Hirdetés

Ez a 10 eszköz változtatta meg a 2010-es éveket



|

Két nap múlva már 202x-et kell írnunk a dátumhoz, szóval ideje megnéznünk, milyen eszközök és technológiák határozták meg az elmúlt tíz évet.

Hirdetés

Azt most hagyjuk is, hogy az új évtized ki szerint mikor kezdődik, abban mindenképpen megegyezhetünk, hogy a 2010-es éveknek vége. A technológia világában ugyan már rég elmúlt a hőskor, a számítógépek, a mobilok, sőt még az okostelefonok hajnala is korábbi dekádokra tehető, de a most lezárt tíz évben is születtek olyan újítások, divatok, felfedezések és érdekességek, amelyek nélkül teljesen más lenne az életünk. Természetesen egy tonna zseniális eszköz és komponens jelent meg e tíz éves időszakban, de most nem alaplapokkal, grafikus kártyákkal, vagy egyéb hasonlókkal dobálóztunk: kifejezetten azokat kerestük, amelyek önmagukban, a geekeken és power usereken túlmutatva az egész világra nagy hatást gyakoroltak. Nézzünk tehát vissza, és gyűjtsük össze a legfontosabbakat!

Hirdetés

2010: az első iPad

Bizony, még csak szűk tíz éve jött el az a pillanat, amikor az addig csak geekek és techguruk által ismert "táblaszámítógép" egyetlen ugrással átpattant a konzumer kütyük világába. Ahogy pár évvel korábban az iPhone megmutatta azt, hogy az okostelefon simán tud divatos és szexi kütyü lenni még a tech-világra egyáltalán nem vevő átlagemberek számára is, úgy az iPad is elindított egy hasonló folyamatot.

Természetesen itt is hamarosan megnyílt a piac, az iPad klónjai Androiddal, sőt később különféle Windows verziókkal is megjelentek különféle gyártók kínálatában. Végül aztán a tabletek nem lettek olyan szinten társadalom-felforgató erejű eszközök, mint az okostelefonok, pont amiatt, hogy a mobilok egyre nagyobb kijelzői valamelyest okafogyottá tették a létezésüket az eredeti formában, de ennek köszönhetjük egyrészt a laptop-tablet hibrideket, és azért még mindig van szufla a hagyományos tabletekben is.

2011: Siri és a digitális asszisztensek

Ugyan a technológia alapjait a Nuance nevű cég már az elmúlt évtizedben lerakta, a köztudatba akkor került, amikor az Apple megvásárolta a technológiát, majd több béta verzió után 2011-ben az iPhone 4S-ben debütált. A technológia lényege kezdetben annyi volt, hogy megismerte a hanggal kiadott parancsokat és képes volt egy részükre szintén hanggal válaszolni, valamint különféle appokat és mobilos funkciókat elindítani.

A Siri nyomán aztán egyrészt megjelent egy csomó hasonló virtuális asszisztens, és mindegyik egyre többet tudott, valamint egyre jobban érti a hangutasításokat. Aztán pedig jött a következő lépcsőfok, amelyet először a 2014-es Amazon Echo lépett meg. Ezután már nem kellett okostelefon vagy tablet ahhoz, hogy egy virtuális asszisztens segítsen mindenfélében, elég egy internetre csatlakozni képes apró hangszóró, amelytől ugyanolyan egyszerűen megkérdezhetjük az épp összekutyult étel receptjét, a holnapi időjárást, de hívhatunk Ubert vagy foglalhatunk repülőjegyet. Ahogy pedig egyre összetettebbé válnak a rendszerek, úgy kaphatunk olyan funkciókat, amelyek például maguktól megnézik a naptárunkat, egyeztetik az időpontokat az elérhető útviszonyokkal és közlekedési információkkal, majd ezek alapján dinamikusan megváltoztatott időpontban indítják el az ébresztőt.

2012: a Tesla Model S

Nem kütyükről volt szó? Ez meg itt egy autó! És igen, a kettő igenis lehet ugyanaz, és ezt a modern Vasember (vagy épp a világ legőrültebb feltaláló-üzletembere), Elon Musk mutatta meg a világnak. Az elektromos szedán elsőre drága furcsaságnak tűnhetett, de ahogy átalakult a világ gazdasága és a klímavédelem jegyében a fosszilis üzemanyagok is egyre unszexibbé váltak, a Teslák nyomán szépen elkezdett átalakulni a teljes autóipar.

És persze nem csak az elektromos meghajtás itt a lényeg, hanem az összes extra is. Ugyan a teljesen autonóm autók kora még nem jött el (ez talán épp a 2020-as évekre vár), az önvezető funkciók lassan beszivárogtak a köztudatba, és ma már nem meglepő, ha mondjuk valaki az autópályán leveszi a kezét a kormányról, és a sávtartást, követési távolságot, sebességet ráhagyja az autót vezérlő algoritmusokra. És visszatérve a kezdő kérdésre: a Teslához folyamatosan járnak szoftverfrissítések, a hatalmas érintőkijelzőn játékokat és appokat futtathatunk, szóval mi ez, ha nem egy iPad négy keréken? Ráadásul egy iPad sosem gyorsul alattad 2,3 másodperc alatt százra.

2012: a Raspberry Pi és a minigépek kora

Bár 2012-re már nem jelentett egyet a PC a hőskor hatalmas toronygépeivel, az azért mindenkit meglepett, hogy egy tenyérnyi áramkör képes teljes értékű számítógépként működni, ráadásul nem csak a méret, hanem az ár is minimálisra csökkent ezzel a húzással. Oké, nem ezen futtatjuk a legújabb játékokat és videószerkesztőket, de alapszintű feladatokra egy ilyen filléres apróság tökéletesen elegendő.

Ráadásul az új megközelítés teljesen új szintre emelte a "csináld magad" gépek világát, hiszen önmagában egy Pi csupán egy randa kis áramkör, amiből viszont a barkácsoló kedvűek mind formára, mind funkciók terén bármit összerakhatnak okos garázsajtótól a lakás biztonsági központjáig. Hét év alatt 25 millió apróság fogyott, és akkor még nem beszéltünk a másolatokról, szóval úgy tűnik, az egykori reklámszlogen alapján a ronda és finom párosítása igenis működik.

2013: Chromecast és társai

Számítógép, kábel, kijelző. Laptop, kábel, tévé. És bár okostévék már az évtized elején is voltak, ilyesmire nem mindenkinek jutott a családi költségvetésből, szóval ha valakinek figyelt már egy nagyobb tévé a falán, a számítógépes tartalmakat továbbra is randa vezetékekkel lehetett ráhúzni, és így felokosítani az eszközt. No, és ekkor jött a 35 dolláros apróság, ami csupán egyetlen csatlakozót igényelt a tévé oldalán, onnantól pedig máris felokosította azt.

Innentől mehetett a vezeték nélküli, közvetlen streaming, akár telefonról, akár valamelyik otthoni PC-ről, az önmagában buta kijelző hirtelen okos mozivászonná, az eszközeink hatalmas kijelzőjévé változott. Most már ott tartunk, hogy a Chromecast Ultra megkapta a Google Stadia játékplatform támogatását is, szóval egyre többet tud a technológia, és az sem elhanyagolható tényező, hogy a hihetetlen ütemben fejlődő tévés és mozis streaming-szolgáltatók terjedését is elősegítette ez az apróság.

A cikket a következő oldalon folytatjuk, az elmúlt évtized további öt meghatározó eszközéért kattints itt alul a kettes gombra, és gyere velünk tovább!

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.