Hirdetés

8 pontban szedte össze az ESET azt, mire kell figyelni az online vásárlás során



|

Nyakunkon az őszi leárazások tömege, közeleg a fekete péntek, így egyre többen vásárolnak majd online. Nekik segítenek most az ESET szakemberei.

Hirdetés

A minap az ESET szakemberei kiadtak egy közleményt, melynek az a célja, hogy az őszi kuponnapok, leárazások idején, illetve a közelgő black friday leárazások kapcsán segítse a potenciális vásárlókat. Egyre többen döntenek úgy, hogy az online vásárlást részesítik előnyben, így pedig mindenkinek tudni érdemes, mire kell odafigyelni, ha az otthon kényelméből akarja elintézni a bevásárlást.

Az online vásárlásnak értelemszerűen megvannak a maga kockázatai, de némi odafigyelés mellett azért minimalizálható ez a rizikó. 

Hirdetés

Három kategóriára osztották az ESET szakemberei a problémás területeket: kiemelték a csaló hirdetéseket, a hamis webshopokat, illetve a hamis ajándékkártyákat és kuponokat, ezekkel foglalkoztak az alábbi listában is.

Az ESET tájékoztatója szerint a következő pontok betartása mellett tudunk biztonságosan vásárolni.

  1. Lehetőleg megbízható, ismert áruházakból rendeljünk. Tartózkodjunk az arctalan, furcsa nevű oldalaktól, amelyekről még sosem hallottunk, gyanúsan nagy kedvezményeket kínálnak, illetve az ügyfélszolgálatot egy ingyenes, például Gmail-es email címről látják el.
  2. Ha egy túlságosan vonzó ajánlattal találkozunk, ne kattintsunk rá a megadott linkre, inkább keressük fel az áruház hivatalos weboldalát, és ellenőrizzük, hogy tényleg létezik-e az akció.
  3. Figyeljünk arra, hogy a weboldal címeket pontosan, helyesen írjuk be, különben más áruházakat lemásolni próbáló, megtévesztő webshopokban találhatjuk magunkat.
  4. Mielőtt bármilyen adatot megadnánk a rendelés során, bizonyosodjunk meg róla, hogy az oldal HTTPS titkosítást használ, így minden információ, amelyet megadunk (például a bankkártyánk adatai) titkosítva "utazik". Ezt a böngésző címsorában lévő lakat jel jelzi. Fontos tudni, hogy ezt azt jelenti, hogy a kapcsolat biztonságos, ugyanakkor nem garantálja, hogy maga a webáruház megbízható.
  5. Vásárláskor használjuk az otthoni vagy a munkahelyi hálózatot, vagy ezek hiányában a mobilnetünket. Sosem jó ötlet nyilvános WiFit használni a vásárláshoz, mivel ezeknek a nagy részre nem biztonságos. Egy nyílt, elavult titkosítást használó vagy titkosítatlan kapcsolaton keresztül illetéktelenek rögzíthetik az online tevékenységeinket, vagy el is lophatják az adatainkat.
  6. Készítsük fel az eszközünket is a vásárlásra: telepítsünk rá megbízható, folyamatosan frissülő biztonsági programot, amely netbank- és tranzakcióvédelemmel is rendelkezik. Mindig frissítsük az operációs rendszert és a telepített programokat is a legújabb verziókra, így minimalizálhatjuk a kártevők bejutásának esélyét.
  7. Használjunk virtuális bankkártyát, amelyre csak a vásárlás előtti pillanatban utaljuk át rá a szükséges összeget.
  8. Minden fiókunkban - de főleg a banki, email és közösségi oldalakon - használjunk komplex, egyedi jelszavakat, és kapcsoljuk be a kétfaktoros azonosítást, amely egy plusz védelmi réteget ad a jelszavunk feltörése esetén.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.