Hirdetés

Videokártyái áremelésére készül az MSI



|

A tajvani gyártó napokban megtartott befektetői tájékoztatásában a grafikus hardverkomponenseket érintő piaci környezetre reagálna az árak növelésével.

Hirdetés

Talán nem állítunk butaságot azzal, ha azt mondjuk, nehéz megjósolni, mikor állhat vissza a normális kerékvágásba a videokártyák piaca. A hardverek gyártását lassító félvezető- és kapacitáshiány rögtön érződik egy gyártó pénzügyi negyedévén, a nyerészkedők, online botok pedig az amúgy is széttöredezett kereskedelmi ellátóláncot bontják további darabjaira. A játékosok és bányászok közötti ellentét pedig még a kedvünket is elveszi attól, hogy a közel jövőben végrehajtsuk a beruházást a vágyott VGA iránt.

Bizonyos jóslatok szerint ez az állapot nem igazán fog változni ebben az évben. Egyesek már meg merték fogalmazni azon véleményeiket, melyek szerint ugyan szezonálisan érezhető lesz némi javulás a kártyák elérhetőségét tekintve, a teljes évet nézve azonban általános marad a jelenlegi keserves szituáció.

Hirdetés

Ezt erősíti meg most az MSI, a vállalat egyik vezető beosztású döntéshozója ugyanis arról tájékoztatta a befektetői kört, hogy hamarosan áremelést hajtanak végre a videokártya-üzletágon belül. Hogy pontosan mely modelleket és GPU-családokat érinti az emelkedés, nem részletezték, de minden bizonnyal az újgenerációs RTX 30-as és RX 6000-es típusokra vonatkozik a bejelentés.

Felhasználói szemmel nézve abszurdnak tűnhet a döntés, hiszen a piaci árak így is az egekben vannak, olykor 2-2,5-szeres szorzóval kereskednek az online piactereken. Nincs is másról szó, mint hogy ez egy üzleti döntés, a gyártó ezzel próbálja meg visszatermelni azt a veszteséget, amit az elmúlt pénzügyi negyedévben (2020 Q4) értek el a logisztikai költségek emelkedése, a megnövekvő marketing költések és a tajvani fizetőeszköz gyengülése miatt.

Az egyik legfrissebb modell a Suprim SE RTX 3070; minden bizonnyal jó drága lesz.

Ettől persze még nem lesz elfogadhatóbb a tény, ugyanakkor a piaci környezet lehetővé tesz egy ilyen áremelést; egy 5-15%-os növelés még elfedhető a nyerészkedési bizniszben, hiszen jelenleg sem látni, hogy a végárakból kinek milyen mértékű haszna származik. Az már más kérdés, hogy a jelentés szerint a vállalat a teljes évet nézve 42%-kal magasabb profitot ért el 2019-hez képest, tehát az összképet tekintve igen jól ment tavaly az MSI-nek.

Örülhetünk viszont annak, hogy az áremelés kizárólag a videokártyákra vonatkozik, a gyártó egyéb komponenscsaládok árazásához nem tervez nyúlni. Aki tehát alaplapot vagy egyéb hardverelemet vásárolna MSI logóval, bátran tervezhet tovább a beszerzéssel. A grafikus kártyára vágyók pedig figyeljék az árakat továbbra is, vagy tegyenek le erről az egészről, és próbálják megtalálni a játékélményt olyan címekben, amik rendben elfutnak a gépükön.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.