Hirdetés

40 éves az IBM PC, az évszázad egyik legfontosabb technológiai újítása



|

Bár Magyarországra hivatalosan csak 4 évvel később jutott el, már 1982-ben elkészült itthon az első európai klón.

Hirdetés

Napra pontosan 40 évvel ezelőtt, 1981. augusztus 12-én mutatkozott be az első IBM PC, az eredetileg 5150-es modellszámra hallgató eszköz. A gépet 12 mérnök együttes tervezési munkával hozta össze, mindössze 16 kilobájt RAM-mal rendelkezett, de így is 1565 dollárt kértek érte az üzletek. Persze aki nem érte be ennyivel, akár 640 kilobájtig (!) is bővíthetett.

Hirdetés

Az IBM PC teljesen moduláris felépítésének köszönhetően az alaplapon cserélhető kártyákkal bővíthettük a hardvert. Az akkorra már hatalmas piaci részesedéssel rendelkező IBM gépeibe az Intel szállította a mikroprocesszort, a Microsoft pedig az operációs rendszert, így ez a három vállalat határozta meg a következő évtizedek trendjeit.

Hiába volt azonban jelen az IBM hazánkban, maga a gép csak 1985 áprilisától volt megrendelhető. De ugye senki nem gondolta, hogy ennyit vártak volna itthon a legleleményesebb mérnökök?

Már 1982-ben megjelent első európai klónként a Proper-16, amit Budapesten fejlesztettek és Esztergomban gyártottak. A Proper-16 mintájául szolgáló eredeti PC-t egyébként egy Dél-Amerikában fellépő magyar cigányprímás vásárolta és adta el a hazai Számítástechnikai Koordinációs Intézetnek.

A Proper-16 ára - felszereltségtről függően - félmillió és másfélmillió forint között mozgott, egy vadiúj Ladát abban az időben százezer forint környékén adtak. A Proper-16 egyik jó állapotban fennmaradt példánya a mai napig is megtekinthető a Neumann Társaság szegedi Informatikatörténeti Tárlatában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.