Hirdetés

Xbox Series X vagy Series S: melyiket válasszam?



|

Most, hogy már biztos az újgenerációs Xbox kisöccsének érkezése is, megnézzük, hardveresen melyik mit kínál, hogy segítsünk előre kiválasztani az új játszótársat.

Hirdetés

Azt már jó ideje tudni lehetett, hogy készül a Microsoft újgenerációs konzolja, sőt: már tavaly napvilágot láttak olyan hírek, amelyben két fejlesztési kódnevet (Anaconda és Lockhart) is megszellőztettek. Az Anaconda később Project Scarlett néven készült tovább, majd Xbox Series X nevet kapott: a specifikációiról először idén februárban hallhattunk, a hivatalos bejelentés pedig márciusban történt meg. De közben a Lockhart projekt sem állt le, és most már azt is tudjuk, hogy ebből lett a megfizethetőbb árkategóriás kistesó, az Xbox Series S.

Hirdetés

Ha valaki azt már eldöntötte, hogy a PlayStation 5 és a következő generációs Xbox csatájában a Microsoft oldalára áll, most egy újabb dilemmával került szembe: melyik Xbox kiadást válassza? Ugyan még nem tudunk mindent száz százalékos pontossággal mindkét modellel kapcsolatban, de azért már elég sok információ áll rendelkezésre ahhoz, hogy ezt - legalábbis a felszereltség tekintetében - ki lehessen okoskodni. Nézzük, melyik konzolról mit tudunk jelenleg!

Xbox Series X - játékos, multimédiás mindenes

A Series X a duó erősebbik tagja. Kinézetre is nagyobb, a jellegzetes torony-dizájnnal és a süllyesztett, lyukacsos fedlappal - ez alatt található egy jelentős méretű ventilátor, amely állítólag nagyon halk működésre képes, legalábbis az Xbox One X hangerejét nem lépi át, ezáltal nyugodtan használható a nappalikban is. Ez utóbbit erősíti a 4K UHD Blu-Ray meghajtó, amely nem csak a játékok telepítésére szolgál - ezt amúgy is már jóval többen végzik online formában. A Microsoft viszont ezzel a modellel jelezte azt is, hogy még mindig lát fantáziát a lemezes házimozizásban.

A Series X belsejében egy Zen 2 architektúrára épülő AMD processzor dolgozik 8 maggal, 3,8 GHz órajelen, mellette pedig szintén az AMD műhelyéből származó GPU felel a grafikáért, az RDNA 2 alapú vezérlőben 52 számítási egység található, 1,825 GHz-en működik és 12 Teraflops teljesítményre képes (hogy ez a Teraflops varázsszó mit is jelent, külön magyarázó cikkben értekezünk, érdemes ezt is átolvasnod, hogy képben legyél). Memória terén 16 GB-ot kapunk, a GDDR6 modulok 320mb adatbuszon kommunikálnak. Ezekből 10 GB képes 560 Gb/s sebességre, 6 GB pedig 336 GB/s sebességig kúszhat. A Series X tárhelye alapból 1 TB NVMe SSD, de kapott egy további 1 TB-os egységet befogadó bővítőhelyet, és USB 3.2 alapú külső tárhelyet is csatlakoztathatunk.

A fejlesztők szerint a konzol egyértelmű célja az, hogy a játékokat 4K felbontáson minimum stabil 60 fps mellett jelenítse meg, de akár 120 fps-ig is képes legyen felmenni. Kezeli majd a hardveres fénykövetést, valamint kap egy Quick Resume nevű módot, amellyel pillanatok alatt ki- és beugrálhatunk játékokba.

Ami az árat illeti, mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, de lehetne rosszabb is: az ajánlott fogyasztói ár itthon 184 999 Ft, a tengerentúlon 499 dollár.

Xbox Series S - a lemeztelenített kisöcsi

Bár olyan hírek is voltak, amelyek szerint a "budget Xbox" csak külső megjelenésében és az optikai meghajtó hiányában különbözik a Series X-től, ennél azért több az eltérés. Kívülről valóban teljesen más a kisebb modell, egyrészt szó szerint kisebb, nagyjából 60 százalékkal nyomták össze a nagytesóhoz képest, ez a magasságán is látható, valamint az egyenlő oldalú hasáb helyett lapított tégla profilt kapott. A méretes szellőző át is került az oldalára, így egyelőre az összes Xbox közül ez a legkisebb modell.

A Blu-Ray meghajtó valóban hiányzik, pontosabban semmilyen optikai meghajtót nem kapott, tehát itt kizárólag a digitálisan forgalmazott játékok telepítésére lesz lehetőség, és kimaradunk a lemezes házimozis világból (bár azért csendben jegyezzük meg, hogy a statisztikák alapján ez azért keveseknek fog igazán hiányozni).

A processzor közel ugyanaz, mint az X-ben, viszont a grafikus vezérlőt bizony "lefokozták": itt az AMD-től egy visszafogottabb RDNA 2 GPU-t építettek be, amely 20 számítási egységgel és 1,5 GHz órajellel 4 Teraflops eredményre képes. A teljes GDDR6 memória is kevesebb, 10 GB. A belső tárhely itt egy 512 GB-os SSD, és itt is biztos már az USB 3.2 külső tárhely csatlakoztathatósága.

A visszafogottabb hardver miatt nem 4K, hanem 1440p felbontással lehet majd játszani, viszont akár 120 fps mellett is kezeli a játékokat a kisebbik konzol. Ettől még lesz 4K módja is, ráadásul képes lesz felskálázni ennél kisebb felbontású videókat és játékokat is, és a nagyobbik konzolhoz hasonlóan támogatja a hardveres fénykövetést és a Quick Resume funkciót. Az ár már itt is hivatalos, Amerikában 299 dollár, Magyarországon pedig 113 990 forintért lehet majd hazavinni.

X vagy S - melyiket válasszam?

Az eddigi adatok alapján néhány kérdésben egyértelmű a döntés. Ha szeretnéd Blu-Ray lejátszóként is használni az új konzolt, mindenképp a Series X a választásod, ahogy akkor is efelé húzol majd, ha a legjobb teljesítményt keresed 4K felbontás mellett.

A Series S azonban kicsit a tárhely miatt is átgondolós vétel, hiszen az 512 GB gyorsan betelhet most, hogy a játékok telepített tárhelyigénye már a 100 gigabájtos határt pöcögteti. Így aztán villámgyorsan tele lehet pakolni a kisebbik konzol tárhelyét, és akkor még nem beszéltünk a játékokon kívül rámásolt egyéb adatokról.

Az igazán érdekes az, hogy a nagyobbik konzol sem lesz annyira vészes vétel, és a két modell között nem lesz akkora különbség, tehát ha valaki olyan Xboxot szeretne, ami valóban jövőbiztos, és még évek múlva is elég lesz az akkor megjelenő 4K címek futtatására, inkább beruház majd a Series X-be, viszonylag szűk vásárlókört hagyva a Series S-nek. Magyar viszonylatban azért többen voksolhatnak inkább a Series S-re (főleg, ha számításba vesszük, hogy mifelénk aztán tényleg még a csírája sincs meg a Blu-Ray filmnézős kultúrának).

November 10-ig még van idő ide-oda döncölgetni magunkban a pro és kontra érveket, ekkor jelenik ugyanis meg a Series S és X. A fentiek alapján ti melyikre ruháznátok be inkább? Esetleg még így is maradtok a PlayStation 5 mellett, vagy továbbra is a PC Master Race támogatói maradtok?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.