Hirdetés

Zsíros HoloLens-üzletet kötött a Microsoft az amerikai hadsereggel



|

A játékos és tudományos felhasználási területek mellé befutott a hadiipar is, 120 000 AR-sisak készül katonai célokra.

Hirdetés

A redmondi szoftveróriás bejelentése alapján új lendületet vehet a kiterjesztett valóságra épülő HoloLens-projekt, a vállalat ugyanis új szerződésben rögzítette az Egyesült Államok hadseregével való együttműködését. Az üzlettel anyagilag és időben is biztosítottá válhat a technológia fejlődése, amely első publikus demonstrációját még 2015-ben tartották meg a Minecraft segítségével.

A Microsoft nem mást vállalt, mint hogy 120 000 AR-sisak leszállítását teljesíti a hadsereg számára az integrált vizuális kiterjesztési rendszer (IVAS) követelményei alapján. A speciális területhez illeszkedő módosítások továbbfejlesztik a HoloLens 2 képességeit, amik később egyéb területeken és iparágakban is megjelenhetnek.

Hirdetés

Az üzlet önmagában sem számít szerény léptékűnek, az AR-piacra tekintve pedig szinte mérföldkőszintű a megállapodás. A 10 évre szóló szerződés összértéke akár a 22 milliárd dollárt is elérheti, ami körülbelül háromszor annyi, mint amennyit a Bethesda játékkiadóért fizetett a vállalat. Az új szerződés arra a kétéves 480 millió dolláros megállapodásra épül, amelyet a Microsoft még 2018-ban nyert el, és amiben azt vállalták, hogy a kiterjesztett valóságot megteremtő technológiájukkal ruházzák fel az Egyesült Államok hadseregét.

Az akkor megkötött szerződés kiemelte, hogy az együttműködés potenciálisan több mint 100 000 AR-sisak utólagos megrendelését eredményezheti; tulajdonképpen most jutottak el a felek ehhez a megállapodási ponthoz. Kiléphet a projekt a tervezési fázisból, és a konkrét gyártási és támogatási folyamatok kezdődhetnek el. Alex Kipman, a Microsoft HoloLens-projektjének technikai vezetője szerint a program fokozott szituációs tudatosságot biztosít a katonai erők számára, lehetővé téve az információk megosztását és a döntéshozást különféle esetekben.

Azzal, hogy a Microsoft kormányzati költségvetésből gazdálkodhat a projekt és az AR-technológia továbbvitele érdekében, stabil fejlődést hozhat el a kiterjesztett valóság jövőjét illetően. Ugyanakkor a történetnek picit fanyar ízt ad az a tény, hogy az iparági résztvevők eddig igyekeztek elkerülni a katonai célú alkalmazási lehetőségeket, sőt, egyesek szókimondóan ellenezték az ilyen jellegű szerződéseket. A Microsoft viszont nem rettent meg attól, hogy versenybe szálljon ezekért, és most úgy fest, 22 milliárdnyi okuk van arra, hogy jó döntést hoztak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.