hardverigényes e-sport-játékok alatt és/vagy közepes részletesség mellett érheted el velük. Ha pedig azt vesszük, hogy a 8 GB VRAM középkategóriában kevés, akkor ez azt jelenti, hogy az RTX 3050, 3060 Ti, 3070, 3070 Ti mostantól nem tekinthetők rövidtávon sem jó beruházásnak - márpedig egy RTX 3070-ért még ma is 210-250 ezer forintot kérnek. Sajnos az RTX 3080 sem sokkal jobb a maga 10 GB fedélzeti memóriájával, pedig ezért már 350 ezer forintot kell kifizetni.

Mi a megoldás?

A régi, gyengébb és olcsóbb Radeon RX 6000-eseknél hiába van több VRAM, a GPU nem fogja bírni az extra terhelést, míg a GeForce RTX 30-as széria GPU-i hiába jobbak RT-ben, a kevés VRAM fojtja meg őket. Az RTX 4070 éppen ezért lehet sikeres, de olcsó semmiképpen sem. A régebbi, de még erősnek számító, sok VRAM-mal szerelt Radeon RX-ek (RX 6800 és felette) árát viszont hiába csökkenti az AMD (a cikk írásakor hazánkban ebből még nem igazán tapasztalható semmi sem), nagyobb lett rájuk a kereslet, így mégis Jensen Huangnak lett igaza, vagyis

olcsó videokártya márpedig nincsen.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.