Hirdetés

Vízhűtéses csúcsmodellekkel akarja szétroppantani az RTX 3090 trónját az AMD?



|

A Radeon RX 6900 XT célja a napokban vált igazán világossá, lehető leghamarabb le kell előzni az Nvidia RTX-szörnyetegét.

Hirdetés

Hivatalos bejelentés nem történt, figyelemfelkeltő közösségi médiás kommunikációra sem került sor, mégis az az érzésünk, hogy az AMD a napokban adott egy újabb lökést a Radeon RX 6900 XT csúcsmodellnek. A partnergyártóktól folyamatosan érkező, markáns gyári túlhajtással rendelkező változatok tulajdonképpen egy, a kezdetek óta létező stratégia következő állomását képviselik, és talán most áll össze igazán a kép, hogy az AMD miképp szeretné visszaszerezni a "világ leggyorsabb videokártyája" címet.

Az Nvidia GeForce RTX 3090 ellenében ez nagyon nem könnyű feladat, a legutóbb kiszivárgott képek tanúsága szerint azonban már a kezdetektől ez lehetett a terv. Nyilván, ez nevezhető egy teljesen logikus és természetesen célnak, azonban az már más kérdés, hogy a több lépcsős támadás a kezdetektől így volt-e tervezve.

Hirdetés

Egy szerencsés bennfentesnek köszönhetően most szembesülhetünk azzal az RX 6900 XT verzióval, amit bár az AMD elkészített, mégsem került bejelentésre. A fotókon bár nem látszik minden egyes részlet, de a hozzáértő szemeknek azonnal feltűnhet a kompakt vízhűtőblokk és a hozzácsatolt hőleadó felület. Ez a kialakítás egyáltalán nem meglepő az AMD korábbi referencia dizájnjait ismerve, sőt, tulajdonképpen valahol várható is lett volna egy ilyen, a végletekig kihegyezett kiadás.

Azonban ez a példány valamiért nemcsak kereskedelmi forgalomba nem került, hanem soha nem is beszélt róla a gyártó. A kártya elkaszálása mögötti hivatalos okok nem ismertek, de feltételezhetjük, hogy a koncepció maga nem volt piacképes. Egyrészt ma már láthatjuk, hogy a partnergyártók kivétel nélkül 2 vagy 3 ventilátorral szerelt folyadékhűtéses rendszereket szerelnek fel az RX 6900 XT-re, vélhetően a szimpla 120 mm-es légkavaróval rendelkező bordázat kevés lett volna a Navi 21 XTX grafikus lapka hőtermeléséhez.

Másrészt a tavalyi hivatalos bejelentés felé közeledve egyre nyilvánvalóbbá vált a lapkák gyártását sújtó késlekedés és kapacitásbeli hiánya, az RX 6900 XT maga is csak egy későbbi dátumban vált kereskedelmi oldalon elérhetővé, így nem maradt hely a portfólióban a vízhűtéses monstrumnak. Azóta tudhatjuk, hogy még a léghűtéses alapkártyákból is csak minimális készlet került a boltok polcaira, és ez a helyzet nem igazán változott azóta sem.

Óriási "R" betű a blokk közepén, ahonnan a megszokott csövek vezetnek a 120 mm-es ventilátorral szerelt hőcserélőbe.

Eközben az AMD eljutott a stratégia következő szintjére, ami olyan válogatott grafikus lapkákat tartalmaz, melyekkel magasabb órajelek és kedvezőbb fogyasztási adatok érhetők el. Erre a gyártási mérföldkőre reagáltak most a partnerek, a Sapphire, az Asus és a Powercolor is azonnal bemutatta az új vízhűtéses csúcskiadásokat. A teljesítménybeli sebességváltás pedig biztatónak tűnik, az új Navi XTXH lapkákkal 2,8 GHz körüli boost-órajelekre képesek az újdonságok, extrém hűtési megoldásokkal pedig a 3,2 GHz sem lehetetlen.

A Sapphire Toxic kártyáján 3 ventilátor fele a folyadék hőcseréjére, 1 légkavaró pedig a VRM-részeket szellőzteti.

Azt nem mondanánk, hogy az Nvidiának hirtelen aggódnia kellene, de a játékosok oldalán a csúcsmodellek közötti választás egyáltalán nem olyan egyértelmű mostantól. Az elérhetőség természetesen most is fontos faktor, ugyanakkor a legutóbbi szoftveres fejlesztésekkel a Radeon RX 6000-asok 3D-s teljesítménye tovább javulhat, a folyadékhűtéses megoldásokkal pedig moderált szinteken tartható a teljes PC hőtermelése.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.