Hirdetés

8500 százalékkal lett menőbb a cryptojacking



|

A hackerek körében a cryptojacking az új sláger: egyszerű és kifizetődő megoldás mások gépeivel bányásztatni a kriptovalutákat.

Hirdetés

8500 százalékkal nőtt tavaly az olyan esetek száma, amelyekben a számítógépeket kriptovaluták bányászatára kényszerítették a támadók. A Symantac jelentése szerint tavaly decemberben az összes online támadás 24 százalékát tették ki az ilyen események. Vagyis a tavalyi árfolyamemelkedések hatására még menőbb lett a támadók körében a cryptojacking. 

Hirdetés

A megoldás népszerűségére magyarázatot ad, hogy az appokat könnyű kezelni, mindössze néhány sor kód megírására van szükség. Más emberek gépeivel bányászni pedig nem csak könnyű és kifizetődő, hanem egyszerűbb is, mint valamilyen kártevőt juttatni egy PC-re. Ráadásul ez a módszer akkor is működik egy-egy kártékony weboldalon vagy appon keresztül, ha a készülékek rendszere teljesen védett és biztonságilag naprakész. 

A gyanútlan áldozatok eszközei lelassulnak, az akkumulátor túlmelegszik, annak élettartama megrövidül. A Symantec szerint az üzleti hálózatok akár le is kapcsolhatnak, ha nagyobb erővel támadják őket. Kisebb mértékű támadásnál viszont elkerülik a lelepleződést, miközben a számlák sem emelkednek túlságosan. A cyberbűnözők tehát úgy kereshetnek pénzt, hogy a kéretlen tevékenységük fel sem tűnik az áldozatoknak. 

Egyes szakértők szerint meg sem lehet állapítani, hogy mennyi géppel bányásztatnak folyamatosan, mert a legtöbben eleve csak hónapok után eszmélnek rá, hogy magasabb a villanyszámlájuk. A cyberbűnözők egyre nagyobb arányban és mértékben igyekeznek majd elkobozni az emberek erőforrásait, és azt bányászatra használni. Egyelőre leginkább böngészőalapon dolgoznak, de a PC-ket, Maceket és okostelefonokat egyre nagyobb veszély fenyegeti, mivel egyre több teljesítményre van szükség a még nagyobb profit érdekében. A cryptojacking egészen addig marad nagy probléma, amíg nyereséges lesz a bányászat. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.