Hirdetés

12 évig volt egy biztonsági rés a Windows vírusirtójában



|

Tavaly vették észre a hibát, de csak nemrég orvosolta a Microsoft.

Hirdetés

A Wiredön jelent meg a sztori a tavaly Windows Defenderről Microsoft Defenderre átnevezett vírusirtó egyik biztonsági réséről, amire még tavaly novemberben leltek rá, de csak a múlt héten foltozta be a Microsoft. Igen ám, de az valójában 12 évig ott lapult észrevétlenül.

A probléma ott volt, hogy mikor az illesztőprogram rosszindulatú fájlt távolít el, bár helyőrzőként lecseréli azt egy újra, viszont maga a rendszer nem ellenőrzi azt, ily módon hackerek akár olyan rendszerlinket is elhelyezhettek volna, ami újraírja a hibás fájlt, netán kártékony kódot is lefuttat.

Hirdetés

Ebből kiindulva Windows-felhasználók százezrei voltak kitéve veszélynek, elvégre a szoftver beépített, ingyenes része a Microsoft operációs rendszereinek.

Észrevenni azért nem sikerült eddig a hibát, hiszen az illesztőprogram csakis ideiglenesen van jelen a gépen, amikor szükség van rá. Ezért csak az jelentett kockázatot, ha a támadó az adott eszközhöz is hozzáfért.

A hibát a SentinelOne nevű biztonsági cég szúrta ki.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.