Hirdetés

Zuhanórepülésbe váltottak a GPU eladások



|

Újabb kutatás mutatja, hogy milyen ínséges időket él a PC-s hardverek piaca.

Hirdetés

A pandémia alatt egymást érték a PC-s piac szereplőinek győzelmi jelentései, a bőséget azonban pangás váltotta fel, amibe a COVID-járvány lecsengése mellett a kriptobányászat összeomlása is központi szerepet játszott.

Az utóbbi hónapokban több elemzés is rámutatott, hogy milyen gyászos számokat produkálnak manapság a hardvergyártók. A legutóbb a Mercury Research közölte, hogy 30 éves mélyponton van a processzorok iránti kereslet, most pedig a grafikus vezérlők piacáról kaptunk egy hasonlóan borús jelentést.

Hirdetés

A friss beszámolót a Jon Peddy Research (JPR)  szállította, amely arra jutott, hogy a mobil és a diszkrét megoldásokat is összegezve a tavalyi évben 38%-kal kevesebb GPU-t szállítottak le a gyártók, mint 2021 során. Ezen belül az asztali erőforrások 24%-os visszaesést könyvelhettek el, míg a laptopos chipekből 43%-kal kevesebb fogyott. Az utóbbi a legrosszabb eredmény a cég által mért 2011-es csúcs óta. 2022 utolsó negyedévében (Q4) összesen 64 millió eladott GPU-t fogyott, míg 2021 azonos időszakát még 103 millióval zárta a piac.

Ami pedig a piaci részesedés megoszlását illeti, ebben a tekintetben továbbra is az Intel dominál, amely az integrált megoldások mellett a kissé döcögősen rajtolt Arc-videokártyákkal is nyomul a piacon. A kékek jelenléte 2022 utolsó negyedévében 71%-os volt, 1%-os csökkenéssel az előző negyedévhez képest. A második helyezett Nvidiát ugyan szintén sújtják a csökkenő GPU eladások, de a részesedését még így is növelni tudta, 16-ról 17%-ra. Az AMD a Q3-ban és a Q4-ben is 12%-ot hasított ki a teljes tortából, 2021 végén azonban még 18%-on állt a piros csapat.

Hosszabb távon a JPR úgy kalkulál, hogy a 2022-től 2026-ig terjedő időszakban a GPU-piac még a visszaesés ellenére is növekedni fog, évi 0,19%-os átlaggal.  Az elemzőcég jelentése egyúttal a processzorokra is kitért: ezekből 2022 utolsó negyedévében 64,2 millió darab fogyott, az előző év azonos időszakához viszonyítva 35%-os visszaeséssel.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.