Hirdetés

2 éven belül 5 nm-es chipeket akar az ARM



|

Nagyon komoly teljesítménynövekedésre számíthatunk, ráadásul az új lapkák elképesztően takarékosak is lesznek.

Hirdetés

Az ARM egy olyan cég, amely a kutatások mellett a processzorok fejlesztésével foglalkozik, majd a terveit továbblicenceli a tényleges chipgyártóknak. A mobilpiacon minden meghatározó szereplő használja valamilyen formában az ARM megoldásait. Többek között a Qualcomm Snapdragon és a Huawei Kirin lapkák is.

Miközben az ARM a partnergyártók segítségével akár az Intel és az AMD babérjaira is törne a PC-kbe szánt processzorok piacán, addig a cég mobilos tervei is nagyon érdekesek. 

Hirdetés

Az ARM partnerei jelenleg a csúcskategóriás Cortex-A76-os magokat gyártják 7 nm-es technológiával. Az ezekre építő okostelefonok csak később jelennek meg a piacon, a legelső az októberben debütáló Huawei Mate 20 Pro lehet. 

Idén az ARM partnerei megkapják még az A76 újabb, Deimos kódnevű generációját is. A tényleges termékek csak néhány hónap késéssel érkezhetnek. Az erre építő chipek lesznek az elsők, amelyek teljes mértékben 7 nm-es technológiával készülnek. 

Ezeket váltják majd a Hercules chipek 2019 nyarán. Ezekből először 7, majd 5 nm-es verziók jönnek. Ez utóbbiakat 2020 közepére várhatjuk. A következő két évben tehát rengeteget fejlődnek majd teljesítmény és energiatakarékosság terén a mobilos chipek. A 7 nm-es Cortex-A76 már áttörheti a 3 GHz-es órajelhatárt, ugyanis kevesebb energiára van szüksége, kevesebb hőt termel, mindezek miatt emelhető az órajele. 

Egyesek szerint az ARM tervei túl optimisták, ugyanis a kisebb és kisebb chipek tervezése egy dolog, a lapkák sorozatgyártása pedig egy másik téma. A gyártás komplexitása a zsugorítás mértékével arányosan növekszik, és már a 10 nm-es kategóriában is rengeteg a selejt. Az 5 nm-es gyártástechnológiát pedig ipari méretekben még csak nem is tesztelték. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.