Hirdetés

Vírusnak bizonyult az Nvidia bányászgátló rendszerét feltörő program



|

A szoftver, ami jobb kriptobányász teljesítményt ígért az Nvidia szándékosan visszafogott videokártyáin, rendkívül gyanús dolgokat művel.

Hirdetés

A hét elején úgy tűnt, újabb fejlemény odázhatja el még jobban a földi halandók számára is megfizethető videokártyák megjelenésének esélyeit, ugyanis egy programozó azt állította, sikerült megkerülnie az Nvidia szoftveres védelmét, amivel visszafogták az RTX 30-as szériás GPU-k teljesítményét, ha kriptobányász feladatok futtatását érzékeli a rendszer.

Nem sokkal később viszont kiderült, hogy (a bányászok szempontjából) ez túl szép volt, hogy igaz legyen, a BIOS-módosítást ígérő program pedig egy egyszerű vírus volt.

Hirdetés

A megjelenését követően többen átvizsgálták, mit is csinál a szoftver, ami azt ígéri, hogy egy módosított Nvidia-driver telepítését és a videokártya szoftverének módosítását követően képes megkerülni az Nvidia Lite Hash Rate korlátozásait.

Egy automatizált elemzőplatform arra jutott, a program telepítője szinte biztosan vírus: az ellenőrzés szerint a Windows mappából töröl fájlokat, a rendszermappában létre is hoz állományokat, a Windows Defender vizsgálatai elől kivételként határozza meg a saját mappáját, illetve rendszermeghajtókat is keres, ami gyakran az USB-s adattárolók megfertőzésére használt módszer része, ahogy az abnormálisan magas CPU-használat is gyanús.

Az Nvidia megoldását feltörni hivatott programot kriptobányászok is tesztelték egy virtuális gépen, amit élőben is közvetítettek, miután rájöttek, hogy csalásról van szó, ezt a fenti videóban nézhetitek vissza. Az ő elemzésük szerint a telepítőben valójában több vírus is meglapul, amin keresztül nemcsak az adott számítógépet, hanem a vele egy hálózatban lévő rendszereket is igyekszik megfertőzni a rosszindulatú szoftver készítője.

Mivel a malware-t a Windows Defender is felismeri, ha megpróbáljuk futtatni, remélhetőleg csak kevesen hagyták figyelmen kívül a rendszer figyelmeztetését, és nem engedték szabadon garázdálkodni gépükön a vírust.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.