Hirdetés

5K, mini LED, Type-C és mérséklődő árak – nagy változás előtt a monitorok világa



|

Közel két tucat új monitort jelentett be a Philips és az AOC, ráadásul ezekben a gaming modellek még nincsenek is benne. De azért a gamereknek is jutott izgalmas infó.

Hirdetés

Kevesen tudják, de a Philips és az AOC monitorok mögött egy gyártó, az MMD áll, amely óriási gyártókapacitással látja el a világot kijelzőkkel. A monitorok világa többnyire nem túl izgalmas: a méretek régen nőttek látványosan, az árak már évek óra megrekedtek és mostanában csak akkor hallunk új monitorról, ha abban OLED-panel van, menet közben hajlítható, vagy hipergyorsan képes frissíteni a képkockákat. Pedig van még hely és igény a hasznos fejlesztésekre - nos, most ebből kaptunk ízelítőt a Philips/AOC bemutatóján, ahol azért az árakról is esett szó.

Újra szexi a monitor

A home office és a távoktatás berobbanásakor sokan előkapták régi monitoraikat, vagy megelégedtek a notebook kijelzőjével, aztán hamar rájöttek, hogy ez a komoly munkához, tanuláshoz már egyáltalán nem elegendő. Ezt támasztják alá az adatok is, miszerint 2020-2021-ben negyedévente 20-30%-os volt az eladott monitorok számának növekedése.

Hirdetés

Aztán 2021 végén ez a lendület beesett és a kereslet elapadt. Ezt tovább rontotta az ellátási- és szállítási láncok gyengélkedése is, ám az MMD állítása szerint ezek 2022 tavaszára rendeződtek és a piac újra növekedésnek indult. Lehet, hogy ezek száraz információknak tűnnek, pedig fontosak, mert ezzel együtt jár az is, hogy bizony

a panel- és monitorárak ismét csökkenhetnek.

És csökkenni is fognak, mégpedig a belépőszintű modellek piacán is, ahol az MMD várakozásai szerint komoly árversenybe is képesek lesznek beleállni akár a Samsunggal is. De persze nem minden az ár, fontos, hogy valami jobbat, újabbat is kapjunk.

Mosolyogj!

Már a belépőszinten is számíts rá, hogy egyre gyakrabban találkozol majd a monitor tetejébe épített webkamerával. Az olcsóbb modelleknél ez még fix és csak 2 MP-es, ám az MMD mérnökei egy fizikailag eltolható takarólemezzel gondoskodtak arról, hogy ha akarod, garantáltan lekapcsold a kamerádat. A középkategóriától kezdve a Philips monitorainál eltekerhető a webkamera, vagy a monitor házába is visszatolható felülről, sőt, az 5 MP-es, Windows Hello-kompatibilis kameráknál egy külön LED is jelzi, amikor éppen működik.

Az új belépőszinttől a dupla Type-C-s 5K-ig

Jól vésd be a naptáradba 2022 végét, amikoris végre már nem kell attól tartanod, hogy akár belépőszinten belefutsz egy új TN-paneles monitorba, sőt, a 21"-os méret is kispadra ülhet. A 24 colos méretű (23,8"), Philips és AOC márkájú, abszolút belépőszintű, kifejezetten olcsó modelleknél is elterjed a 3-oldalon vékony káva és még egy nagyon fontos tényező: az USB Type-C csatlakozás. Itt azonban nem mindegy, hogy mire is való ez.

Az olcsó modelleknél 15 wattos töltésre alkalmas portot kapsz, míg a drágább monitoroknál nem csupán a PD-töltési szabvány ugrik akár 100 wattra, de ez egyben bemenetként is szolgál. A drágább modelleknél a Type-C dokkolóként funkcionál: tölt, videójelet és hangot továbbít, USB 3.2 Gen2 adatátvitelt biztosít. A felsőkategóriában a Philips modelljeinél két Type-C portot is kapsz, elérhetővé válik a KVM (egy billentyű+egér kombóval a monitorodra kapcsolt mindkét eszközt vezérelheted), ha pedig ez sem elég, hát ott vannak a Thunderbolt 4-es modellek a felsőbb régiókban.

Belépőszinten hasznos, hogy a modern külső mellett egyre több monitor kapja meg a 2, illetve 5 MP-es webkamerát, amelyek Windows Hello arcfelismerésre is kaphatók, emellett pedig a hangszórók is erősödnek valamelyest. Az E3000 és V5CE családban a full HD, míg V5 és E5000 családban és felette a QHD és WQHD felbontás is megjelenik, tehát a nagyobb felbontás sem csupán a topliga kiváltsága.

A topliga szépségei

A Type-C bemenet és dokkolási funkció elterjedése mellett egészen új képátlókat is kapunk hamarosan. Ilyen a 40", a 44,5", valamint a 49 col. Ezek mindegyike széles, vagy szuperszéles vásznú modellt jelent 21:9 vagy 32:9-es képaránnyal.

Már a cikk elején jeleztük, hogy itt nem a gaming a legfontosabb, ám ennek ellenére a Philips/AOC új csatasorában akad 100 Hz-es képfrissítésű modell, a 75 Hz pedig szinte alapértelmezett. Nem mondhatjuk azt sem, hogy konzervatív a gyártó, ugyanis a csúcsmodell már VESA DisplayHDR 1400-as szabványnak is megfelel local dimming háttérvilágítású IPS-paneljével és gyárilag kalibrált széles színskálájával.

A Philips 27B1U7903 esetében például a 27"-os IPS-panel mögött mini LED háttérvilágítás rejtőzik, méghozzá 2304 zónára osztva, illetve QD-réteg is került a kijelzőre a szebb színek érdekében. A monitor 4K-s felbontás és 4 ms válaszidő mellett HDR-módban valós 1400 nites fényerőre képes (SDR-ben 1000 nitre), az sRGB színteret 154%-ban lefedi és az AdobeRGB-nél is rendkívül magas ez az érték, 99,2%-os. A monitor hátulján ki- és bemeneti Thunderbolt 4 portokat találsz, komplett notebook-dokkolásra képes ez a modell és USB hubja a mobiljaidat is képes gyorstölteni. Kevesled a 27 colos képátlót? Sebaj, 2023 februárban érkezik a 40 colos, 5K felbontású, 75 Hz-es, 2500R ívelt 40B1U6903CH, amely szintén HDR-képes és több TB4 portot is kínál. A KVM és a notebook-dokkoló mellett ezek a monitorok is elrejthető 5 MP-es webkamerával lettek felszerelve.

Figyelem, gamerek! A Philips készül valamire

Még sok érdekes fejlesztést láthattunk az új modelleknél, legyen szó akár a Philips, akár az AOC üzleti és általános célra szánt monitorairól, ám volt két fontos dia a prezentációban, amiken azonnal megakadt a szemünk. Ez a Philipsről szólt és arról, hogy a cég egy nagyon fontos, a felirat szerint korszakalkotó bejelentésre készül októberben, ami kifejezetten a gamerszíveket fogja megdobogtatni, de azokat nagyon.

Ez már csak azért is fontos információ, mert nemrég a Sony is belépett (visszatért) a monitorok világába és mindjárt a gamereket célozta meg Inzone modelljeivel. Októberben első kézből tudhatjátok meg nálunk, hogy pontosan mivel is készült a Philips és addig is lecsapunk a legérdekesebb Philips/AOC monitorokra, hogy részteles teszten deríthessük ki, valóban elhozzák-e a beígért nagy előrelépést.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.