Hirdetés

Visszatér a Vapor-X, a Sapphire legendás videokártya-szériája



|

Utoljára 8 évvel ezelőtt láttunk tőlük hőkamrás kártyát, de a Radeon RX 7900 XT a jelek szerint megérdemli a törődést.

Hirdetés

A PC World olvasói legutóbb 2013-ban találkozhattak a magazin hasábjain hasonló témával, amikor a HD 7770 Vapor-X kiadásáról írtunk. A Sapphire 2014-ben nyugdíjazta a sorozatot, ami az éllovas, 'Toxic' néven futó szériát követte. Az igazi húzóneveket oda pakolta be a gyártó, hűtés tekintetében viszont a Vapor és Vapor-X sorozat messze megelőzte a korát: akkoriban még egyáltalán nem volt általános, hogy egy videokártyára hőkamrás hűtést szereljenek, arról nem is beszélve, hogy ennek köszönhetően a GPU-k energiafelvételét is masszívan növelni tudták.

A gyártó a napokban egy rövid teaser videóval jelentette be, hogy a Vapor-X visszatért, méghozzá az RX 7900 XT és RX 7900 XTX kártyák kíséretében. Persze az elmúlt 8-10 évben azért sok víz lefolyt a Dunán, már az Nvidia referenciakártyái is használják a technológiát, így a Sapphire-nek valami nagyot kell villantania, hogy a bejelentés után is beszédtéma maradjon a hardver.

Hirdetés

Minden bizonnyal ez lesz a gyártó eddigi legmasszívabb videokártyája, melynek réz hőelvezető baseplate-jét már a videón is megcsodálhattuk.

A kártya emellett három 8-tűs csatlakozóval érkezik, ami szintén eltér az AMD referenciamodelljeitől. Egyelőre sajnos a megjelenési dátumot, az árat és a specifikációt sem ismerjük, de nagyon közel van az AMD új generációs rajtja, így napokon belül ezekre is fény derülhet. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.