Hirdetés

16 MB is lehet egy asztali Linux



|

Elérhető a Tiny Core 8.0, amely egy 16 MB-os Linux-disztribúció.

Hirdetés

Aki egy könnyűsúlyú, de használható operációs rendszert keres, az jól jár majd a Tiny Core nevű Linux-disztribúcióval. 

Hirdetés

Az operációs rendszer alapverziójához a képfájl mérete mindössze 16 MB. A legtöbb számítógépen néhány másodperc alatt betölt. Ezután bármilyen asztali alkalmazás telepíthető rá, mint például a Firefox böngésző, a GIMP fotószerkesztő vagy a LibreOffice programcsomag. 

A Tiny Core 8.0 nemrég jelent meg, bár a frissítések leginkább a motorháztető alatt zajlottak. Frissebb lett a Linux kernel, frissült a busybox, a glibc és a gcc. 

A Tiny Core egyébként több eltérő verziót is kínál. Van ARM, x86 és x86_64 verziós buildje. A legegyszerűbb kiadás a 16 MB-os, grafikus felülettel - de akad 11 MB-os verzió is, ami csak parancssoros. A pluszos a Tiny Core Plus, ami további eszközöket is rejt. 

Természetesen az Ubuntu vagy éppen az OpenSUSE tudását nem adja vissza a Tiny Core, de vállalható alternatíva, elfut pendrive-ról és működik a gyenge gépeken is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.