Hirdetés

A Dell moduláris laptopját csukott szemmel is szét tudod szedni



|

A Concept Luna teljesen bolondbiztos, egyetlen szerszámmal apró darabjaira szedhető, és egy perc alatt össze is rakható.

Hirdetés

A right-to-repair mozgalom nagy hullámokat vert az elmúlt években, de továbbra sincs teljes támogatottsága sem politikai, sem társadalmi szinten, a gyártókról pedig inkább ne is beszéljünk. Van néhány olyan vállalat (nézünk itt például az Apple-re), amelyek szembemennek mindennel, amit a mozgalom képvisel, de szerencsére akadnak olyan cégek is, amelyek időt és energiát nem sajnálva igyekeznek könnyen szerelhető, akár a felhasználók által is javítható, ezáltal kevesebb elektronikai hulladékot termelő hardvereket előállítani.

A Dell tavaly mutatta be a Concept Luna névre keresztelt projektet, a moduláris laptopot, amit egyetlen csavarhúzóval szét lehetett kapni. A továbbra is prototípus-fázisban lévő hardver rengeteg legújabb iterációja teljesen moduláris, az alkatrészeket pedig csak egy adott sorrendben lehet szétszedni és összerakni, így gyakorlatilag nem bonyolultabb, mint a csecsemőknek szánt "tedd bele a formát a megfelelő lyukba" játékok.

Hirdetés

A soros kapcsolás miatt bizonyos alkatrészeket csak mások kibontása után érünk el, cserébe viszont biztosan nem maradnak majd ismeretlen eredetű csavarok és szalagkábelek az asztalon, miután visszaraktuk a hátlapot.

Kis gyakorlással egy perc alatt darabjaira lehet kapni a gépet, ugyanakkor a nagyobb modulok egybe vannak építve, így jelenleg nem lehet csak külön a Wi-Fi kártyát cserélni, kizárólag az alaplappal egybeépítve megoldható egy ilyen csere. De a Luna fejlesztése még mindig nagyon korai fázisban jár, a Dell mérnökei szerint 2030 előtt nem találkozunk majd vele a boltok polcain. Ez a platform kevésbé moduláris, mint a pár éve indult Framework Laptop, de tényleg bárki által cserélhető és szerelhető, ami nagyon fontos szerepet játszik majd az ilyen gépek piaci penetrációjában.

A Concept Lunáról további érdekességek a PCWorld.com cikkében olvashatóak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.