Hirdetés

50%-ot esett idén a videokártyák ára, kár, hogy itthon ebben is le vagyunk maradva



|

Máshol már MSRP közelben vásárolgatnak, és bár a helyzet nálunk is javult, továbbra sem őszinte a mosolyunk.

Hirdetés

Annyiszor kellett az ok-okozati viszonyt levezetni az elmúlt két évben, hogy mostanra már az óvodások is megtanulták, miért kerül egy videokártya majdnem egy új autó árába. A kriptobányászat visszaszorításával azonban a helyzet egy csapásra megváltozni látszik, és a világ számos pontján normalizálódott a piac. Olyannyira, hogy sok kártya egészen az ajánlott fogyasztói ár szintjére esett vissza.

A John Peddie Research által gyűjtött adatokat a 3DCenter munkatársai elemezték, az eladási számokból pedig jól kirajzolódnak az aktuális trendek: míg 2021 őszén az új videokártyák átlagos ára 1077 dollár volt, addig 2022-ben ez 643 dollárra, majd 529 dollárra esett vissza. Az elemzők nem a bolti árakat vették figyelembe, ennyiért csak a gyártók adják a hardvert a viszonteladóknak, de az irányt ezek az adatok is nagyon jól szemléltetik. Ennek köszönhetően az olyan népszerű modellek, mint az RTX 3070 már MSRP közelben is megvásárolhatunk. Na, nem nálunk.

Hirdetés

Persze az már önmagában megmosolyogtató/elszomorító, hogy kénytelenek vagyunk annak örülni, hogy valami több mint két évvel a megjelenés után, gyakorlatilag kifutó termékként végre annyiért kapható, amennyiért évekkel ezelőtt bejelentették, de sajnos ez a dolgok realitása. A hazai helyzet pedig sokat javult, de még mindig nagyon messze van az örömtelitől.

A legolcsóbb RTX 3070-ért 260 ezer forintot kérnek a boltok, miközben az induló ára is 200 alatt kellett volna, hogy legyen. Persze az infláció és a forint-dollár árfolyam sem tett jót az árképzésnek. Talán majd az RTX 4000-es sorozat megjelenése segít egy picit.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.