Hirdetés

A chiphiány újabb oka: a képzett munkaerő hiánya



|

Harmincezernél is több nyitott pozíció várja, hogy betöltsék a chipgyártás egyik legfontosabb központjában.

Hirdetés

Számos oka van, miért ilyen súlyos és miért húzódik ilyen sokáig a globális chiphiány, köztük vannak a gyárakat érintő áramfelhasználási korlátozások, a különböző alapanyagok hiánya, a koronavírus-járvány, illetve a nemrég fegyveres harcokban kicsúcsosodó orosz-ukrán háború is. A listához pedig most hozzáírhatunk még egy fenyegető tényezőt, ami nem más, mint a munkaerőhiány. A Nikkei Asia beszámolója szerint ugyanis egyre inkább súlyosbodik a képzett szakemberek hiánya a chipgyártás egyik központjának számító Tajvanban, ami a jelek szerint csak tovább fog romlani.

A beszámoló egy, még az egyeteme doktori programjában tanuló mérnök történetével kezdődik, akit annak ellenére bombáznak folyamatos állásajánlatokkal, hogy tanulmányai mellett még nincs ideje egy teljes állásra. Az ő sztorija az egyik tünete a nagyobb problémának, ami a chipgyárakat érinti a régióban.

Hirdetés

A lap által megkérdezett szakemberek szerint összesen harmincezernél is több betöltetlen, a chipgyártással kapcsolatos állás volt Tajvanban 2021. végén, ami komoly, 77%-os növekedést jelent 2020. közepéhez képest. A legnagyobb igénye a globális piac egyik legjobban keresett cégének, a TSMC-nek lenne, itt nyolcezer nyitott pozíciót tartottak számon. Ez persze nem jelenti, hogy ne növekedett volna a szektor által foglalkozott munkaerő, a 23 milliós népességű országban már közel háromszázezren dolgoznak a mikroelektronika területén, ami két éve még csak 225 ezer főt foglalkoztatott.

A problémát tovább növeli, hogy sok cég szeretne újabb chipgyártó üzemeket nyitni, így még nagyobb lesz az igény az ezek üzemeltetéséhez szükséges munkaerőre. Ugyan a tajvani kormány betiltotta a kínai álláshirdetések közzétételét a nagymértékű agyelszívás miatt, a Nikkei Asia beszámolója szerint amerikai cégek is toboroznak a szigetországban. Emellett az is rontja a kilátásokat, hogy Tajvanban csökken a természettudományos területen végző egyetemisták száma, 2011. óta ötödével kevesebben diplomáznak ilyen területeken.

A munkaerőhiány egyik hozadékaként akik a chipgyártás területén helyezkednek el, még jobb fizetéseket kérhetnek a kiélezett versenyhelyzetben. Másfelől a tajvani hatóságok különböző szabálymódosításokkal igyekeznek megkönnyíteni a külföldi mérnökök letelepedését, hogy az országon kívülről is be tudjanak csábítani szakembereket. Ezzel együtt a megszólaltatott iparági és állami szakértők mind arra számítanak, hogy egyre nehezebb lesz feltölteni a mikroelektronikai iparban lévő állásokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.