Hirdetés

33 milliárd eurót költ az Intel az európai chipgyártásra



|

A kékek bejelentették az európai fejlesztési programjuk első fázisának részleteit.

Hirdetés

A koronavírus nyomán kialakuló chiphiányra minden gyártó kapacitásbővítéssel reagál, ami alól természetesen a CPU-piac legnagyobb szereplője, az Intel sem kivétel. A kékek tavaly jelentették be, hogy az Európai Unió területén is hatalmas beruházásokba kezdenek, összesen 80 milliárd euró értékben.

A vállalat nemrég nyilvánosságra hozta a beruházási terv első, 33 milliárd euró értékű szakaszának részleteit, így már tudjuk, miként gyarapodnak az Intel helyi hídfőállásai.

Hirdetés

A legnagyobb, 17 milliárdos tétel két vadonatúj németországi üzem felhúzása lesz. A Magdeburg mellett létesülő gyárak építése 7000 embernek ad munkát, míg a későbbiek során összesen 3000 csúcstechnológiás állást teremtenek. A kivitelezés 2023-ban kezdődik, 2027-ben pedig már beindulhatnak a gyártósorok is, melyek a legfejlettebb, 2nm-es eljárással dolgoznak majd.

Emellett 12 milliárd euró értékben bővítik az Intel meglévő üzemét is az írországi Leixlipben, ami elsősorban a 7 nm-es chipgyártási kapacitást gyarapítja. A fennmaradó összeget az Intel a kutatás-fejlesztési hálózatára (laborok, fejlesztési központok, gyártási-támogatási egységek) fordítják Lengyelországban, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban, míg Hollandiában és Belgiumban a helyi partnerségeit erősíti a cég. A vállalat számításai szerint a következő években kb. 10 ezer új állás létesülhet  a bejelentett fejlesztéseknek köszönhetően.

Az Intel beruházásai az Európai Unió klímasemlegességi céljaival is összhangban vannak, az építkezéseken ugyanis kizárólag megújuló energiát használnak, a keletkező hulladék pedig teljes egészében újrahasznosításra kerül. A kapacitásbővítés továbbá szervesen illeszkedik az EU azon tervébe, hogy megerősítsék az európai chipgyártást. Az "EU Chips Act" értelmében Európai Bizottság 2030-ig 43 milliárd eurót fordítana erre a célra, a támogatásból pedig az Intel is részesülhet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.