Hirdetés

Juhé, 6 év után először nőtt a PC-piac!



|

Az elmúlt hat évben minden összesítő elkeserítő volt, de megértük, végre újra több PC-t adtak el karácsonykor, mint egy évvel korábban. Köszi, gamerek!

Hirdetés

Már-már az unalomig ismert negyedéves cikktémának számít hosszú évek óta, amikor kijön valamelyik elemzőcég jelentése az eladott PC-k darabszámáról, aztán kesergünk egy kicsit arról, hogy igen, megint kicsit kevesebbet vásároltak világszerte. De hát ugye az okostelefonok, meg a tabletek, a gazdasági visszaesés, egyre tovább használják az emberek a számítógépeiket, ésatöbbi, ésatöbbi. És most végre, az IDC aktuális számait látva felszaladt a szemöldökünk.

Hirdetés

A kutatócég 2017 negyedik negyedévét vizsgáló statisztikáiban ugyanis egyértelműen látszik, hogy megszakadt a hat éve tartó átok, és ha nem is óriási ugrással, de 0,7 százalékkal több PC-t adtak el ebben az időszakban, mint egy évvel korábban ugyanekkor. Ez már csak azért is meglepő, mert pont az IDC jósolt 1,7 százalékos csökkenést a karácsonyi vásárlási szezonra, erre tessék, kedves vásárlók, meg tetszettek minket lepni. Meg az IDC-t is persze.

Előre menekülés és erősödő játékosok

Oké, 2017 egésze még így is egérbajusznyi csökkenést mutatott, az évben leszállított 259,5 millió gép 0,2 százalékkal kevesebb, mint a 2016-os végösszeg. Viszont jól jött egy-két visszaesés is a piacnak, péládául az SSD-k és más alapvető komponensek relatív hiánya. A gyártók ugyanis igyekeztek a hiányból fakadó árnövekedések előtt minél több gépet kiszállítani a kereskedőkhöz.

Az sem elenyésző faktor, hogy mostanra egyértelműen kifulladt a tabletpiac: az egykor vizionált "második, nagyobb okostelefon" elmélet nem vált valóra, többek között pont azért, mert a manapság már 5-6 hüvelyk környéki kijelzőkkel szerelt mobilok akkorák, mint egy kisebb táblagép, aki pedig a nagyobb tabletek után nézelődött, gyakran választ jóval nagyobb funkcionalitású, szétszedhető vagy hajtogatható laptop-tablet hibridet.

Regionális szinten Észak-Amerika még mindig visszaesést mutat, de nagyon jönnek fel olyan piacok, mint Dél-Amerika és a Távol-Kelet. Kínában például erősen megnőtt a játékra is alkalmas laptopok és PC-k forgalma, de ez a kategória sokat lendített az európai eladásokon is.

A legerősebb öt versenyző, aki egyébként hat

A gyártók között még mindig a HP és a Lenovo versenyez egymással, néhol elragadva a másik elől a dobogó legfelső fokát, aztán némelyest visszaesve. Most épp egy ideje a HP vezet, 2017 minden negyedévében a legnagyobb eladásokat produkálva. 8,3 százalékot nőttek az egy évvel korábbi időszakhoz képest, ráadásul 2011 óta először lépték túl az egy negyedévben értékesített 16 millió darabos lépcsőfokot. Sokat segített, hogy újra nyitottak a játékosok felé is, az Omen család sikeresnek bizonyult. Összességében a PC-piaci részesedésük 23,5 százalék.

A Lenovo nagyjából másfél százalékkal maradt a HP mögött a második helyen, 22,2 százalékos részesedéssel, az IDC a felsővezetés átalakítását jelöli meg fő okként, bár valamelyest a kínai gyártó is növekedett tavaly.

A Dell 15,7 százalékkal áll a harmadik helyen, szintén valamelyest növekedve, illetve egyes piacokon megtartva korábbi részesedését. Az Apple a negyedik, ők 8,2 százalékot hasítottak a PC-tortából, ráadásul egy év alatt 7,3 százalékkal növelték eladásaikat. Az ötödik helyen viszont kvázi-holtversenyben osztozik két gyártó, az ASUS és az Acer, méghozzá egyenként 6,4 százalékos részesedéssel. A fennmaradó 17,6 százalékban maradt az összes többi neves és névtelen szereplő.

Az még kérdéses, marad-e a növekedés az idei évben. Értelemszerűen az első negyedév számai keveset bizonyítanak majd, ekkor fogy általában a legkevesebb PC a világon. A gamer kategória erősödése és a tabletpiac zsugorodása mindenesetre továbbra is jellemzőnek tűnik, viszont a komponensek drágulása (helló, grafikus kártyák, helló, memóriák) figyelmeztető jel lehet. Szóval egy határozott "a fene tudja, meglátjuk" egyelőre a tippünk, aztán majd pontosítunk. De legalább az indulás végre jobb, mint az elmúlt évek során, és ennek egy olyan magazinnál, amelyiknek PC van a nevében, csak örülni lehet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.